zondag 10 januari 2021

The Demolisher


Even ging het niet over de corona-pandemie.
Terwijl in het Verenigd Koninkrijk de ziekenhuizen uitpuilen en in de Verenigde Staten het aantal van 4000 doden per dag wordt aangetikt, kijkt heel de wereld met verbijstering en ongeloof naar de gebeurtenissen in de USA waar de nog zittend president zijn volgelingen oproept om op te trekken naar het Capitool, het regeringsgebouw en het symbool van de Amerikaanse Democratie. Waarom? 
Omdat meneer niet kan verkroppen dat hij de verkiezingen verloren heeft. 
Wat mij het meeste verbaasde?
Dat iedereen zo verbijsterd was.......

Want velen van ons zagen dit toch al lang aankomen? Vier jaar lang liegen, bedriegen en manipuleren, het uiten van stupiditeiten en het consequent wegzetten van de serieuze media als brengers van fake-news en zo een andere, eigen waarheid en werkelijkheid scheppend, kon niet anders dan culmineren in gebeurtenissen zoals we afgelopen woensdagavond aan ons oog voorbij zagen trekken.
Bijna vijf jaar geleden (6 maart 2016: I am the greatest) vroeg ik mij al af hoe ter wereld het mogelijk was, dat een geestelijk gestoorde narcist als een serieuze kandidaat genoemd werd voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten. Maar, de USA is wèrkelijk het land van de onbegrensde mogelijkheden; Donald Trump wèrd president. 
Vier jaar lang rolden we van het ene schandaal in het andere en zagen we een president die van medewerkers of ministers uit zijn kabinet wisselde als waren het vuile sokken. Vele van zijn vertrouwelingen verdwenen achter de tralies, terwijl hijzelf steeds alle aantijgingen aan zijn adres wist te overleven. Waarom? Omdat de kopstukken binnen zijn eigen partij (behalve Mitt Romney) niet de ballen hadden om hem aan te pakken, uit angst voor hun eigen politieke hachje. Dit bleek wel tijdens de impeachment procedure die eind 2019 werd ingezet om Trump uit zijn ambt te zetten vanwege machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres. De bewijslast was helder en overweldigend, maar de republikeinse leden van de Senaat durfden zich niet te keren tegen Trump.
Door zijn dictatoriale optreden heeft hij niet alleen het land, maar ook zijn eigen partij naar de verdommenis geholpen.......
En we dachten telkens dat het niet gekker kon. Maar het kòn steeds gekker. Nimmer stelde Donald ons teleur. Dus ook niet op 6 januari 2021....

Al tijdens de verkiezingen van 2016 gingen verhalen rond, dat deze waren gemanipuleerd door de Russen, omdat Poetin liever Trump in het Witte Huis zag, dan Hillary Clinton. Onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdiensten heeft aangetoond dat dit inderdaad gebeurd is. Er kon echter niet bewezen worden dat dit ook van invloed is geweest op de uiteindelijke uitslag.
Achteraf zouden we kunnen concluderen dat dit wel een hele slimme zet is geweest van de Russen omdat ze zo bereikten, dat ze mèt Trump de Amerikaanse samenleving tot op het bot verdeelden, zodat door binnenlandse onrust en spanningen de geloofwaardigheid en de leidende positie van de V.S. in de wereld onderuit werd gehaald. 
Divide et impera....
Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog betwisten deze twee wereldmachten elkaar de leidende positie op het wereldtoneel. Lijkt Rusland uiteindelijk toch aan het langste eind te trekken.....
Hoewel.......
Beide lijken intussen ingehaald door de Chinezen!
Tja, waar twee honden vechten om een been......

Intussen heeft Donald afgelopen vrijdag uiteindelijk toch zijn nederlaag toegegeven. Waarschijnlijk onder grote druk na de gebeurtenissen van woensdag, want hij meende er natuurlijk geen syllabe van. 
Volgens velen: "too little, too late.
De democraten zijn van plan alsnog een tweede impeachment procedure te starten tegen Trump, ook al zal hij over ruim een week het veld moeten ruimen voor Joe Biden. Een veroordeling zal hem ook voor de toekomst politiek buiten spel zetten. Een soort politieke castratie dus.
De kans dat republikeinen nu wèl mee zullen stemmen is na de dramatische gebeurtenissen van afgelopen week aanmerkelijk gegroeid. Velen hebben hun knopen geteld en zien nu wel in dat juist het blijven steunen van Trump wel eens hun politieke Waterloo zou kunnen betekenen. Ja, natúúrlijk denken ze alleen aan hun eigen hachje. Had u anders verwacht? Dat heet: "politiek"....
Ik hoorde Amerikanen zeggen: "Dit is niet Amerika..."
Ik denk dat ik ze moet teleurstellen. Dit is helaas wèl Amerika. Zolang de tegenstellingen tussen arm en rijk, blank en zwart zó immens zijn maar ontkend worden, heb je als samenleving een giga probleem.


De dag na de bestorming van het Capitool heeft Trump doodleuk aan drie golfspelers de Presidential Medal of Freedom uitgereikt. Een onderscheiding die uitgereikt wordt aan personen die "een bijzonder significante bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of nationale belangen van de Verenigde Staten." Welke de bijzondere bijdrage van deze drie golfspelers is geweest, heb ik niet kunnen achterhalen.....
Donald Trump is zelf een fervent golfspeler.
Donald Trump heeft een "handicap".
Maar dat hadden we allemaal al begrepen..... Toch?

Natuurlijk zeggen we het niet hardop. We zijn immers beschaafd en wars van geweld.
Maar ben ik nou werkelijk echt de enige die deze week héél stiekem dacht.......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten