zondag 29 april 2018

"I know nothing"


Op 23 november 2016 overleed Andrew Sachs, de acteur die in de Britse sitcom "Fawlty Towers" de onhandige ober, met Spaanse roots, Manuel speelde. Zijn meest gevleugelde uitspraak: "I know nothing, I'm from Barcelona."
Ik moest aan hem denken toen ik deze week Mark Rutte zag, tijdens het debat over het wel of niet voldoende informeren van de Kamer inzake de afschaffing van de dividendbelasting.
Saillant detail: bij Andrew Sachs werd in 2012 vasculaire dementie vastgesteld, waaraan hij uiteindelijk overleed.
Niet dat ik hier het vroegtijdig overlijden van de heer Mark Rutte wil aankondigen, verre van dat. Ik wens hem nog een lang en gelukkig leven in goede gezondheid toe. Maar enige symptomen die wijzen op het lijden aan deze vreselijke ziekte lijken zich bij Mark toch te manifesteren. Na de beruchte bonnetjesaffaire, waarin zijn geheugen ook al hiaten vertoonde, kon hij zich het afgelopen half jaar geen memo's herinneren die ter tafel gekomen waren tijdens de kabinetsformatie met betrekking tot de afschaffing van de dividendbelasting. Ze blijken echter wel degelijk te bestaan. Zorgelijk is, dat zijn geheugenverlies ook nog eens besmettelijk lijkt te zijn....

Volgens het woordenboek is een "memo" een tekst met een mededeling of voorstel, geschreven om iemand aan iets te herinneren (memoreren). Grappig (of moet ik zeggen: ongeloofwaardig?) dat nìemand van de onderhandelaars, Mark Rutte incluis, zich ìets wist te herinneren over memo's omtrent de dividendbelasting die tijdens de formatiegesprekken ter tafel kwamen. Een vorm van collectieve amnesie, door Esther Ouwehand van de PvdD omschreven als "het Rutte-effect".
Tenminste, dat wilden ze ons doen geloven tijdens het debat over de afschaffing van de dividendbelasting op 15 november 2017. "Er zìjn geen memo's, althans niet in mijn herinnering", beweerde Mark stellig, en de voormannen van de coalitiepartijen volgden hem in deze bewering.
Door deze sluwe toevoeging ("althans, niet in mijn herinnering") wist Mark Rutte zich in te dekken en werd een pertinente leugen omgebogen naar een gevalletje Altzheimer Light.
De dag na het debat dienden UvA-onderzoekers Jan van de Streek en Martijn Nouwen, op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), een verzoek in om de stukken te mogen inzien die op deze zaak betrekking hadden. Hun verzoek werd afgewezen, maar..... er kwam wel een lijstje boven tafel van memo's die tijdens de onderhandelingen een belangrijke rol hadden gespeeld. (of, hadden moèten spelen!)
De memo's werden vorige week vrijdag alsnog openbaar gemaakt.....

En toen kwam de aap uit de mouw!
Nee, de heren kenden deze stukken niet. Ze hadden ze niet gezien!!! Laat staan gelezen!!!!!
Ze hadden dus "naar eer en geweten" terecht beweerd, dat ze van het bestaan van memo's niet op de hoogte waren. Dan vraag ik me af: "Wat hebben jullie in godsvredesnaam die 7 maanden tijdens de kabinetsformatie zitten doen!?!?
Niet gezien, niet gelezen.....
Er wordt, zonder dat dat in enig verkiezingsprogramma is aangekondigd, 1,4 miljard aan belastingopbrengsten geschrapt ten gunste van het grootkapitaal, en de gewone burger mag dat bedrag gaan ophoesten, o.a. door een voorgestelde verhoging van de BTW. En dan durven de heren met droge ogen te beweren dat ze niet de moeite hebben genomen om eens diep in deze materie te duiken om de voors en tegens haarscherp tegen elkaar af te wegen? Terwijl ze op hun klompen kunnen aanvoelen dat een dergelijke maatregel zal leiden tot grote commotie in de samenleving? Kom nou toch! Wie gelooft zo iets?

Nou,.... één stuk herkenden ze wel. Een stuk van de hand van (toen) staatssecretaris van financiën Eric Wiebes die alle (mogelijke) voordelen van een afschaffing van de dividendbelasting op een rijtje had gezet, maar in dit geschrift alle bezwaren en bedenkingen (notabene aangedragen door de ambtenaren van zijn eigen departement) angstvallig had verzwegen. Met dit stuk is Rutte langsgegaan bij Pechtold, Buma en Segers en op grond van dìt stuk heeft hij ze weten te overtuigen.
Maar, zei Mark met een stalen gezicht, dat was geen memo, dat was een intern stuk van de VVD!
Zo degradeerde hij het debat tot een woordspelletje.
Pechtold maakte het nog een graadje erger. Dat stuk had niet op tafel gelegen, Rutte had het "bij zich gehad".
Alleen Gertjan Segers worstelde zichtbaar met zijn geweten, maar ja, dat mag je van de voorman van de Christen Unie ook minimaal verwachten. Je zag hem denken: "Hoe ga ik dit in hemelsnaam later aan de Grote Baas uitleggen?"
Buma kende als Christen Democraat deze gewetenswroeging niet. Hij had de vrijdag vrijgekomen stukken niet eens gelezen, omdat hij daar geen zin in had en wenste zich blijkbaar te kunnen blijven wentelen in onwetendheid. Even dacht ik nog dat Sybrand de hit van het Lowland trio uit 1973 zou inzetten: "Mijn naam is haas, ik weet van niks. Is hier wat gebeurd dan? Daar weet ik niks van."
Het had de potsierlijkheid van dit hele debat op voortreffelijke wijze weergegeven.....

Het meest opmerkelijke tijdens het hele debat vond ik dat Mark Rutte, vooral als hij lastige vragen moest beantwoorden, een opmerkelijke interesse toonde voor het tafelblad voor zich en zo angstvallig vermeed om de vragenstellers aan te kijken.
Mark is een slimme man. Ik denk dat zijn moeder vroeger, net als de mijne, bij het vertellen van een leugentje altijd dwingend vroeg: "Kijk me eens aan?"
Hij weet het: In de ogen is te lezen of je de waarheid spreekt..... of niet......


Het is wel duidelijk.
De coalitiegenoten van Mark hebben zich op een vreselijke manier in het pak laten naaien. De afschaffing van de dividendbelasting is door de VVD veel te rooskleurig afgeschilderd. Bewust en moedwillig is de negatieve informatie over deze maatregel onder de pet gehouden en niet gedeeld met de onderhandelaars. Nederland wordt geregeerd door Shell, Philips en Unilever.
Wat er moet gebeuren?
De coalitiepartners van Rutte èn de voltallige oppositie moeten eisen dat het hele debat over de afschaffing van de dividendbelasting opnieuw gevoerd wordt.
En nu met àlle informatie op tafel!

Halbe zal nu wel denken......
"Shit! Was ìk maar zo bijdehand geweest......"




Geen opmerkingen:

Een reactie posten