zondag 15 januari 2017

Domburger


De meesten van u hebben de volgende opmerking wel eens langs horen komen.
"Maar goed dat John F. Kennedy zijn toespraak op 26 juni 1963 in Berlijn hield, en niet in Hamburg".
Het "Ich bin ein Berliner", veroorzaakte weinig gegniffel, wat bij "Ich bin ein Hamburger" ongetwijfeld wèl gebeurd zou zijn.
Onterecht natuurlijk.
Kennedy zou Hamburger, net als Berliner hebben uitgesproken met een hoofdletter, daarmee doelend op een inwoner van een van beide steden en, in het geval van de Hamburger, niet op een platgeslagen gehaktbal.
Als de berliner (een zoet baksel uit de Duitse keuken; een soort donut zonder gat) bij de Amerikanen net zo bekend was geweest als de hamburger, was er waarschijnlijk wèl besmuikt gelachen.

De hamburger is al lang geen hamburger meer.
Van oorsprong een vleesproduct dat bestond uit een schijf gemalen rundvlees, gebakken of gegrild en opgediend op een opengesneden broodje.
Tegenwoordig wordt hij geserveerd met sla, tomaat en andere toevoegingen en ontleent daaraan dan een afwijkende naam.
Zo kennen we de cheeseburger, de hawaïburger en de baconburger.
Ook het hoofdbestanddeel (rundvlees) is niet langer heilig. De kipburger, de kalkoenburger, de visburger deden hun intrede en sinds een aantal jaren de groente- en de vegaburger.

Er zijn vele mensen die op principiële, dan wel ideologische gronden het nuttigen van vlees hebben afgezworen. De vegetariërs en de (nog strakker in de leer zijnde) veganisten.
Hoewel ik niet tot deze groep behoor daar ik nog te veel geniet van een goed bereid stukje vlees, heb ik wel respect voor de zienswijze van deze lieden.
Misschien hebben ze wel gelijk in de keuze van hun eetpatroon en is het vermijden van vleesproducten in de dagelijkse maaltijd niet alleen op allerlei principiële gronden een juiste keuze, maar ook om gezondheidsredenen, gezien het wijdverbreide gerotzooi in de vleesindustrie.
Niettemin voel ik mij niet bezwaard als ik geniet van een varkenshaasje of gegrilde kippenpoot, daar ik op school geleerd heb dat de mens is geboren als omnivoor, een alleseter, wat zoveel wil zeggen dat vlees op ons dagelijks menu biologisch gezien volkomen natuurlijk is.
Het is waar, dat de voedingsstoffen die vlees ons bieden uitstekend kunnen worden gehaald uit plantaardige producten. Soja, lupine, kikkererwten, bonen, tempeh en tofu zijn uitstekende vleesvervangers.
Ze kunnen zelfs bewerkt worden tot producten die de structuur en smaakbeleving van echt vlees benaderen en zijn als vegaburger of als vegetarische schnitzel in de winkelschappen te vinden.

De VVD heeft bij monde van haar kamerleden Ziengs en Lodders kamervragen gesteld aan de Minister van Volksgezondheid en de staatssecretaris van Economische Zaken.
Zij wil dat er een einde komt aan het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten.
Ook willen de Kamerleden dat de Nederlandse regering zich op Europees niveau inzet voor deze zaak.
Niet echt origineel, want ze hebben dat idee gepikt van de Duitse minister van Landbouw, die een naam als "vegetarische curryworst" wil verbieden.
De aangevoerde reden van dit voorgestelde beleid is dat deze benamingen misleidend en verwarrend zouden zijn.

Nou, sorry hoor, maar je moet toch wel onder een steen geleefd hebben als je niet weet dat alle "vlees"producten met het voorvoegsel vega- of de toevoeging vegetarisch géén vlees bevatten!
Vegetariërs en veganisten zijn daarbij vaak wel zò principieel dat zij echt wel secuur omgaan met hun inkopen. En mocht een echte vleesliefhebber bij toeval of door onachtzaamheid een keer een vega-product kopen en verorberen, hij zal er niet aan dood gaan.
Sterker nog, misschien is het wel gezonder en beter voor hem.
Als ze wat aan misleidende productinformatie willen doen dan zijn er wel schrijnender zaken die hun aandacht behoeven. (Gouden Windei)
Daarbij, er zijn zoveel namen voor vleesproducten die op zich al als verwarrend kunnen worden beschouwd (als je daar vatbaar voor bent tenminste).
Een haaskarbonade komt helemaal niet van een haas en een blinde vink of slavink is geen gevogelte. In een hamburger zit geen ham (althans, behoort er niet in te zitten) en in palingworst zit echt geen paling.
Kom op zeg, deze "misleidende" namen zijn volkomen ingeburgerd en brengen nìemand in verwarring. Ze vinden hun herkomst in de streken of steden waar zij bedacht zijn (zoals de hamburger en de Wiener schnitzel) of de bereidingswijze (palingworst wordt op dezelfde manier gerookt als paling).
Daar doen we toch ook niet moeilijk over?
Tussen de voedingsmiddelen vinden we talloze producten met mooie, grappige of spitsvondige namen die een verrijking zijn voor onze taal en die ons echt niet verwarren.
Niemand die bij kokosmelk denkt aan een kokosnoot met een uier en de meest fanatieke veganist durft echt wel vleestomaten of gestampte muisjes te eten.

Hoe simpel acht de VVD haar achterban?
Denken zij nou echt dat heel Nederland wordt bevolkt door domme burgers?
Domburgers?
Zijn er geen belangrijker zaken waar zij zich druk om kunnen maken dan dit ongelofelijke geneuzel in de marge?
Het liberalisme vindt dat de overheid zich niet te veel moet bemoeien met de maatschappij en het bedrijfsleven.
Tja, en dan noemt de VVD zichzelf een liberale partij!
Heel misleidend en verwarrend.....


* met excuses aan de inwoners van Domburg







Geen opmerkingen:

Een reactie posten