De Deense kunstenaar Jens Haaning heeft van het Kunsten Museum of Modern Art in Aalborg 70.000 euro aan bankbiljetten ontvangen om twee van zijn eerdere werken te reproduceren: schilderijen, beplakt met biljetten van euro's en kronen die het gemiddelde jaarsalaris van een inwoner van Denemarken en Oostenrijk verbeeldden. Om deze prijzige schilderijtjes te kunnen maken, leende het museum de kunstenaar het geld, zodat hij aan de slag kon. Hij leverde echter twee lege doeken af bij het museum en gaf zijn 'kunstwerk' de titel mee: Take the money and run".........
De kunstenaar liet weten: "Ik heb geen geld gestolen, ik heb kunst gemaakt."
Tja, wat is kunst? Een vraag die al vele malen is gesteld en even zoveel antwoorden heeft opgeleverd. Op het internet vind ik een waar woud aan definities van 'kunst'.
Volgens de Redactie Ensie is kunst "het vermogen om wat in geest of gemoed leeft of gewekt is, op zodanige wijze tot uiting brengen, dat het kan ontroeren door schoonheid".
Ik kan wel wat met deze omschrijving en deze definitie volgend kunnen we het werkje van Haaning met een beetje soepele interpretatie wel als kunst beschouwen. Hij heeft immers een idee wat in zijn geest is opgewekt tot uiting gebracht. En wat heeft meer "schoon"heid dan een smetteloos wit doek? De brillance van het idee ontroert mij......
In ieder geval kan Dhr. Haaning creativiteit niet ontzegt worden.
Met het vervolg van de kunstdefinitie van Ensie heb ik wat meer moeite. Zij stellen: "Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen." Hiermee worden paaldansen en het bakken van poffertjes ook tot kunst verheven en dat vind ik toch enigszins discutabel......
Het werk van Haaning kan gezien worden als een aanklacht tegen stromingen binnen de huidige maatschappij. Ook zo'n maatschappij kritisch geluid is een element dat in het verleden door meerdere kunstenaars in hun werk werd uitgedragen. Denk maar aan de dokwerker van Mari Andriessen ter nagedachtenis aan de februaristaking van 1941 of het schilderij Guernica van Picasso, een aanklacht tegen de Spaanse burgeroorlog. Niet dat ik het kunstgehalte van de lege doeken van Haaning van gelijk niveau acht, maar het werk is wel exemplarisch voor de hedendaagse graaimentaliteit die zich ook in Nederland in alle geledingen van de maatschappij voordoet.
We kennen allemaal de verhalen van buitenlandse investeerders die kwakkelende bedrijven opkopen, opsplitsen, de renderende delen goed verkopen en verliesgevende divisies failliet laten gaan, zonder oog te hebben voor de gevolgen die dit handelen heeft voor de werknemers van het bedrijf.
Ik vind het verontrustend dat, als ik google op "bedrijven opkopen om snel geld te verdienen" boven aan de hitlijst verschijnt: ABN AMRO - bedrijven opkopen om snel geld te verdienen.
Zo'n bank is dus best bereid om dit soort louche praktijken te ondersteunen. Maar ja, we weten al sinds de bankencrisis dat ze echt niet in de weer zijn voor u en mij.
Maar ook de investeerders, die zich momenteel op de huizenmarkt begeven en alles voor de neus van jonge starters wegkapen en dan hun panden tegen hoge bedragen te huur aanbieden, zijn uit hetzelfde hout gesneden. Het snel geld verdienen is het enige wat hen drijft. Dat jongeren die zich op de huizenmarkt melden door hun handelen geen schijn van kans hebben, zal hen worst wezen.
En wat te denken van de zakkenvullers bij woningcoöperaties, zorginstellingen en schoolbesturen. Nee, niet alle managers vertonen laakbaar gedrag maar verhalen over mismanagement en zelfverrijking komen te vaak langs.
Een typisch gevalletje "Take the money and run" was natuurlijk de "non-profitorganisatie" Stichting Hulptroepen Alliantie van Sywert van Lienden en kompanen die met behulp van verschillende bedrijven en financiers mondkapjes inkochten in China en deze doorverkochten aan de Nederlandse overheid. Zij deden zich voor als ware altruïsten, maar gingen met een miljoenenwinst aan de haal. En ze komen er nog mee weg ook!
Het wordt tijd dat er paal en perk gesteld wordt aan dit soort praktijken.
Maar, mogen we dat verwachten van een overheid die decennia lang voor miljarden aan aardgas uit de Groningse bodem heeft geroofd maar weigert om bewoners wier huis daardoor op instorten staat, schadeloos te stellen? Die zich via de belastingdienst zèlf schuldig maakt aan diefstal van de meest kwetsbaren in de samenleving zoals de kindertoeslagen affaire aan het licht bracht? Die het grootkapitaal uit de wind houdt en het klootjesvolk laat opdraaien voor haar falend beleid?
De partijen die (mede)verantwoordelijk zijn voor deze praktijken hebben te kennen gegeven met elkaar te willen doorregeren.
Mààr...... ze hebben wel beterschap beloofd.
Hebt u er nog vertrouwen in?
Nou, ik niet. Ze vertrouwen elkaar niet eens.........
Terecht overigens.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten