zondag 3 januari 2021

Leven en laten leven


 Ja, ik heb de laatste weken best wel een beetje voorzichtig geleefd. Niet zozeer omdat dat van regeringswege verordonneerd was, maar omdat de sterk opgelopen aantallen besmette personen nou eenmaal het risico aanmerkelijk vergroten om iemand tegen het lijf te lopen met Covid-19 onder de leden. En, laten we wel zijn, het is nu niet het moment om in een ziekenhuis terecht te komen. Het zou zo maar kunnen gebeuren dat je 

dan geparkeerd wordt op een tochtig gangetje waar je moet gaan liggen wachten op een plekje.......
Het lijkt er in ieder geval op, dat aan de oproep om dit jaar geen vuurwerk af te steken, ruim gehoor is gegeven, al waren er natuurlijk lieden die het vertikten om zich dit verzetje te laten ontnemen. In ieder geval zijn dit jaar in de nacht van de jaarwisseling veel minder vuurwerkslachtoffers bij de ziekenhuizen binnengebracht. Het uiteindelijke doel van de maatregel, het ontlasten van de zorg, lijkt dus gehaald.

Jammer dat de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Landelijk Veiligheidsberaad, meteen roept dat de regering nu door moet pakken en een algeheel vuurwerkverbod moet afkondigen voor komende jaarwisselingen. Kijk, heel veel vuurwerkliefhebbers zijn deze Oudejaarsavond uiteindelijk mokkend akkoord gegaan met het gedane verzoek en hebben géén vuurwerk afgestoken. Hoe zei premier Rutte het? "Laten we het voor deze ene keer doen om de zorg niet nog verder te belasten." Dan is het wel heel doortrapt om dit "goede gedrag" te belonen met verraad.
Begrijp me goed, ik ben geen vuurwerk afsteker. Het is gevaarlijk, slecht voor het milieu, het is vervelend voor (huis)dieren en bovendien geef ik mijn geld liever uit aan nuttiger zaken. Maar dat betekent niet dat ik niet geniet van al het prachtige vuurwerk op zo'n Oudejaarsavond. Bovendien is het gewoon een prachtige traditie en op tradities moeten we een beetje zuinig zijn. Er is de laatste jaren al te veel door het putje getrokken.
Een stringent verbod zal alleen maar leiden tot een enorme toename van illegaal vuurwerk, wat vele malen gevaarlijker is. De echte liefhebbers zullen zich echt niet laten weerhouden en degenen die normaal legaal vuurwerk kochten, zullen zich ook gaan begeven op de illegale markt.
En als reactie op het "verraad" zullen de confrontaties tussen vuurwerk afstekers en handhavers verharden en uitlopen op complete veldslagen. Die garantie durf ik wel te geven.
Juist het toestaan van legaal vuurwerk is de enige manier om het illegale spul uit te bannen.
Pas als een vuurwerkverbod breed gedragen wordt in de samenleving is zo'n maatregel haalbaar. Maar zo ver zijn we voorlopig nog lang niet!
En, meneer Bruls, moeten we nou echt àlles gaan verbieden wat de mensen leuk vinden? Da's wel koren op de molen van de complotdenkers die er van overtuigd zijn dat we geregeerd worden door babybloed drinkende pedofielen die de vrijheid van de burger zoveel mogelijk willen beknotten.

Nee, niet alle complotdenkers hebben zulke extreme denkbeelden. We moeten natuurlijk ook niet iedereen die vraagtekens zet bij bepaalde maatregelen van de regering meteen maar wegzetten als complotdenker. Geef elkaar wat ruimte, alsjeblieft.


Laat ik eerlijk zijn, er zijn genoeg zaken waar ook ìk de wenkbrauwen bij frons. Maar ik wijt dat gestuntel eerder aan onkunde en kortzichtigheid dan dat ik daar een diepere en donkerder drijfveer achter vermoed.
En het is goed om je twijfels uit te spreken. Discussieer erover, praat met elkaar. Discussie kent wel een belangrijke voorwaarde: dat je bereid bent te luisteren, dat je genegen bent om je standpunten te heroverwegen. Ben je echter "heilig" overtuigd van je eigen gelijk, ga dan de discussie uit de weg en val anderen niet lastig met jouw in beton gegoten mening. Ik zal jou dan ook met rust laten.

Ik heb het idee dat we het afgelopen jaar door de gedwongen afstand die we van elkaar moesten nemen, geestelijk juist meer op elkaars lip zijn gaan zitten. Iedereen vindt er iets van en velen moeten dit vaak luidruchtig aan hun medemens laten weten. En spreek ze niet tegen, want dan krijg je de wind van voren!
Lààt ze toch! Laat iedereen in zijn of haar waarde. Respecteer ieders vrijheid om te geloven, te denken of te vinden wat ze willen.
Het klinkt misschien gek, maar misschien moeten we gewoon een beetje afstand van elkaar nemen. Geestelijk dan, hè. Zullen we zeggen, zo'n anderhalve meter?
Als we dan het komend jaar fysiek weer wat nader tot elkaar mogen komen, dan wordt het vast een heel mooi en vredelievend jaar.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten