zondag 24 januari 2021

De nacht is voor het ongedierte


Een uitspraak van mijn vader zaliger.
Mijn pa hield er niet van als zijn jongens 's avonds laat nog op straat rondhingen. Dan gingen ze maar rottigheid uithalen. Ik heb hem nooit durven vragen of deze wetenschap gestoeld was op persoonlijke ervaringen uit zijn eigen jeugd.....
Ik weet dus wat het is, een avondklok. Als kind heb ik onder een avondklok geleefd. Nou ja, avondklok. Eigenlijk kwam er geen klok aan te pas. Als kind mochten we in de zomermaanden na de avondmaaltijd nog even buiten spelen. Maar...... "Als de lantaarnpalen aangaan, dan kom je naar binnen." Dat was de boodschap die wij steevast meekregen van moeders........
En denk nou niet: "O, maar dan mochten jullie nog best lang buiten spelen". Wij hadden toen nog geen zomer- en wintertijd hè, dus het was 's zomers een uur eerder donker dan tegenwoordig.
Zo rond ons 15e, 16e jaar werden de teugels wat gevierd. Maar men wilde wel weten waar je uithing en het tijdstip van thuis komen werd voor vertrek vastgesteld en was niet onderhandelbaar. Overigens was dat zelden later dan 12 uur. De meeste feestjes en verjaardagen begonnen toen om een uur of 8, half 9 en waren rond middernacht afgelopen. Dit in tegenstelling tot tegenwoordig waar bij dit soort festiviteiten de eerste gasten vaak pas rond half elf binnnendruppelen.
Zo rond ons 18e, 19e werden wij geacht "oud en wijs" genoeg te zijn.....

Deze week werd uiteindelijk toch een avondklok ingevoerd om een verdere verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan.
Het deed veel stof opwaaien in de Tweede Kamer. Te controversieel! Het zou teveel herinneringen oproepen aan de Tweede Wereldoorlog, toen het geknechte Nederlandse volk door de Duitse overheerser ook gedwongen werd om 's avonds en 's nachts binnen te blijven. De demissionaire Mark Rutte moest praten als Brugman om de twijfelaars over de streep te trekken opdat een dreigende derde golf, veroorzaakt door de Britse corona variant, tijdig gestopt dan wel vertraagd kan worden.
Uiteindelijk gaat een meerderheid, na wat koehandel over het begin tijdstip, akkoord.
Tot woede en ongeloof van ome Geert als voorvechter van de vrijheid en "Herr von Haga", onze Lange Frans fan die als steeds prominenter lid van Forum voor Democratie Thierry naar de kroon lijkt te steken. Hoe lang zal Baudet deze hielen likkende troonpretendent naast zich dulden? Een nieuw "pleuris"-momentje ligt al weer op de loer binnen FvD.
Natuurlijk worden beide heren op de social media nagebauwd door hun hondstrouwe aanhangers die de meestemmers in het voorstel tot de avondklok bestempelen tot verraders en fascisten en hen de meest gruwelijke ziekten toewensen.
Ik zie pamfletten langs komen op facebook, welke in de oorlogsjaren door de bezetter werden aangeplakt en waarop het volk gewaarschuwd wordt dat er bij overtreding direct geschoten zal worden. Reacties onder zo'n bericht, dat zo'n avondklok hetzelfde voelt als toen.....

Hoezo: "hetzelfde voelt als toen"? Afgaand op het bijgeplaatste fotootje van de reaguurder schat ik hem tussen de 40 en de 50, dus waar prààt zo'n man over. Mensen met recht van spreken, die die tijd werkelijk en bewust hebben meegemaakt zijn nu 80 plus!
En wat zeggen die mensen? Op Rijnmond.nl lees ik de reactie van de 95-jarige Jan Hoek uit Rotterdam: "Je komt er nu nog goed van af, als je de Tweede Wereldoorlog gaat vergelijken met déze tijd."


Ik hoop maar dat ik er doorheen kan slapen.....

Een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel wijst uit dat een ruime meerderheid van de bevolking instemt met het besluit. Nee, ze staan niet te juichen, maar 85% zegt begrip te hebben voor de maatregel en neemt zich voor om zich eraan te houden. Sterker nog, een meerderheid van de bevolking wenst scherpere maatregelen en striktere handhaving om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.
Dit geluid van de overgrote meerderheid klinkt echter nauwelijks door aan de discussietafels in de diverse praatprogramma's. Daar ligt het accent vooral op het sociaal ontwrichtende effect van de avondklok, de verdere vereenzaming van ouderen en de groeiende psychische nood bij jongeren. En ik wil deze problemen zeker niet bagatelliseren, want die zijn ernstig en bestaan wel degelijk, maar kom op zeg. Niet de àvondklok is daarvan de oorzaak, maar de regel dat iedereen zich moet beperken in het aantal sociale contacten.
Die avondklok is slechts een gevolg van de onwil van velen om zich te schikken in de wens van de meerderheid: Houd je aan de regels!
Het is (naast vaccineren, wat absoluut sneller moet) de enige manier om de duur van de maatregelen in te korten en zo rekening te houden met de minderheden die het meest onder de regelgeving gebukt gaan: de jeugd en de eenzame ouderen.....

Daarbij, het gros van de mensen ligt de meeste tijd van die avondklok-uren in zijn bed te knorren en heeft geen weet van de wereld! Voor mensen die echt 's nachts de weg op moeten wordt voldoende ruimte geschapen. Het gaat er juist om om die kleine groep, die willens en wetens de regels aan zijn laars lapt, aan te pakken.
Kijk, dàt soort figuren bedoelde mijn vader......



1 opmerking: