Het was een mooie, zonnige dag, die derde dinsdag in september van 2016.
Tijdens het TV verslag van deze Prinsjesdag werd vrolijk gekwetterd over de schoonheid of lelijkheid der verschillende gebruikte koetsjes, over de hoedjes van de belangrijke dames en de kleur en het materiaal van hun japonnen.
De spanning werd verbaal nog eens opgevoerd doordat de verslaggevers ons erop wezen, dat het in- en uitstappen bij zo'n koets via het (overigens zeer vernuftige) uitklapbare trapje, voor de dames in lang gewaad beslist geen sinecure is, zodat we allemaal naar het puntje van onze stoel schoven als zo'n moment aanstaande was.
Af en toe kreeg ik het idee dat ik naar een extra lange uitzending van Lucky TV zat te kijken.
De koning las keurig de troonrede voor.
Zoals te verwachten één lange lofzang op het zittende kabinet, dat, naar eigen zeggen, het toch maar heeft klaargespeeld om Nederland sterker uit de crisis te laten komen en daarom nu, aan de vooravond van nieuwe verkiezingen, het volk tracht te paaien met het uitdelen van cadeautjes.
De oppositie partijen trappen er niet in.
De bevolking, zo bleek uit peilingen, evenmin.
"Pleur op" schijnt in het Rotterdamse vaak gebezigd te worden als "pleurt op", zo onderwees Mark Rutte tijdens zijn optreden in Zomergasten het Nederlandse volk.
Jammer dat hij niet de gelegenheid aangreep om aan te geven dat dit taalkundig gezien eigenlijk geen goed Nederlands is.
Omdat we hier te maken hebben met de gebiedende wijs van het werkwoord oppleuren, is het toevoegen van een "t" aan de stam "pleur" gewoon foutief.
Het is ook "donder op" en geen "dondert op", "sodemieter op" en geen "sodemietert op".
De werkwoorden "opzouten" en "oprotten", welke een gelijke betekenis hebben met bovenstaande werkwoorden, lenen zich niet om dit foutief gebruik te verduidelijken, daar deze werkwoorden een stam hebben die al op een "t" eindigt.
Aangezien iedereen het er over eens is (behalve Geert natuurlijk) dat het belangrijk is dat asielzoekers zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren, lijkt het mij wel belangrijk dat ze het goèd leren.
En een minister president zou dan toch eigenlijk het goede voorbeeld moeten geven.....
Mark deed zijn uitspraak in Zomergasten naar aanleiding van een door hem zelf uitgekozen filmpje.
De Nederlanders met Turkse achtergrond die demonstreerden op de Erasmusbrug na de coup poging in Turkije. Een aantal demonstranten trachtte een NOS verslaggever het werk onmogelijk te maken en een onverlaat riep in de camera: "Rot op!"
Marks eerste reactie "Pleurt zelf op" was begrijpelijk. Ik dacht ook "Rot zelf op".
En Mark heeft gelijk.
Bijna 99 % van de Nederlanders zal hetzelfde gedacht hebben bij het zien van die beelden.
Maar..... Mark liet na om in de uitzending duidelijk te maken dat dit zijn éérste reactie was.
Heel Nederland zou het hem hebben vergeven.
Hij had echter moeten beseffen dat hij daar niet alleen zat als de persoon Mark Rutte, maar ook als de MP van Nederland.
Zijn betoog, dat we niet mogen tolereren dat personen wel de rechten, maar niet de plichten van onze rechtstaat willen aanvaarden, onderschrijf ik. Het is alles of niks.
En daarom had hij in het programma moeten aangeven dat deze Nederlandse jongens gewoon opgepakt hadden moeten worden omdat zij door hun gedrag de persvrijheid in ons land aantastten en daarmee een grondwettelijk artikel overtraden.
Tijdens de Algemene Beschouwingen werd hij op donderdag nog eens even fijntjes ondervraagd over deze uitspraak.
We kwamen er achter dat het programma Zomergasten minutieus wordt voorbereid en dat Mark dus precies wìst wat hij ging zeggen. De quote "Pleurt zelf op" was gepland!
De aftrap voor de verkiezingscampagne.
Op jacht naar Wilders stemmers.
Zich bewust bedienend van het Wilders vocabulaire.
Als hij tijdens dit debat gezegd had: "Oké jongens, ik had moeten zeggen dat dat mijn eerste reactie was, maar ik was dan ook ongelofelijk boos", dan was het waarschijnlijk allemaal met een sisser afgelopen.
Maar nee, hij bleef halsstarrig en arrogant achter zijn woorden staan.
Hooghartig lachend, wetend dat hij op dat moment scoorde bij de bevolking.
Hij zei dat hij die woorden ook werkelijk meende en durfde zelfs te stellen dat hij met zo'n uitspraak juist de normen aangeeft waarbinnen onze maatschappij zich behoort te bewegen, volledig voorbij gaand aan het feit dat hij met zijn "pleurt op" een grote groep Nederlanders diskwalificeert tot tweederangs burgers.
Bijna Wilderiaans.
Terecht dat hij iedereen over zich heen kreeg.
Als je denkt dat je normen en waarden kunt stellen door het bezigen van dergelijk taalgebruik, dan ben je toch echt wel van het padje af.
Door je te bedienen van dit soort uitingen stèl je geen normen, maar verschuif je ze juist.
Een man met zes jaar ervaring als minister president zou beter moeten weten.
Die moet zich niet verlagen en zich mee laten slepen in de verregaande taalverruwing die we zien optreden in ons parlement.
Een paar jaar geleden riep hij al: "Doe zelf eens normaal, man!"
Nu is het al: "Pleurt op!"
Waar gaat dit eindigen?
Een minister president zou toch eigenlijk het goede voorbeeld moeten geven.....
Oké, door draconische maatregelen in de afgelopen jaren lijkt het huishoudboekje van de Nederlandse staat weer op orde, de economie trekt aan en de werkeloosheid lijkt te dalen (of dit echt doorzet moeten we nog even afwachten).
In hoeverre deze positieve ontwikkelingen volledig zijn toe te schrijven aan het gevoerde beleid wordt door velen betwijfeld. Sterker nog, vele economen stellen dat het rigoureuze bezuinigingsbeleid de crisis alleen maar heeft verdiept, duizenden banen heeft gekost en het herstel langzamer op gang heeft gebracht.
Dat dit beleid mede heeft geleid tot grote tegenstellingen binnen onze maatschappij wordt ontkend door Mark. Hij wil het niet zien, of ziet het ècht niet.
En dat voor een kabinet dat als motto had: bruggen bouwen....
Hij heeft zich met zijn kabinet volledig gefocust op het herstel van de economie.
Natuurlijk is dat belangrijk, want een gezonde economie maakt het mogelijk om voorzieningen in stand te houden.
Maar ben je echt slim bezig als je dat tracht te bereiken door juist die voorzieningen eerst af te breken?
Ik zou bijna zeggen......