zondag 28 november 2021

Voorbeeldfunctie

 
"Wat je zegt, dat ben je zelf, met je kont door de helft."
Zo verweerden wij ons vroeger als kinderen tegen treiteraars en pestkoppen in antwoord op ons toegevoegde scheldwoorden bij het verbaal uitvechten van meningsverschillen. Soms dàchten wij het alleen maar. Als onze tegenstander fysiek sterker geacht werd en het uitspreken van deze woorden hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot een blauw oog of dikke lip.....

Ik moest hieraan denken toen ik woensdag zijdelings het debat volgde over de begroting van Justitie en Veiligheid. Kamervoorzitter Vera Bergkamp riep de Kamerleden op, naast kort en bondig te zijn in hun bijdragen en interrupties, ook de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Immers, Kamerleden hebben een voorbeeldfunctie!
Nou, dat bleek aan dovemansoren gezegd bij Dhr. Gidi Markuszower van de PVV. Niet vanwege een navrante schending van de anderhalve meter, maar omdat hij het hebben van een voorbeeldfunctie klaarblijkelijk even was vergeten.
Als een van de braafste leerlingen uit het klasje van de GVR (Grote Venlose Roerganger), die hij zelfs naar de kroon steekt als het gaat om vreemdelingenhaat, c.q. islamofobie, gaat hij direct met gestrekt been in de aanval op de kabinetsleden in Vak K die momenteel verantwoordelijk zijn binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid (Ferd Grapperhaus, Sander Dekker en Ankie Broekers-Knol). Het is een golf van scheldwoorden, insinuaties en verwijten die hij uitbraakt. Hij noemt hen "leugenaars en hypocrieten", maakt de korpschef van de Rotterdamse politie uit voor "watje", naar aanleiding van de rellen van vorige week vrijdag (19 nov.), die volgens Markuszower "natuurlijk" veroorzaakt werden door niet-Westerse allochtonen.
Grapperhaus noemt hij een "wauwelaar" en Sander Dekker krijgt het verwijt dat hij alleen maar feestjes organiseert met sex en drugs in de Nederlandse gevangenissen. Het immigratiebeleid is een schande en kost handenvol geld (da's waar) en dat gaat ten koste van onze hardwerkende ouderen (hè????).
Gidi heeft waarschijnlijk zelf in de gaten dat hij begint te raaskallen en zoekt een uitweg. Hij richt zich rechtstreeks tot de verzamelde Kamerleden en bijt ze toe: "Het immigratiebeleid is een grote misdaad tegen het Nederlandse Volk. Jullie zouden allemaal voor een tribunaal gedaagd moeten worden!"
En inderdaad, hij wordt gered door Kamervoorzitter Vera Bergkamp die aanslaat op het woord "tribunaal" en ingrijpt. Ze spreekt Gidi bestraffend toe.....
Sinds het schandalige optreden van FvD'er Pepijn van Houwelingen in het debat van 17 november is dit een beladen woord......
Markuszower laat "het woord" uiteraard nog een paar keer vallen, want zieken en provoceren is immers de core business van de PVV, en wordt evenzovele keren teruggefloten. Uiteindelijk druipt hij af, niet nadat hij Grapperhaus en Dekker nog voor "klootviolen" heeft uitgemaakt.
Ik zie Grapperhaus opkijken en hoor hem denken: "Wat je zegt dat ben je zelf......"
Nee hij spreekt de woorden niet uit. Niet omdat hij bang is voor een blauw oog of een dikke lip, maar omdat hij waarschijnlijk nog énige opvoeding genoten heeft. Hij weet en beseft wèl dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Niet dat hij nou zo'n geweldig staatsman is die nooit fouten maakt, maar ik heb toch de indruk dat hij in ieder geval zijn best doet. En..... hij léért van zijn fouten! Hij begon tenminste geen liedje te zingen.....

Waar komt die verterende, diepgewortelde haat jegens islamieten vandaan die Gidi Markuszower maken tot de verzuurde, verbitterde man die hij is? Hij werd geboren in Israël in 1977, een tijd van grote spanningen en diverse oorlogen in het Midden Oosten tussen Israël en de omliggende islamitische staten. Kijk, ik ben geen psycholoog, maar zou het kunnen zijn, dat de kleine Gidi opgroeide in een milieu waarin een diepe haat heerste tegen de islam? Een haat, die hem vergiftigde en dat hij zo een grote weerzin ontwikkelde tegen alles wat met die islam te maken heeft? Zoals Nederlandse kinderen, die kort na de Tweede Wereldoorlog geboren werden, leerden dat "die rotmoffen" niet deugden? Ik heb, zoals velen met mij, gelezen en geleerd en in de loop der jaren de in mijn jeugdjaren gevormde visie omtrent het Duitse volk bijgesteld. Ik vrees dat Gidi is blijven hangen in de haatgevoelens van zijn jeugd en geen oog heeft gehad (of heeft willen hebben) voor objectieve informatie en feiten die tot een meer genuanceerde mening hadden geleid.
Met oogkleppen op vasthouden aan een eenmaal ingenomen standpunt is niet alleen dom, maar ook een beetje sneu.....


Voor Forum voor Democratie mag Gideon van Meijeren een bijdrage leveren aan dit debat. Eigenlijk zou het moeten gaan over de begroting van Veiligheid en Justitie, maar hij weet er al snel een coronadebat van te maken. Hoewel hij zich niet verlaagt tot een platte scheldpartij zoals Markuszower, is zijn betoog een aaneenschakeling van insinuaties, verdachtmakingen en beschuldigingen, wat de kamervoorzitter noopt om wederom in te grijpen.
Op YouTube vind ik van dit deel van het debat een filmpje, geplaatst door FvD, met de titel "Tribunaal-gate 2.0: Voorzitter blokkeert debat over coronamisdaden". Drie dagen geleden geplaatst en nu al meer dan 150.000 keer bekeken! Èn.... ruim 4000 reacties!!! Àl-le-maal loftuitingen op de glorieuze Gideon van Meijeren. Nee, ik heb ze niet allemaal gelezen maar ik heb een behoorlijk eind doorgescrold; niet één negatieve reactie!!!!!!
Mocht u het filmpje bekijken, hou een teiltje bij de hand. En, o ja, de interruptie van Pieter Omtzigt waarin Van Meijeren verbaal volledig in een hoek geluld wordt, is uiteraard uit het filmpje geknipt.......
Over manipulatie en het verspreiden van fake-news gesproken......
Overigens liet Omtzigt in zijn bijdrage zien hoe het óók kan. To the point, correct maar mèt respect bekritiseerde hij het huidige beleid op het gebied van Veiligheid en Justitie in het bijzonder en het kabinetsbeleid in het algemeen, zònder op de man of de vrouw te spelen. Zijn oordeel was niet mals, maar hard, eerlijk en duidelijk.
Hìj beseft tenminste dat hij een voorbeeldfunctie heeft, dat woorden er toe doen!
Kunnen veel Haagse politici nog wat van leren en heel veel Nederlanders een voorbeeld aan nemen........

Of ik zou wensen dat die jongetjes van Forum van gedachten veranderen? Doe maar niet. Laat ze maar blijven bij hun standpunten en waanideeën. Dan verdwijnen ze vanzelf.
Net als de Neanderthalers......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten