zondag 3 september 2017

De man van zes miljoen


Exoskelet March II
De Griekse mythologie kent het verhaal van Icarus en Daedalus, waarin we al de hunkering zien van de mens om te kunnen vliegen. In de 15e eeuw maakte Leonardo Da Vinci zo'n 400 schetsen van toestellen waarmee hij wilde proberen om de lucht in te komen. Toch duurde het tot het einde van de 19e eeuw voor de mens daadwerkelijk met een toestel een gecontroleerde vlucht door het luchtruim kon maken.
In 1865 schreef Jules Verne een indrukwekkend verhaal waarin hij vertelde over een reis naar de maan. Science fiction, hoewel die term nog uitgevonden moest worden.
Ruim 100 jaar later zette Neil Armstrong in 1969 als eerste mens daadwerkelijk voet op de maan.
Verne schreef meer van dit soort "voorspellende" verhalen.
Tegenwoordig moet je wel erg gekke dingen bedenken om zo'n voorspellend boek te schrijven, anders is het al werkelijkheid geworden, nog voor de inkt droog is.

In de 70'er jaren keken wij gespannen naar de (zwart-wit) TV serie "De man van 6 miljoen" over de astronaut Steve Austin, die bijna de dood vond bij een ernstig ongeval, maar met "moderne technologie" voor een slordige 6 miljoen werd opgelapt en met behulp van zijn bionische implantaten over bovenmenselijke krachten en mogelijkheden beschikte.

6 Miljoen. Dat was toen nog een onvoorstelbaar giga bedrag. En.... dollars hè. Dus we hadden het wel over zo'n slordige 20 miljoen gulden!
Het was de tijd dat de miljoenennota ook echt nog over miljoenen ging.
Maar ook de tijd van hoogoplopende inflatie waardoor ons geld snel minder waard werd.
Op de site van het CBS vond ik een overzicht van de prijzen van toen en nu.
Wat je in 1970 gemiddeld kon kopen voor 10 gulden, daar tel je nu ruim 20 euro voor neer. Een stijging van 342 %!
Ik sprak begin jaren '70 een man die in de 60'er jaren een huis gekocht had. Een rijtjeshuis in de nieuwbouw, voor 21.000 gulden! Hij had er slapeloze nachten van gehad! Zo'n 10 jaar later besefte hij, dat hij de hele rij had moeten kopen.....
Maar 6 miljoen? Dat was een godsvermogen.
Zeker als je nagaat dat ik toen als beginnend onderwijzer maandelijks zo'n 900 gulden op mocht strijken, niet eens zo'n beroerd salaris voor die tijd.
Ik denk dat een beetje voetballer dat toen ook verdiende.
Tegenwoordig tikken ze zo maar 222 miljoen af als je een beetje kunt ballen.
Ja, de onderwijssalarissen zijn wel een beetje achterop geraakt.......
Voor 6 miljoen koop je geen goede voetballer meer.
Die van het Nederlands elftal zijn onder die prijs dus nog wel te halen.....

Met de snelheid van de inflatie heeft ook de technologie zich ontwikkeld, vooral in de medische wereld.
Door de snelle evolutie van het wetenschappelijk onderzoek ontstaan nieuwe afstudeerrichtingen aan de universiteiten: moleculaire biologie, genetica, bio-electronica en bio-informatica.
Deze week demonstreerden studenten van de TU Delft het door hen ontwikkelde exoskelet March II, wat voor dwarslaesiepatiënten vrijwel volledige mobiliteit moet gaan bieden.
In oktober vindt in Dusseldorf de Cybathlon Experience plaats waar bionische para-atleten met exoskeletten van bedrijven en universiteiten in een competitie laten zien waartoe ze in staat zijn.
Voor doven en slechthorenden, die onvoldoende baat vinden bij een gehoorapparaat, is al een aantal jaren een cochleair implantaat, een bionisch oor, beschikbaar.
Ook aan het bionisch oog wordt hard gewerkt. Via een netvliesimplantaat is men al in staat om blinden in ieder geval licht en vage contouren te laten zien.
Het staat allemaal nog in de kinderschoenen en de prestaties zijn nog ver verwijderd van het bionisch oog en oor van Steve Austin, maar met de voortrazende technologieontwikkelingen zal dit op termijn realiteit worden.

Het zal niet lang meer duren of de man van 6 miljoen zal er werkelijk zijn. Of dat nog voor zo'n schijntje kan is echter maar zeer de vraag.
Hoewel.....
De kosten van zo'n exoskelet bedragen 100.000 euro en voor een cochleair implantaat tel je zo'n 65.000 euro neer.
Dat valt best mee. Zeker als je het afzet tegen het bedrag dat voor een voetballer betaald wordt.
Bedragen waar we allemaal schande van spreken.
Er is in de voetbalwereld een belachelijke situatie ontstaan, maar.... daar zijn we zelf ook mede schuldig aan.
Door de bereidheid om 100 euro neer te tellen voor een shirtje, dat in de Aziatische lage-lonen landen voor een habbekrats door kinderhanden vervaardigd wordt....


Over inflatie in het voetbal gesproken.
Faas Wilkes vertrok in 1949 naar Italië waar hij 60.000 gulden per jaar ging verdienen.
Een recordbedrag.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten