zondag 22 december 2019

Donkere dagen voor Kerst


Ja, dat krijg je als Zwarte Piet niet meer mag. Al die grimeurs die daarmee een eerlijke boterham verdienden, moeten dan op zoek naar ander werk. En dan kan het zo maar gebeuren dat er eentje een baantje vindt bij de Belastingdienst. Gaat-ie dààr alles zwart maken.......
Menno Snel, onze ex-staatssecretaris van Financiën moet zich deze dagen toch een beetje voelen als een kerstboom.
Bij de grond afgezaagd.......

Het wordt hem kwalijk genomen dat hij het bijltje er bij neergegooid heeft. Maar de voortekenen waren overduidelijk. Partijen die hem twee weken geleden nog het voordeel van de twijfel gaven, zouden een nieuwe motie van wantrouwen gaan steunen. De zwartgelakte dossiers die de getroffen ouders in het kinderopvang-toeslag-drama hadden thuis gekregen, werden hem zwaar aangerekend. Alsof hij zelf hoogstpersoonlijk de zwarte stift had gehanteerd.
Hij zal zich rot geschrokken zijn toen hij de beelden van de zwart gelakte dossiers onder ogen kreeg en zich ongetwijfeld in alle wanhoop hebben afgevraagd wat voor kunstje die kloothommels op het departement hem nou weer flikten.
Rutte kan dan wel blijven herhalen dat er bij de Belastingdienst zulke geweldige mensen werken (dat zal ongetwijfeld zo zijn), maar hij zou er aan toe moeten voegen dat er ook klootzakken werken die het normaal functioneren van een staatssecretaris onmogelijk maken. Ook zou hij moeten melden dat hij zelf, samen mèt de Kamer, mede schuldig is aan de ontstane roofcultuur bij de Dienst. Was het niet na het Bulgaren debacle (misbruik huurtoeslag) onder staatssecretaris Frans Weekers in 2014 dat zijn opvolger Erik Wiebes de opdracht kreeg om schoon schip te maken bij de belastingdienst en dat hij het toezicht op het verlenen van toeslagen moest gaan verscherpen? We weten nu tot waar dat verscherpte toezicht heeft geleid.
Het was dus Erik Wiebes die (in opdracht van de Kamer!) deze Gestapo mentaliteit introduceerde bij de Belastingdienst en bij het wisselen van de wacht en het aantreden van Rutte III in 2017 zijn toko overdeed aan Menno Snel.
Ik vond Wiebes, thans onze minister van Economische Zaken, de laatste dagen opmerkelijk afwezig. Waarschijnlijk zat hij ergens stil op een bankje in het park, zijn blik gericht op de grijsblauwe winterlucht, zachtjes voor zich uit fluitend: "I know nothing....."

Ik begrijp dat Menno Snel de eer aan zichzelf hield en zijn ontslag aanbood aan de koning. In zijn afscheidsspeech was hij eerlijk en duidelijk, wat een goedkeurende reactie ontlokte bij de Kamerleden. En dan na afloop hoor je die hypocriete antwoorden op de vraag: "Hoe nu verder?"
"Ik weet het niet. Jammer dat hij is afgetreden."
"Als er één de puinhopen bij de Belastingdienst had kunnen opruimen, was hij het wel."
"Jammer, maar het kon niet anders."
Het kon niet anders????? Als jullie geloofden in zijn kunde, zijn ambities, waarom hebben jullie hem dan niet gesteund? Waarom kreeg hij niet meer tijd, meer armslag en vertrouwen? Omdat het allemaal niet snel genoeg ging?
In dit soort zaken gaat het nooit snel genoeg, maar zijn terug treden zal het proces zeker niet versnellen.
Tja, ministeriële verantwoordelijkheid......
In het Nederlandse systeem ben je nou eenmaal ook verantwoordelijk voor het falen van je voorganger(s). Voor de blunders van Weekers, voor het gepruts van Wiebes......

Zo mag Ank Bijleveld, onze minister van Defensie, nu verantwoording afleggen voor het verzwijgen van de burgerdoden die vielen bij een Nederlandse aanval met F16's op Hawija in Irak in 2015, toen haar voorganger Jeanine Hennis-Plasschaert nog aan de ministeriële touwtjes trok.
Maar Ankie (die waarschijnlijk in het verleden ook wel eens een Zwarte Piet geschminkt heeft) liet zich dit niet zo maar aanleunen en legde tijdens het debat in november de schuld in bedekte termen toch een beetje bij Hennis, wat haar niet in dank werd afgenomen.
Uiteindelijk verlegde de aandacht zich naar premier Rutte, die toch ook wetenschap moest hebben gehad over de burgerdoden, maar bij herhaling bleef beweren dat hij daaraan geen "actieve herinnering" had. Voor mij hèt woord van het jaar!

Maar, wacht eens........
Was Klaas Dijkhoff tussen beide dames in niet óók nog even minister van Defensie?
Jawel, op 4 oktober 2017 volgde hij de afgetreden Hennis op, totdat hij op 26 oktober werd verkozen tot fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de VVD. Is hij bij de overdracht niet óók ingelicht over die burgerslachtoffers? Was hij op de hoogte? Niemand vraagt hem daar naar.....

Drie weken was Klaas minister. Drie weken! Nog te kort om een volledig maandsalaris op te mogen strijken.
Lang genoeg om (volgens hem) "recht te hebben" op een aanvulling op zijn salaris als Kamerlid (ruim 120.000 per jaar) van jaarlijks 37.000 euro in het kader van de wachtgeld regeling. En zijn VVD voorman Mark Rutte die hem stéunt in deze zienswijze!
Intussen staat Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (óók VVD) in de Kamer haar plannen te verdedigen om het regime voor bijstandsgerechtigden verder aan te scherpen om zo de falende Participatiewet uit het slop te trekken.
Hoe leg je dàt uit aan het Nederlandse volk......
Uiteindelijk gaf Klaas toe dat hij een foutje had gemaakt en ook Mark moest erkennen dezelfde fout gemaakt te hebben.
Een inschattingsfout.....  Ze hadden deze commotie onder het Nederlandse volk niet verwacht......


Straks is het Kerstmis. We vieren de geboorte van het Kind in Betlehem. Of het feest van de zonnewende. Of gewoon omdat we in dit sombere, koude jaargetijde wel wat warmte en gezelligheid kunnen gebruiken.
In ieder geval kijken we op het ultieme moment van duisternis reikhalzend en hoopvol uit naar de terugkeer van het Licht.
Laten we hopen dat dat ook geldt voor politiek Den Haag. Dat ze daar ook eindelijk het Licht gaan zien........

Ik wens u liefdevolle dagen en heel veel lichtpuntjes........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten