zondag 12 augustus 2012

Oude paarden


Terwijl de zomer eindelijk lijkt te beginnen, loopt de Sportzomer van 2012 ten einde.
Zal tijd worden.
Het aantal mensen met vierkante ogen is de afgelopen maanden drastisch toegenomen met als hoogtepunt de laatste twee weken.
Toch wel mooi, die Olympische Spelen. Vooral de afwisseling. Sporten, die anders nooit de buis halen, komen nu prachtig in beeld. Of het echt allemaal sporten zijn is een andere discussie.
Opvallend blijft het verschil in presteren tussen de arme en rijke landen.
De Afrikanen zijn sterk in de loopnummers. Afgezien van hun genetische voorsprong op dit soort onderdelen, hebben ze ook weinig keus. Zij moeten tijdens de steeple-chase zelf over de hekken en de waterbak springen omdat ze het geld niet hebben voor dure paarden.
En terwijl de elite elkaar op floret of degen bekampt, zien de minder bedeelden zich genoodzaakt om elkaar gewoon met de vuist op de bek te slaan.
Zeilen, fietsen, paardensport, zodra het beoefenen van een sport een dure aangelegenheid wordt, moet de Derde Wereld afhaken.
Daarom ook was voor mij het hoogtepunt van de Spelen de Keniaan David Rudisha, de lange Massai krijger, die op de 800 meter van kop af naar een nieuw wereldrecord snelde.

En wat te denken van de Nederlandse prestaties......
Wat een bekrompen volkje zijn we toch.....
Oké, we gaan uit ons dak als er een medaille gehaald wordt, maar velen willen meer, altijd maar meer.
Onder leiding van Mart wordt gemord over het slechte Topsportklimaat in Nederland. De demissionair minister wordt gesmeekt er toch wat geld bij te doen, omdat we anders de aansluiting met de wereld zullen missen. Het gymnastiekonderwijs deugt niet en het schoolzwemmen is afgeschaft. We dreigen, volgens Mart en consorten, af te glijden tot het niveau van een onderontwikkeld land op sportgebied.....

Hallo.
Waar hebben we het over!
De teller staat op 20 medailles en dat is, met 17 miljoen inwoners, ruim één medaille per miljoen ingezetenen!
De VS staat weliswaar op 104 medailles, maar met 307 miljoen inwoners halen ze nog niet één derde van onze oogst. En als China met zijn 1338 miljoen inwoners alle medailles zou winnen, zouden ze nòg niet op ons gemiddelde komen!
Als we zo alles omrekenen is Grenada de grote winnaar: 1 medaille! Maar ja, daar wonen ook maar 111.000 mensen. Jamaica volgt met 13 medailles op krap 3 miljoen inwoners.
Nederland komt ook volgens deze berekening op de 13e plaats, maar laat wel grote "sportmogendheden" zoals Duitsland, Rusland, China en de VS ver achter zich.
Zelfs Groot-Brittannië (16e) wordt verslagen, terwijl zij toch miljarden geïnvesteerd hebben de laatste jaren en ook nog eens het thuisvoordeel hadden.
Want eerlijk is eerlijk, bij de jurysporten zoals de dressuur mogen enkele vraagtekens geplaatst worden en had Adelinde Cornelissen gewoon goud moeten krijgen.
En dan, 13de van de 204 is zo slecht nog niet.......
Het enige dat we onze Olympische afvaardiging misschien mogen verwijten is, dat ze de Duitsers in de heren-hockeyfinale hebben laten glippen......

Dus Nederland is wel een topsportland?
Nou, zolang een glorieuze gouden topturner nog naar de rechter moet stappen om deelname af te dwingen, is er nog wel het een en ander voor verbetering vatbaar.
Dat het schoolzwemmen terug moet komen en het gymnastiekonderwijs beter kan, onderschrijf ik.
Maar laten we alsjeblieft wel een beetje reëel blijven.....

Gregory Sedoc moest jammerlijk afhaken met een blessure tijdens de finale 110 meter horden.
De sympatieke atleet vertelde bij Mart over zijn moeilijke voortraject: blessures en zijn schorsing in verband met wat slordig omgaan met de regels. Voorts is zijn "baan" bij defensie geschrapt, zodat het allemaal wat moeilijker gaat worden. Ook komt hij in aanmerking voor de 3000 euro boete in verband met de verlenging van zijn studietijd. En dat vindt hij niet eerlijk.
Kijk Gregory, er zijn ook studenten die, ondanks grote inzet en hard studeren, toch óók een jaar verspelen en daar dan financieel voor moeten boeten. Zij hebben niet de tijd, noch het talent, noch de mogelijkheden om hun hobby op zo hoog niveau uit te oefenen. Zij worden niet gesteund door defensie maar moeten, om hun studie te bekostigen, vakken vullen bij Albert Heijn.
Wees dankbaar voor je talent.
Dat je met dat talent iets wilt doen, is je eigen vrije keus.
Mooi dat defensie je heeft willen steunen. Jammer dat dat voorbij is.
Investeren in je talent kost je een studiejaar.
Misschien dat voor topsporters die regeling moet worden bijgesteld.
Maar op voorhand roepen dat het oneerlijk is? Nee.
Een voorkeursbehandeling kun je nooit eisen, die moet je verdienen.
Een droom najagen vraagt nu eenmaal opofferingen op vele gebieden......

Mart zit er een beetje doorheen.
Zijn optreden tijdens London Late Night is beslist niet sprankelend te noemen.
Ook in de media wordt zijn doen en laten meer en meer bekritiseerd.
Zijn kennis is onomstreden, maar zijn ego en steeds gebrekkiger empathisch vermogen beginnen hem op te breken.
Willem haalde hem nog flink onderuit toen hij vertelde dat Mart, na een tafelgesprek met de dressuurploeg waarin hij hen de hemel in prees, in een eerder gesprek met onze koning in spé had gezegd dat hij dressuur geen sport vond. Mart wist even niet wat hij moest zeggen, maar durfde de kroonprins toch ook niet van een leugentje te betichten. Zal dus wel waar zijn.
Eigenlijk wel een beetje vals van Willem.....
Mart had kunnen zeggen dat hij last had van voortschrijdend inzicht of dat hij het pure sportgehalte bij bijvoorbeeld atletiek nu eenmaal hoger inschat.
Maar nee, Martje vergat zijn verdediging en ging neer.
Voor meer dan 10 tellen.....


Misschien tijd om op te stappen.
Samen met Salinero de wei in.
Mevrouw Van Zetten uit Tiel zal het begrijpen...........




2 opmerkingen:

  1. Geniaal,Geniaal,Geniaal,geen ander woord voor.
    Maar,kijk en luister naar onze hardloper Martina
    daar wordt je toch blij en vrolijk van !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een geniaal stuk waar ik me helemaal bij de mening van jou aansluit! Ook de oude heer van der Geest kwam helaas teveel aan het woord. Zou hij iedere ochtend een glaasje azijn bij het ontbijt nemen?

    BeantwoordenVerwijderen