zondag 6 augustus 2017

Storm in een schaal eieren


Is het u ook opgevallen? Wat hebben we deze zomer weinig last van muggen!
Hoe zou dat komen?
Misschien omdat we een "gezonde" hoeveelheid fipronil hebben binnen gekregen door het regelmatig eten van een eitje. Want het is heel goed mogelijk dat met fipronil besmette eieren al sinds 2016 over de toonbank zijn gegaan.
En als een mug ons dan durft te steken, zal hij, met ons bloed, ook dat stofje binnen krijgen.
Kijk, en dat vindt-ie niet lekker.....

Fipronil is een insecticide dat fataal is voor alle geleedpotigen: vlooien, luizen, teken, en dus ook voor muggen.
Maar..... ook voor bijen!
Vandaar dat het gebruik van fipronil aan strenge banden is gelegd, want dèze gevleugelde vriendjes willen we natuurlijk niet treffen.
Ook is het verboden om het middel te gebruiken bij dieren die bestemd zijn voor consumptie, want het blijft natuurlijk een schadelijk goedje dat je niet op je bordje wil tegenkomen.
Het Belgische bedrijf Poultry-Vision en de Barneveldse firma ChickFriend lijken (bewust?) de regels een beetje aan hun laars gelapt te hebben.
Heel Nederland is in rep en roer door de tegenstrijdige berichtgeving in de media door allerlei organisaties.
De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit), die in eerste instantie aanwijzingen dat er iets mis was met het eitje veronachtzaamde, spreekt nu over "giftige eieren" en roept consumenten op het ei maar te laten staan, met als gevolg dat de kippenboer letterlijk zijn ei niet kwijt kan.
De voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (Henny de Haan!) is boos en spreekt over een volslagen overtrokken reactie van de NVWA.
De NVWA..... goed dat-ie er is hoor, maar.....
is dat ook niet de instantie die een jaar geleden besloot dat oesters en mosselen uit de oostelijke Oosterschelde niet meer verkocht mochten worden, omdat er tetrodotoxine in het zeebanket was aangetroffen? Een gif waar je ziek van zou kunnen worden als je tachtig bakken mosselen zou opeten....

Kijk, fipronil hoort niet in uw of mijn eitje te zitten, dat staat vast, maar hoe gevaarlijk is het nu werkelijk?
Bekend is, dat in Sri Lanka een aantal mensen gepoogd heeft om zelfmoord te plegen door het innemen van pure fipronil. De gebruikte doses kwamen overeen met de maximaal toegestane hoeveelheid fipronil in tien miljoen eieren. Goed, ze voelden zich een poosje niet erg lekker, maar het beoogde resultaat werd niet behaald. Na twee tot vier dagen konden de patiënten gezond en wel het ziekenhuis weer verlaten in de wetenschap dat je van fipronil in ieder geval niet dood gaat.....
Onze honden en katten vrijwaren we van vlooien en teken door hen elke vier weken een stevige dosis fipronil toe te dienen via een pipetje van het middel Frontline, wat in de nek wordt leeggespoten.
Via de huid wordt het middel opgenomen in het bloed, en wee de vlo of teek die dan uw huisdier durft te bijten. Hij zal onverbiddelijk het loodje leggen.
Toxicoloog Martin van den Berg vertelt woensdag bij Jinek dat de dosis die een flinke hond via zo'n pipetje krijgt toegediend, overeenkomt met de hoeveelheid fipronil die zit in 5000 van de zwaarst besmette eieren. De hond heeft er schijnbaar geen enkele last van en kwispelt vrolijk. Blij van die ettertjes verlost te zijn.
5000 Eieren, elke vier weken..... daar kom ik niet aan. U?

"Sola dosis facit venenum"
Een mogelijk standje van de kamervoorzitter voor lief nemend, zal Thierry Baudet deze woorden ongetwijfeld uitspreken tijdens het debat in de Tweede Kamer over het "eieren schandaal", dat na het zomerreces beslist zal plaatsvinden, zo zijn vaardigheid etalerend in het spreken van Latijn en "het gewone klootjesvolk" in de Kamer nogmaals inwrijvend dat zij qua belezenheid en kennis niet in zijn schaduw kan staan.
Een citaat van Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim, beter bekend als Paracelsus, een Zwitsers arts, theoloog en alchemist, die deze uitspraak zo'n 500 jaar geleden deed: "de dosis maakt het gif".
Daarmee wil Paracelsus maar zeggen: Alles is giftig, als je maar genoeg binnen krijgt.
Drink 60 glazen water achter elkaar en je gaat de pijp uit.
We weten uit de medische wetenschap dat op zich giftige stoffen, in een precieze dosering juist een heilzame werking kunnen hebben.
Als ons kraanwater met de nieuwste technieken wordt onderzocht schrik je je in eerste instantie de pleuris. Je vind dan pesticiden, parabenen en allerlei andere kankerverwekkende stoffen!
Ze zijn echter in zulke minieme hoeveelheden aanwezig dat de naam "gif" volkomen irrelevant is omdat ze in deze concentraties geen vat hebben op onze gezondheid.
De hoeveelheid fipronil die we binnen krijgen door het eten van die paar eieren in de week, nou, daar gaan we echt niet dood aan.
De overconsumptie van zout, suiker en vetten in onze welvaartsmaatschappij is volgens mij een grotere boosdoener......

Trouwens, wat ìs vergif? 
Wat voor de een vergif is, is voor de ander een lekkernij. Terwijl wij kunnen genieten van een lekker stuk chocolade, omdat wij de aanwezige theobromine uitstekend verteren, is deze stof puur vergif voor uw hond.
Voor sommige mensen zijn gluten of noten gewoon vergif.
In de herfst worden in Safaripark Beekse Bergen de eikels onder de eikenbomen verwijderd met een eikelzuiger (sorry, zo heet dat apparaat nu eenmaal) omdat veel Afrikaanse dieren ziek worden als zij ze eten omdat er in eikels tanninezuur zit. Voor eekhoorntjes, muizen, wilde zwijnen en onze inlandse hertensoorten zijn eikels echter een lekkernij en prima te verteren. Tanninezuur heeft geen vat op hun gezondheid en is voor hen niet giftig.

Het heeft er alle schijn van dat er met een kanon op een mug geschoten is, dat het gebrekkige, stuntelige en amateuristische optreden van de NVWA heeft gezorgd voor heel veel onrust onder de bevolking en dat de gehele pluimveesector onnodig enorm veel schade is toegebracht.....



Vanmorgen lekker ontbijtje gegeten.
Spek.... mèt eieren!......

Wie de onderzoekscommissie naar dit eieren schandaal in de Tweede Kamer moet voorzitten?
Attje Kuiken natuurlijk!





1 opmerking:

  1. IJzersterke annalyse Piet! Meld je bij de NVWA als communicatiepiet.

    Hartelijke groet van Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen