zondag 8 april 2018

Referendexit


Ik word er een beetje moe van.....
Alexander ook, denk ik.
Na 20 jaar duwen en sleuren van D'66 trad in 2015 eindelijk de wet inzake het raadgevend referendum in werking. Het kroonjuweel was binnen gehaald!
Tegenstanders van de Europese Unie (Bart Nijman en Jantje Roos van GeenPeil) zagen echter een uitgelezen kans toen de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne langskwam. Met de geboden mogelijkheid om daarover een referendum te organiseren mobiliseerden zij de Nederlanders die ook bepaalde onderbuikgevoelens hadden bij de EU en verzamelden zo voldoende handtekeningen om een referendum mogelijk te maken. Op 6 april 2016 werd het gehouden. Bij een opkomst van 32% stemde 38,1% vóór en 61,1% tegen de overeenkomst.
We mogen er van uitgaan dat 68% van de Nederlanders thuis bleef omdat het hen worst zou wezen of dat verdrag nu wel of niet gesloten zou worden en dat een aantal voorstemmers thuis bleef in de hoop dat het opkomstpercentage van 30% niet gehaald zou worden. 2,5 Miljoen van de 12,8 miljoen stemgerechtigde kiezers stemde tegen de wet. Het is dan ook dubieus om te stellen dat "Nederland tegen het associatieverdrag had gestemd".
Rutte treuzelde lang en dacht maanden later met een inlegvelletje in het verdrag aan de wens van de nee-stemmers tegemoet te zijn gekomen.
Kosten van dit hele circus: 30 miljoen euro.....
Het was meer dan duidelijk dat Rutte c.s. het raadgevend referendum maar een waardeloos instrument vond en het is niet verwonderlijk dat zijn volgende (de huidige) regering er zo snel mogelijk vanaf wilde. En D'66 moest daar mee instemmen, als ze mee wilden doen....

Dan is daar plots een groep jongeren die vraagtekens zet bij de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), de "sleepwet", en handtekeningen gaat verzamelen om een referendum over de Wiv mogelijk te maken. Dit keer is er wèl sprake van een integer gebruik van het referendum. De brede maatschappelijke discussie breekt los en wordt op argumenten gevoerd. De stemming, samenvallend met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart jl., geeft bij een opkomst van 51,54% een nipte overwinning voor de "tegen" stemmers.
Rutte, geleerd hebbend van het Oekraïne debacle, komt nu al snel met een reactie. Er zijn wat aanpassingen gedaan om aan de wensen van de tegenstemmers tegemoet te komen, zo zegt hij. In werkelijkheid zijn er wat punten en komma's verplaatst en is er inhoudelijk niets aan de wet veranderd.
Hij had gewoon de ballen niet om te zeggen: "Jongens, jullie hebben in meerderheid wel tegen gestemd, maar we gaan deze wet toch onverkort uitvoeren, omdat ze tè belangrijk is voor onze veiligheid." Punt.
Intussen is het proces tot afschaffing van het referendum in werking gezet.....
Er gaan stemmen op om een referendum te houden over de wetswijziging die moet leiden tot de afschaffing van het referendum.
Even lijkt het er op dat men een referendum wil gaan houden om te bepalen of de bevolking vóór of tegen een referendum is om het referendum af te schaffen.....
Om met Jaap Kooiman te spreken: "Het mot niet gekker worden"......

Alexander likt zijn wonden.
Het kroonjuweel van D'66, het referendum wordt ten grave gedragen en bovendien moet zijn partij, nu zittend in de regering, bij monde van minister Ollongren óók nog eens de Wiv verdedigen, een wet waar D'66 faliekant tegen was.
Hoe moet je dat verkopen aan je achterban?
Ik voorzie een PvdA scenario voor D'66 bij volgende verkiezingen.......

En om bij D'66 nog eens extra zout in de wonden te wrijven komt Bart Nijman van GeenStijl, met in zijn kielzog (ja,ja, daar is ie weer, mèt Peppi en Kokkie hoofddeksel) Jantje Roos, met het verzoek om nog vóór de afschaffing van het referendum, een referendum te houden over de onlangs aangenomen donorwet, een van de weinige overwinningen van het D'66 kamp.
Sorry hoor, maar dit riekt m.i. wel heel erg naar Pechtoldje pesten.
Dat de beweegredenen van deze lieden niet altijd zuiver zijn, weten we sinds het Oekraïne referendum.
Daar gaan we, hoop ik, toch geen 30 miljoen euro aan kapot smijten?
Opiniepeilingen hebben al aangegeven dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking deze wet steunt. Daarbij, èlke Nederlander krijgt bij deze wet de mogelijkheid om persoonlijk zijn of haar eigen voorkeur aan te geven. Hoe democratisch wil je het in godsnaam hebben?
Gelukkig is de kans groot dat de referendumwet afgeschaft is vóór de handtekeningen geteld zijn.
Ik denk dat het kabinet er alles aan gelegen is om haast te maken.


Een dikke streep onder deze soap.
Kappen met die handel.
Laat de beslissingen over aan de door ons gekozen volksvertegenwoordigers.
En als ze het niet goed doen in jouw ogen, stem dan bij een volgende gelegenheid op een andere partij.
Zo werkt de democratie nou eenmaal. Niet ideaal, maar wie iets beters weet, mag het zeggen......
Eens in de vier jaar een volksraadpleging is meer dan zat.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten