zondag 29 november 2020

De Pleuris

 
Naast Covid-19 lijkt nog een ander virus rond te waren: de pleuris.
Hoewel de pleuris al langer bekend is en bij tijd en wijle op verschillende plaatsen in onze maatschappij de kop opsteekt, lijkt er in de zomer van 2019 een serieuze uitbraak op te treden als Femke Merel van Kooten-Arissen haar Partij voor de Dieren de rug toekeert, uit onvrede over het functioneren van partijleider Marianne Thieme. Maar ook Henk Otten wordt in diezelfde periode geroyeerd als lid van Forum voor Democratie omdat binnen die partij eveneens de pleuris is uitgebroken. Ik denk dat het virus als eerste serieus de kop opstak binnen de Partij voor de Dieren, omdat de meeste virussen immers een zoönotische ontstaansgeschiedenis hebben. 
Het lijkt erop dat vooral politici extra vatbaar zijn voor het virus en er heftiger op reageren dan "gewone mensen". Hoewel het virus bijna nooit de dood tot gevolg heeft, mag haar ontwrichtende werking niet worden onderschat.
Doordat Marianne Thieme in oktober 2019 vrijwillig in quarantaine ging en de partij verliet, bleef de PvdD verder leed bespaard.
In september van dat jaar deed zich echter een nieuw geval voor van de pleuris. Sybren van Haga werd de VVD uitgeflikkerd nadat hij het vertikte om vrijwillig terug te treden en in quarantaine te gaan. Alle verhalen hoe hij het virus heeft overgedragen gekregen van Femke Merel zijn louter speculatief. Ik denk eerder dat hij is aangestoken door een van de leden van FvD waar sinds het vertrek van Otten het virus onderhuids voort woekerde en waar hij zich later bij zou aansluiten.

Met twee "dragers" in de Kamer kon het niet uitblijven dat het virus zich verder zou gaan verspreiden.
In maart 2020 brak bij DENK definitief de pleuris uit en in mei was 50+ aan de beurt.
Na oeverloos gehakketak omtrent partijvoorzitter Dales, verliet fractievoorzitter Henk Krol de partij 50+.
Hij vond in Femke Merel een medestander en begon met haar de Partij voor de Toekomst. Deze partij was echter een kort leven beschoren, kende amper een heden, laat staan een toekomst, want de partij GO van Henk Otten schoof aan. 
Je zou denken dat al deze virusdragers bij elkaar, dat dat wel goed zou gaan. Maar misschien was het virus bij sommigen al weer gemuteerd, want opnieuw brak de pleuris uit. Femke Merel liep boos weg en Henk Krol besloot om wéér een nieuwe partij op te richten. Het vermogen om steeds weer nieuwe namen te verzinnen lijkt uitgeput en zo zal Henkie waarschijnlijk onder de naam LHK (Lijst Henk Krol) de verkiezingen ingaan, tenzij natuurlijk opnieuw de pleuris uitbreekt binnen zijn partij of hij, na genezen te zijn van het virus, bij zinnen komt en definitief plaats neemt achter de geraniums.


De laatste weken vinden steeds meer besmettingen plaats. Zo lijkt Groen Links geïnfecteerd sinds het bekend maken van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de Tweede kamer in het voorjaar van 2021. Op plaats 9 prijkt de naam van Kauthar Bouchallikht, een klimaatactiviste die echter vermeende connecties zou hebben met de Moslimbroederschap. Vooralsnog is een echte uitbraak van de pleuris binnen de partij voorkomen.
Ook de SP worstelt met het pleurisvirus, wat zich in eerste instantie manifesteerde toen het hoofdbestuur eerder dit jaar bekend maakte vóór regeringsdeelname te gaan, dit tegen de zin van de jongerenafdeling van de SP. Als reactie hierop werd Olaf Kemerink, samen met nog vijf anderen, geroyeerd als lid van de SP, vanwege het aanhangen van het radicaal communistisch gedachtengoed. Niettemin werd Kemerink verkozen tot voorzitter van de SP-jongerenbeweging Rood, waarna het hoofdbestuur de geldkraan naar de jongerentak dichtdraaide.

Maar vooral binnen Forum voor Democratie brak deze week de pleuris in volle hevigheid uit, nadat Fractievoorzitter en partijleider Thierry Baudet (spreek uit: Bodè, met de klemtoon op de tweede lettergreep) naar de mening van een aantal partijprominenten onvoldoende afstand nam van de rechts radicale uitingen in WhatsApp berichten binnen het JFvD. Voorzitter van de JFvD (en rechterhand van Baudet) Frederik Jansen staat bekend als Holocaust-relativeerder en zou fascistische trekjes vertonen. Niet de leden die berichten met een antisemitische of nazistische teneur verspreidden werden op hun handelen aangesproken, maar de personen die dit onder de aandacht van het bestuur brachten werden geschorst!
Tijdens een etentje met de partijtop van FvD, op vrijdagavond 20 november in Tiel, barstte de bom.
Naar aanleiding van de ophef trad Thierry terug als lijsttrekker en later gaf hij zelfs het voorzitterschap binnen het bestuur op, dit "om de partij te redden". Toen de (waarschijnlijk door Thierry) verwachte smeekbede uitbleef om toch alsjeblieft aan te blijven, kwam Thierry plotseling weer tevoorschijn en beloofde lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven, iets waartoe hij helemaal niet meer bevoegd was omdat hij niet langer voorzitter was van het partijbestuur. 
Terwijl, na Kamerlid Theo Hiddema, de een na de andere partij-prominent de pijp aan Maarten gaf en zijn lidmaatschap van FvD opzegde, maakte het restant van het FvD bestuur bekend dat men van zins was om Baudet te royeren......

Tijdens dat bewuste etentje in Tiel zou Thierry over de laakbare WhatsApp berichten gezegd hebben dat deze juist getuigden van een heel hoog IQ bij hun schrijvers. Voorts beweerde hij dat bijna iedereen die hij kent antisemiet is. En zijn steeds verder afglijden naar de "broederschap van complotdenkers" onderschreef hij door de bewering dat de dodelijke corona pandemie in de wereld is gebracht door George Soros, een Hongaars-Amerikaanse filantroop van Joodse afkomst.
Over al die aantijgingen zei Baudet, nadat hij daar naar gevraagd werd: "Ach, je weet hoe dat gaat op zo'n avond. Er wordt wat gedronken en het is niet altijd duidelijk wat nu serieus bedoeld is of wat als grapje."
Kortom, al zijn "boreale praat" is gewoon "borrelpraat".
Thierry weersprak de aantijgingen niet, maar gaf te verstaan dat hij "geen herinnering had aan deze uitlatingen". Een vaak gebezigde frase door politici in het nauw, zoals ook bleek tijdens de deze week gehouden verhoren over de toeslagenaffaire kinderopvang.
Waar het Covid-19 virus het smaak- en reukvermogen beschadigt, lijkt het pleuris-virus het geheugen aan te tasten.....

Arme Thierry, wat moet hij zich eenzaam voelen.
Al zijn vriendjes zijn weggelopen.
Kan hij nog wel deelnemen aan de verkiezingen in het voorjaar?
Is er nog iemand die op zijn kandidatenlijst wil gaan staan?
Misschien Lange Frans.......
of Janet Ossebaard.....
Robert Jensen en Willem Engel! Die willen vast wel!


P.S.
Vond het trouwens wel tof dat deze week tijdens de voetbalwedstrijden (zelfs bij de Europacup wedstrijden!) door de spelers rouwbanden werden gedragen ter gelegenheid van het overlijden van Mevrouw De Bok.
Een prachtige hommage aan Corrie van Gorp, rasartieste en comédienne van de bovenste plank!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten