zondag 13 augustus 2017

Gedoodverfd


Doodverven.
In eerste instantie denk je dan aan een schilder die te lang aan zijn schilderij blijft prutsen waardoor het werk uiteindelijk zijn "brilliance" verliest.
Niet dus.
Wel blijkt het een term uit de schilderswereld.
Doodverven is het opbrengen van een transparante laag witte verf over een grondschildering, meestal in aardkleuren. Daarover heen worden dan diverse transparante lagen in verschillende kleuren gezet, wat moet leiden tot meer dieptewerking in het schilderij.
Het woord "doodverwe" is van Middelnederlandse oorsprong en verwijst waarschijnlijk naar een lijkkleur, omdat het doffe wit daar aan deed denken.
Maar het is ook mogelijk dat het de naam "doodverf" heeft gekregen, omdat door het aanbrengen van de latere lagen het zicht op de grondlaag steeds minder wordt, en dus "dood gaat".
Kort door de bocht is het dus het aanbrengen van een laag grondverf.
En dat is ook zo ongeveer de betekenis die wij aan het woord toekennen in de betekenis van een "gedoodverfde kandidaat". Hij staat al in de grondverf. Hoeft alleen nog afgelakt te worden.
Kortom: hij of zij is voorbestemd om een bepaalde post of plaats te bereiken.

De ouderen onder ons herinneren zich misschien nog het interview dat Prof. Dr. Ir. W. Akkermans gaf in het programma "Keek op de Week" (seizoen '89-'90) van de heren Koot en Bie.
Hij was een "gedoodverfde" kandidaat voor een ministerspost in het toen te vormen kabinet.
"Ik word genoemd", zo sprak de professor stellig en bij herhaling.
Het was nog niet officieel, maar we konden er wel van uitgaan dat hij het ging worden.
We hebben na die uitzending nooit meer iets gehoord van Dhr. Akkermans.....

En sinds die uitzending lijkt het wel alsof gedoodverfde kandidaten het juist nìet worden.
Alsof er een vloek rust op die benaming. Sporters, politici, kandidaat burgemeesters en mensen in het bedrijfsleven die lonken naar een topfunctie trekken "lijkbleek" weg op het moment dat ze als gedoodverfde kandidaat naar voren worden geschoven, worden "afgeschilderd". In dit verband bijna synoniem voor "afgemaakt" of "afgeserveerd".
Schaatser Sven Kramer kan er over mee praten. Tot twee maal toe was hij de torenhoge favoriet om op de Olympische Winter Spelen goud te behalen op de 10 km. Tot twee maal toe ging het mis. Eerst in Vancouver door die rampzalige wissel en later in Sotsji werd hij verslagen door Bergsma.
In 2018 krijgt hij een nieuwe kans in PyeongChang, Zuid-Korea.
(Als die stad dan tenminste nog bestaat, want dat is, gezien de oorlogsretoriek van de heren Kim en Trump, nog maar zeer de vraag.)
Ik denk niet dat hij daar gaat winnen. Laten we allemaal in godsnaam denken dat hij daar niet gaat winnen.....

Het Wereldkampioenschap Atletiek, dat deze weken gehouden wordt in Londen, kent veel gedoodverfde kampioenen.
Usain Bolt zou wel even de sprint over 100 meter gaan winnen en bij de dames werd op deze afstand Elaine Thompson op voorhand ongenaakbaar geacht, al hoopten we stilletjes dat Dafne Schippers haar toch te snel af zou zijn.
Maar goed, we hadden altijd nog Sifan Hassan op de 1500 meter, en dat was tenslotte toch een zekerheidje......
Het mocht niet zo zijn.
Alleen Dafne Schippers bleek terecht "in de grondverf" te zijn gezet als kampioen op de 200 meter en werd keurig in goud afgelakt.
Nieuwe kampioenen staan op en zullen bij een volgende gelegenheid als favoriet, als gedoodverfde winnaar, van start gaan.
Misschien dat ze het één of twee keer waar kunnen maken. Maar ook voor hen komt het moment, dat ze plaats moeten maken voor weer nieuwe kampioenen.
Ook voor sporters geldt: Behaalde resultaten in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst.....
Maar ja, dat is nou juist wat sport zo mooi maakt. De dramatiek, de euforie.....

De gedoodverfde winnaar van het Europees Kampioenschap Voetbal voor Vrouwen werd afgeschminkt en mocht het toernooi via de zijdeur verlaten. Duitsland ging in de kwart finale al onderuit tegen de Deense vrouwen, die zouden doordringen tot in de finale.
Engeland waande zichzelf, na de uitschakeling van Duitsland en na de winst op Frankrijk, al winnaar van de titel, maar werd in de halve eindstrijd gestuit door de Nederlandse vrouwen.
Die Oranje vrouwen, die wat schuchter en zenuwachtig van start gingen in het toernooi, maar wedstrijd na wedstrijd beter gingen spelen, elkaar beter wisten te vinden en steeds meer controle over de bal kregen.
De ontwikkeling van het team gedurende het toernooi was verbazingwekkend en op zondag 6 augustus stapten de speelsters dan ook, na een prachtige, spannende finale tegen de Deense dames, als terechte winnaars van het veld.
Vrouwenvoetbal? Ik ben helemaal om!
Geef die meiden dezelfde mogelijkheden en faciliteiten als de heren om zich verder te ontwikkelen.
Een mooie stap doet NOC*NSF door de dames de A-status toe te kennen, waardoor zij zich door o.a. financiële ondersteuning, meer op hun sport kunnen richten.
Een goed salaris voor deze toppers? Prima! Maar laten we er in hemelsnaam voor waken dat het dezelfde kant uitgaat als bij de heren. Gewoon een plafond aanbrengen in die salariëring. Dan kunnen ook méér vrouwen een goed salaris verdienen in het voetbal. Een soort Balkenende-norm.
Laten we de Lieke Martens-norm nemen. Zij gaat bij Barcelona 2 ton verdienen. Lijkt me een mooi bedrag. Ik weet zeker dat velen daar direct voor zouden tekenen.
En een gelijke beloning voor de vrouwelijke èn mannelijke voetballers? Ben ik ook voor.
Niet de dames net zoveel als de heren, maar de heren net zoveel als de dames.
Misschien dat ze dan weer gaan voetballen omdat het spelletje zo leuk is en niet langer om het geld. Laat de dollartekens uit hun ogen verdwijnen om plaats te maken voor die twinkeling van ongelofelijke spelvreugde die ik bij onze Oranje Leeuwinnen ontwaarde.......


Wat Lieke Martens per jaar bij Barcelona gaat verdienen, verdient Christiano Ronaldo bij Real Madrid, met een jaarinkomen van bijna 80 miljoen (salaris plus sponsorcontracten), per dag! (€ 216.865,00)
Neymar is voor het recordbedrag van 222 miljoen verkast van Barcelona naar Paris St Germain.
Dit is geen waanzin.
Dit is de waanzin ver, ver voorbij......

En wat de volgende kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Frankrijk betreft, misschien moet Dick maar een paar dames opstellen......





1 opmerking: