zondag 17 januari 2021

De Pleuris 2


We zitten duidelijk in de tweede golf. Nee, niet van de Covid-19 pandemie. Daar zitten we al lang middenin die tweede golf en dreigt inmiddels zelfs al een derde. Ik heb het over de Pleuris epidemie waarvan ik een aantal weken geleden al sprak ( De Pleurisen die intussen ook lijkt uitgegroeid tot een pandemie, afgaand op de val van de Italiaanse regering deze week en de dreigende burgeroorlog in de V.S. in aanloop naar de inauguratie van Joe Biden als 46ste president van Uncle Sam.
Beide epidemieën hebben ongetwijfeld met elkaar te maken. Zo lijkt de almaar voortwoekerende en moeilijk te stoppen Covid-19 pandemie te zorgen voor onrust en angst onder bevolkingsgroepen, wat een uitstekende voedingsbodem lijkt voor het Pleurisvirus.

De opkomst van de "Britse variant" heeft ons, ondanks de eerste vreugde vanwege de komst van de lang verwachte vaccins, toch weer teruggeworpen in ons verwachtingspatroon voor de nabije toekomst.
Vandaar dat er deze week al gesproken werd om, in navolging van vele ons omringende landen, over te gaan tot het instellen van een avondklok. Vooralsnog is daartegen veel weerstand.
Vooral de branchevereniging van inbrekers en roofovervallers heeft de noodklok geluid en heeft aangegeven dat bij het werkelijk invoeren van een avondklok verwacht wordt, dat zij in dat geval ruim gecompenseerd zullen worden. Zij hebben toch al zwaar te lijden onder de tot nu toe genomen maatregelen, want het thuiswerken door veel werknemers heeft het werken overdag voor deze beroepsgroep al haast onmogelijk gemaakt. En het moge duidelijk zijn dat thuiswerken voor hèn geen optie is.....

Deze week gekeken naar de vervolgreportages op de serie "God, Jesus, Trump!" van Thijs van den Brink, waarin hij de stemming en gemoedstoestand peilde van diep gelovige Trump-stemmers na de verloren verkiezingen. Ik kan helaas niet anders concluderen dan dat er verdomd weinig verschil is tussen extreem orthodoxe christenen en islamfundamentalisten. Beide groeperingen zijn een even grote bedreiging voor de wereldvrede......
Na de gebeurtenissen van 6 januari is nog maar weinig nodig om daar de pleuris volledig uit te laten breken.

En dan viel vrijdag natuurlijk het kabinet!
Rutte III gaat, een paar weken voor het voltooien van haar missie, alsnog onderuit. Ze hebben het nieuwe jaar gehaald, maar dat was het dan ook wel.
De kinderopvangtoeslagen affaire is uiteindelijk waarover het kabinet struikelt, maar er is al veel langer heel veel grondig mis bij de Belastingdienst. Toestanden die dateren van al veel langer geleden. We herinneren ons allemaal het schandaal omtrent de "Bulgarenfraude" begin 2013, toen criminele Bulgaren op grote schaal zorg- en huurtoeslagen wisten binnen te halen voor een totaal bedrag van zo'n vier miljoen euro.
Iedereen stond op z'n achterste benen. Ik ook! Hier moest paal en perk aan gesteld worden en de toenmalige staatssecretaris van financiën, Frans Weekers kreeg van de Kamer (dus van ons) de opdracht om fraudeurs na te jagen en te straffen.
In februari 2014 wordt Fransje weggestuurd omdat hij niet bij machte bleek de puinhoop op te lossen. Bij zijn afscheid waarschuwde hij al, dat het strenger aanpakken van mogelijke fraudeurs er wel eens toe zou kunnen leiden, dat onschuldigen de dupe zouden worden.....
Bij het parlementair onderzoek naar de kinderopvangtoeslagen bleek, dat bij het aantreden van Wiebes, als opvolger van Weekers, de Pleuris bij de belastingdienst intussen al chronische vormen had aangenomen door een verziekt arbeidsethos en institutioneel racisme.
Wiebes, maar ook zijn opvolgers hebben de problemen nooit op kunnen lossen.
Het systeem van toeslagen binnen de belastingdienst is verworden tot een monstrueus gedrocht en moet volledig op de helling.

Lodewijk Asscher trad terug als lijsttrekker van de PvdA vanwege zijn betrokkenheid bij de hele affaire. Naar mijn mening vertrekt met hem een van de weinige integere politici uit Den Haag. 
Erik Wiebes treedt terug als minister vanwege zijn aandeel in de zaak. Hij geeft een korte toelichting bij zijn aftreden. Ik zie een mannetje dat nooit capabel was voor de veel te zware klussen die hij toegeschoven kreeg maar waar hij blijkbaar geen "nee" tegen kon zeggen.......
Is degene die hem deze baantjes aanbood niet evenzeer verantwoordelijk voor zijn falen? 
Mark vindt dat hij wel door kan, ondanks het feit dat het juist tijdens zijn periode als minister president zo verschrikkelijk uit de klauw liep.
Is hij werkelijk de man die een totale omslag in het belastingstelsel kan bewerkstelligen, die opeens wèl open en eerlijk met de Tweede Kamer kan gaan communiceren? 
Iemand die zó vastgeroest zit in zijn eigen doctrine......
Mijn goede vader zei altijd:


Nou maar hopen dat de baas van de VN eerdaags niet belt om te vragen of Nederland bereid is om vredestroepen te sturen naar de USA om daar de strijdende partijen uit elkaar te drijven.
Da's toch een heikel punt met zo'n demissionair kabinet......


Geen opmerkingen:

Een reactie posten