zondag 14 maart 2021

Angsthazen


Afgelopen maandag werd een tweet van Thierry Baudet door Twitter van een label voorzien omdat de inhoud 
misleidend zou zijn. Terwijl Thierry verbolgen de wereld in twitterde dat hier sprake was van buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie en daarom meteen maar een lans brak voor een anti-censuurwet, zal hij stilletjes in zijn vuistje gelachen hebben: wederom had hij een punt gescoord in de Trump-look-alike-contest. Nu nog volledig van Twitter verbannen worden, dan heeft hij werkelijk zijn idool, de grote boze witte man uit Amerika, geëvenaard!

Ja, het zijn roerige dagen, zo'n week voor de Tweede Kamer verkiezingen van 17 maart. Vooral de optredens van de politieke leiders in de diverse praatprogramma's en specials zijn soms tenenkrommend. Vooral nu ze niet langer met fluwelen handschoentjes worden aangepakt, maar keihard worden aangesproken op hun woorden en daden. In het programma Nieuwsuur worden de politieke kopstukken, van links tot rechts, stevig bevraagd door Jeroen Wollaars of Mariëlle Tweebeeke, gesecondeerd door een paar verontruste Nederlandse burgers. Juist de inbreng van die ontevreden burgers zorgde voor de nodige spanning. Dat was al gebleken tijdens het RTL-debat van 28 februari waarin Rutte en Hoekstra het vuur na aan de schenen werd gelegd door eveneens aanwezige boze burgers.
Ik ben er donderdag dan ook goed voor gaan zitten om het optreden van ome Geert te bekijken.
Komt-ie niet opdagen! Meneer had afgezegd omdat hij zich moest voorbereiden op een debat met Mark Rutte bij Jeroen Pauw. Terwijl in september de afspraak al gemaakt was dat hij zou verschijnen in Nieuwsuur. En nee, uitwijken naar een andere datum ging ook niet lukken.
Geert onderkende het gevaar van de boze burger. In het RTL-debat was hij nog goed weggekomen door maar gewoon door te ratelen en de mevrouw die hem aansprak op het wegzetten en buitensluiten van grote groepen in de samenleving amper kans te geven om iets te zeggen.
Later op de avond verscheen hij inderdaad bij Pauw om daar de degens te kruisen met Mark Rutte. Dat durfde hij wel aan. Mark kan hij hebben. Zijn voorbereidingen op het debat bleken te bestaan uit het oppoetsen van de oneliners en de stellingen die hij al tien jaar lang vruchteloos debiteert. Een flinke klus overigens, want daar is de glans onderhand wel van af.
Natuurlijk kreeg Mark het verwijt (weer) naar zijn hoofd geslingerd dat hij de PVV uitsluit van meeregeren als het aan de VVD ligt en dat hij daarmee honderdduizenden kiezers uitsluit. (Wat was het verwijt ook weer aan Wilders van de mevrouw in het RTL-debat?)
Typisch gevalletje: de pot verwijt de ketel. Stèl dat de PVV als grootste uit de verkiezingen komt. Denkt u nu werkelijk dat Denk of D66 dan aan de onderhandelingstafel wordt uitgenodigd door Geert? Is het niet veel eerlijker om vooraf aan te geven als je bepaalde partijen uitsluit? Dan weet de kiezer tenminste waar hij aan toe is.
Geloof me, Wilders wil helemaal niet meeregeren en hij zorgt er wel voor dat hij door zijn schofferende gedrag en ongrondwettelijke partijstandpunten aan geen enkele tafel uitgenodigd wordt. Geert wil gewoon tot zijn 67ste zijn goedbetaalde baan behouden en daarna gaan genieten van een gerieflijk staatspensioen. Kortom: gewoon een dikke middelvinger voor het Nederlandse klootjesvolk.
Nee, het was geen live-uitzending; het programma was notabene eerder opgenomen omdat ome Geert moest opdraven in Nieuwsuur!
Overigens bleek uit het optreden van beide heren bij de informele momenten dat ze gewoon een toneelstukje stonden op te voeren.

Thierry meldde zich, samen met Farid Azarkan (die trouwens ook afzegde voor het optreden bij Nieuwsuur) bij Eva Jinek die natuurlijk ook in het circus wilde meedraaien. Bij haar geen boze burgers, maar een "roast" van beide politici door een bekende cabaretier aan het einde van de uitzending. Dat dit een geweldige formule kan zijn bleek afgelopen woensdag toen Mark Rutte en Sigrid Kaag te gast waren en werden toegesproken door Jan Jaap van der Wal, die overigens in 2017 bij Humberto Tan in de uitzendingen, gewijd aan de toenmalige lijsttrekkers zijn "brilliance" al getoond had. (zie: Roast Mark Rutte 2017) Kijk, dan zit je wel met drie beschaafde mensen aan tafel.
Hoe anders wordt het als straatvechter Azarkan en lavendelsnuiver Baudet aanschuiven. Hoewel ik zeker geen fan ben van Denk, moet gezegd dat Azarkan zich tijdens deze uitzending voorbeeldig gedroeg. Thierry had het een stuk moeilijker want Eva zat hem flink op de huid en liet hem nauwelijks uitspreken.
Dat is natuurlijk helemaal niet nodig, want als je die man gewoon zijn verhaal laat doen, dan kan heel Nederland zien en horen wat voor ongelofelijke lulkoek hij verkoopt.
Bij beide heren was een passende cabaretier gezocht: Martijn Koning.
Met enige zelfspot gaf Martijn zelf al aan niet tot de Premier League te behoren, wat met zijn optreden inderdaad bevestigd werd. Nee, het was bepaald niet hoogstaand en de humor was van een twijfelachtige kwaliteit. Maar goed, cabaret moet en mag schuren met als gevolg dat de meeste cabaretiers óf op handen worden gedragen door hun fans, óf worden uitgekotst door de rest van Nederland.
En ja, als jij bij herhaling zegt te vechten voor het vrije woord, als jij je boos maakt omdat je wordt "gecensureerd" door Twitter en zelfs pleit voor een anti-censuurwet, dan moet je óók accepteren dat een ander jou confronteert met door jou gedane uitspraken die je tijdens zo'n uitzending glashard zit te ontkennen.


Thierry stapte tijdens het verhaal van Martijn op. Begrijpelijk. Hij had het afgelopen uur behoorlijk wat shit over zich uitgestort gekregen. Maar ja, "Wie kaatst, moet de bal verwachten" en "Wie wind zaait, zal storm oogsten".
Maar het begint wel een beetje een tweede natuur van hem te worden om weg te lopen als er dingen gebeuren die meneer niet helemaal welgevallig zijn. Is hier misschien sprake van een obsessief compulsieve stoornis* waarbij een psychopathologische analyse* op zijn plaats zou zijn? Hij ontpopt zich in ieder geval als een echt weglopertje. Dat moet voor zijn vriendin toch een verontrustende gedachte zijn.....

In zijn tweet liet Thierry weten dat hij niet van plan is om zich te laten vaccineren.
Lijdt hij aan een vaccinofobie* of is er sprake van de meer algemene trypanofobie*? Of hebben we hier te maken met een cnidofobie*?
En ome Geert? Die is gewoon als de dood voor Mariëlle Tweebeeke.......
Schijtlijsters......

* Thierry kan u vast wel vertellen wat deze termen betekenen.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten