zondag 28 maart 2021

Spelletjes

 
De Corona pandemie heeft de verkoop van gezelschapspellen tot ongekende hoogten opgestuwd. Ook in Den Haag worden spelletjes gespeeld......

Thierry Baudet kan wel beweren dat Corona maar een gewoon griepje is, maar volgens mij is Kajsa Ollongren er goed ziek van! In ieder geval van de gevolgen die een positieve coronatest voor haar zullen hebben, nadat ze halsoverkop het Binnenhof verliet waar zij zich opmaakte om samen met Annemarie Jorritsma haar werk als verkenner in de zoektocht naar een nieuw kabinet voort te zetten. Het zou zo maar kunnen dat naast een tijdelijk verlies van reuk- en smaakzin ook de voortzetting van haar politieke carrière op de tocht komt te staan.
Ze was er helemaal klaar voor, had haar tas al uitgepakt en de stukken en notities voor zich neergelegd toen ze de mededeling kreeg dat de coronatest die ze had ondergaan positief was uitgevallen. Ze nam niet de tijd om haar papieren weer keurig op te bergen, maar verliet met de stukken in de hand gehaast het pand en dook in de gereedstaande auto. De opmerkzame ANP-fotograaf Bart Maat maakte een fotootje......
Waarom zeulen vrouwen eigenlijk altijd een tas met zich mee........

Tijdens de verkiezingsdebatten pleitte D66 lijsttrekker Sigrid Kaag meermaals voor meer openheid en transparantie. Ik vermoed echter dat ze dít soort openheid niet bedoelde.
Bart heeft een goede camera, want na uitvergroting bleken de notities van Ollongren uitstekend leesbaar en zo kregen wij een inkijkje in waarmee de verkenners zich zoal bezighouden.
Dankzij het optreden van Kajsa weten we nu hoe de hazen in politiek Den Haag lopen.
In ieder geval suggereren de aantekeningen dat de linkse partijen elkaar "niet vast" houden, dat er al gesproken is over de positie van Wopke Hoekstra in het nieuw te vormen kabinet, dat geen enkele partij een meerderheid in de Eerste Kamer een "must" vindt en dat voor Pieter Omtzigt van het CDA "een nieuwe functie" gevonden moet worden.
En wij maar denken dat die verkenners aan het onderzoeken waren welke partijen op grond van de inhoud van hun partijprogramma's een nieuwe coalitie kunnen vormen.
Eigenlijk begrijp ik de ophef niet zo goed. Wie het spel Stratego kent, weet dat verkenners er zijn om te achterhalen hoe posities zijn ingenomen. Dat ze daarbij geslachtofferd worden is inherent aan het spel. Kajsa Ollongren heeft zich "als verkenner" dus uitstekend van haar taak gekweten.

De betrokken partijen (VVD en D66) trachtten deze blunder weg te poetsen door razendsnel twee nieuwe verkenners naar voren te schuiven en de poging van Ollongren en Jorritsma af te doen als een soort "valse start". 
Mark Rutte gaf te verstaan dat de vele vragen die de uitgelekte notities oproepen niet beantwoord zullen worden. De arrogantie ten top! Meneer waant zich al leider van het komende kabinet Rutte IV en valt als zodanig terug in oude fouten: verhullen en misleiden, beter bekend als de Rutte-doctrine.....
Nagenoeg de gehele Tweede Kamer buitelde over hem heen en diende hem in niet mis te verstane bewoordingen van repliek: Dat hij daar helemaal niet over gaat! Sinds de verkiezingen heeft hij met betrekking tot het nieuw te vormen kabinet net zoveel te vertellen als die andere 149 pas gekozen volksvertegenwoordigers.
Komende woensdag zal in een debat boven tafel moeten komen hoe de diverse aantekeningen in de verkennersverslagen terecht zijn gekomen, wie bepaalde uitspraken heeft gedaan. Zo gaat een potje Stratego over in een spannende aflevering van het spel "Wie is de Mol?"


Vooral de opmerking dat voor CDA'er Omtzigt een nieuwe functie gevonden moet worden houdt de gemoederen danig bezig. Alsof dit "lastige" kamerlid maar weggepromoveerd moet worden. Een man die zich, samen met Renske Leijten van de SP, sterk maakte voor gerechtigheid voor de gedupeerde ouders in de Kinderopvang toeslagen affaire en die met 342.000 voorkeurstemmen (genoeg voor bijna 5 zetels!) terecht en overtuigend in de nieuwe Tweede Kamer werd herkozen!
De nieuwe verkenners (van Ark en Koolmees) willen ons doen geloven dat de aantekeningen op de Ollongren-papers een verzameling zijn van o.a. uitspraken in de media. Dit kàn een verwijzing zijn naar een column van Wouter de Winther in De Telegraaf, waarin hij schrijft over een anonieme bron uit de CDA-top die zijn "zorgen" uitte omtrent het functioneren van Pieter Omtzigt. Je kunt je afvragen hoe dit zich laat vertalen naar de notitie "positie Omtzigt, functie elders", maar ook mag je vraagtekens plaatsen bij het intellectuele niveau van de verkenners, dat zij uitingen in De Telegraaf blijkbaar voetstoots voor waarheid aannemen.

Mark verzekert met grote stelligheid dat hij in ieder geval met de verkenners niet over Omtzigt gesproken heeft. Mochten Ollongren en Jorritsma of anderen aanstaande woensdag tijdens het debat anders beweren, dan zal Mark ongetwijfeld heel moeilijk gaan kijken, veinzen dat hij diep in zijn geheugen graaft en dan stamelen dat hij aan die uitspraken geen actieve herinneringen heeft.....

Het stinkt in Den Haag.
Is het "foul play" (een vuile plee) wat we ruiken? Of zou het misschien Mark Rutte kunnen zijn die ver over de uiterste houdbaarheidsdatum is?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten