zondag 12 april 2020

Passie


Het is vrijdagmiddag. Achter mij klinkt vanuit de TV de Mattheus Passion van Bach. Dit jaar niet live, maar een opgenomen registratie uit 2016 vanuit de Pieterskerk in Leiden.
Ook de Passiespelen in Tegelen kunnen dit jaar geen doorgang vinden. In hun huidige vorm wordt dit grootschalige culturele en godsdienstige toneelstuk elke vijf jaar opgevoerd in het openluchttheater De Doolhof in die stad. Zij zouden dit jaar voor de 21ste keer worden uitgevoerd, maar de corona crisis maakt dit onmogelijk.
Het verhaal over het lijden en de kruisdood van Jezus als opmaat naar het hoogfeest van Pasen is altijd al een inspiratiebron geweest voor vele kunstenaars, zoals componisten, schrijvers, dichters en schilders. Al sinds de Middeleeuwen werden regelmatig mysteriespelen, in de volkstaal gespeelde populaire vormen van kerkelijke vieringen, opgevoerd.
In de 17e eeuw herleefden de passiespelen in West-Europa. In Nederland werd deze traditie wat later opgepakt. Vanaf 1931 worden het lijden en sterven van Christus in het Limburgse Tegelen als passiespel om de vijf jaar opgevoerd.

Donderdagavond de moderne versie van het passiespel gekeken: The Passion. Overgewaaid vanuit Manchester vindt deze moderne vertelling over de laatste uren van Jezus sinds 2011 jaarlijks plaats in een Nederlandse stad. Bekende en minder bekende artiesten draven op en zetten een geweldig spektakel neer waarin de uiteindelijke boodschap van lijden en verlossing overeind blijft.
Dit jaar was Roermond aan de beurt. Maar, helaas.....
Ook hier haalde de corona crisis een streep door de rekening.
Maar.... Hilversum is niet voor één gat te vangen. De makers en organisatoren wisten in verbluffend korte tijd een alternatief in elkaar te draaien. De Passion 2020, de tiende in rij, zou alsnog doorgaan, zij het in aangepaste vorm. En juist in deze onzekere tijden is de boodschap van de Passion meer dan welkom.
De Passion 2020 werd een compilatie van de eerdere uitvoeringen en alsnog een indrukwekkend geheel.Vooral het slotnummer, "Geef mij nu je angst", gezongen door talloze artiesten en onbekenden vanaf een eigen lokatie, was indrukwekkend. (The Passion)

Naast het leed wat door het corona virus wordt veroorzaakt doordat mensen de vervelende ziekte moeten doormaken, er zelfs aan overlijden of dat mensen gedwongen worden op afstand van geliefden afscheid te nemen, gaan ook anderen onder het virus gebukt. Velen worden plots geconfronteerd met een onzekere toekomst door het wegvallen van een baan en daardoor een inkomen. Nou mogen wij ons gelukkig prijzen dat we in Nederland wonen, waar de overheid bereid en in staat is om zoveel mogelijk getroffenen te ondersteunen. De berichten vanuit de VS bijvoorbeeld klinken nog veel zorgelijker.
De Nederlandse Staat toont zich genereus en is bereid velen de helpende hand toe te steken. Toch valt onvermijdelijk een fiks aantal kleine ondernemers buiten de boot.
Wat te denken van bijvoorbeeld de zakkenrollers, vaak kleine ZZP'ers die op geen enkele regeling een beroep kunnen doen. Toch zijn het de overheidsmaatregelen, zoals het anderhalve meter afstand houden, die het voor hen onmogelijk maken om hun beroep uit te kunnen oefenen. Waar kappers, pedicures en anderen die door diezelfde maatregel werkeloos aan de kant staan wèl op een regeling terug kunnen vallen, kan de zakkenroller nergens aankloppen.
We zullen er niet aan ontkomen dat de economie door deze crisis een flinke knauw gaat krijgen, dat de werkeloosheid zal oplopen en dat helaas een aantal bedrijven toch zal omvallen. En dat is natuurlijk extra zuur voor jonge ondernemers die kortelings met veel passie een nieuw, jong bedrijf hebben opgestart.


Over passie gesproken.
Ook de sekswerkers worden zwaar getroffen door de van regeringswege opgelegde maatregelen om het corona virus te beteugelen. Aan het verzoek om zoveel mogelijk thuis te werken konden de meeste dames nog wel voldoen, maar het is logischerwijs onmogelijk voor hen om hun professie uit te oefenen als zij de voorgeschreven anderhalve meter afstand respecteren. Begrijpelijk dat de meisjes van plezier het niet zo naar hun zin hebben nu hun bron van inkomsten letterlijk en figuurlijk droog staat.
Maar.... er komt hulp en steun uit onverwachte hoek.
De ChristenUnie roept bij monde van Kamerlid Stieneke van der Graaf het kabinet op om het "coronaloket" voor ZZP'ers ook open te stellen voor prostituees omdat zij buiten alle regelingen dreigen te vallen die door het kabinet in het leven zijn geroepen.
Nee, voor de zwaar teleurgestelde clientèle van de dames wordt van overheidswege geen compensatie overwogen wegens geleden immateriële schade, ook al zijn het regeringsmaatregelen die verhinderen dat aan hun behoeften tegemoet kan worden gekomen.
Maar ach, een "handige" jongen weet daar toch wel een oplossing voor te vinden.....?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten