zondag 26 april 2015

Brammetje is back!


Advocaatje, leef je nog?
Ieja, deeja.
Ja meneer, ik ben er nog.
Ieja, deeja.
Mijn toga is mij afgenomen,
maar ik zal terug gaan komen.
Ieja deeja,
Poef!

In 2013 verscheen van de hand van Bram Moszkowicz het boek "Onkruid", waarin hij ten strijde trekt tegen de media en alle andere betweters die hem zwart maakten, wat uiteindelijk leidde tot het uit het ambt zetten van zijn persoontje.
Hij vergelijkt in zijn schrijfsel de roddel en achterklap met onkruid: je kunt er tegen vechten, het uitrukken, maar het zal steeds weer de kop opsteken.
Nu blijkt de titel van zijn boek een profetische lading te hebben, want.... Brammetje is back!
Onkruid vergaat niet......

Na zijn "schrapping van het tableau" in 2013 was het stil geworden rond Bram.
Soms dook een berichtje op in de media waaruit kon worden afgeleid dat de zorgen van Bram nog niet voorbij waren. Zijn veroordeling wegens belastingfraude bracht hem financieel volledig aan de grond. Zelfs Gordon moest een handje toesteken om te voorkomen dat zijn inboedel geveild werd.
(Toch is Bram, als hij in beeld verschijnt, immer gekleed in een keurig strak pak en ook is hij volgens mij nog niet gespot bij een of andere voedselbank.)
In Story liet Bram weten helemaal klaar te zijn met Nederland en zelfs overwoog hij om te emigreren naar Curaçao.
Maar toen,.... toen werd hem een visje voorgehouden dat hij niet kon weerstaan.
"An offer he couldn't refuse......"
En Bram hapte toe.
Het vooruitzicht om weer in het middelpunt van de belangstelling te kunnen staan kon mediageile Bram niet aan zich voorbij laten gaan, zeker niet als dit gekoppeld was aan een meer dan riant betaalde baan.....

Deze week werd Bram tijdens een persconferentie gepresenteerd als de lijsttrekker van de (alweer een) nieuwe politieke partij: Voor Nederland (VNL), voortkomend uit de PVV afscheiding van Joram van Klaveren en Louis Bontes.
Het eerste relletje was er al meteen, want Louis ziet Brammetje totaal niet zitten en stapt uit de partij. Achter de rug van Louis om heeft Joram Brammetje de lijsttrekkersrol aangeboden en blijkt dus net zo glad te zijn als zijn schedel. Een rol die Louis, als we zijn optreden in de Kamer zien, zichzelf waarschijnlijk al had toegedicht.
Hieruit blijkt, dat de communicatie binnen de top van VNL (tussen Joram en Louis) bepaald niet optimaal genoemd mag worden. Dat belooft weinig goeds!
Niet netjes natuurlijk van Joram, maar hij getuigt wel te beschikken over strategisch inzicht.
Want laten we wel zijn, Bontes doet erg zijn best in de Tweede Kamer, maar heeft absoluut niet de uitstraling die nodig is om je als nieuwe partij te profileren.
Daar gaan we geen zetels mee halen, zo zal Joram gedacht hebben.
Door het aantrekken van Bram Moszkowicz als lijsttrekker haalt hij (hoe je ook over Brammetje denken mag) in ieder geval een charismatische man binnen, die ondanks (of misschien wel dankzij) zijn verleden een deel van het kiezersvolk zal aanspreken.
Het is daarom zeer aannemelijk dat VNL bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen (en dat kan, gezien het gehannes van VVD en PvdA al zeer snel zijn) één of zelfs een aantal zetels behaalt.
Joram hoopt waarschijnlijk, in het kielzog van Bram, zo zijn eigen plekje in de Tweede Kamer veilig te stellen.
Hieruit blijkt een klein nuanceverschil in opvattingen tussen Van Klaveren en Wilders.
Waar Geert het standpunt heiligt van Eigen Volk Eerst, leunt Joram meer op de gedachte Eigen Belang Eerst.
Een heldere gedachte die door veel rechtse politici wordt aangehangen, doch nimmer wordt uitgesproken omdat dit electoraal niet zo lekker ligt.

Hoort Moszkovicz in de Tweede Kamer thuis?
Als theaterliefhebber zie ik hem graag komen.
Ik ben er van overtuigd, dat het entertainmentgehalte van de politieke debatten waarin Brammetje zich gaat mengen voorzeker zal stijgen.
Heerlijk het vooruitzicht, hoe hij de visie van een partij, minister of staatsecretaris als "infaam en abject" zal afserveren.
Maar is Bram een politicus?
Tijdens de persconferentie wond hij zich duidelijk op, toen hem de vraag gesteld werd of hij nog wel betrouwbaar geacht kon worden na alle turbulentie rond zijn figuur.
"Als je uit het ambt van advocaat gezet wordt, betekent dat niet dat je onbetrouwbaar bent, " repliceerde Bram.
Had hij niet beter kunnen antwoorden: "Ach meneer, wat is betrouwbaar? Verwijder alle onbetrouwbare personen uit de Tweede Kamer en het overschotje past op de voorste twee rijtjes."
Een echte politicus weet immers dat je nooit een rechtstreeks antwoord moet geven op lastige vragen, maar beter met een wedervraag kan counteren.
Ook durfde hij, zonder blikken of blozen, te beweren "nooit iets onrechtmatigs" te hebben gedaan, terwijl heel Nederland weet dat hij is veroordeeld wegens belastingfraude. Als dat werkelijk onrechtmatig gebeurd zou zijn (zoals hij beweert) dan had hij als geslepen advocaat deze beschuldiging toch kunnen weerleggen?
Nee, hij liegt als een kind van 5, alsof het gedrukt staat.
Met volle mond en de kruimels op je bovenlip beweren dat je geen koekje gepikt hebt.
En dat is in het politieke metier dodelijk.
Leugens zijn (blijkbaar) onontkoombaar in de politiek, maar je moet ze wel zodanig verhullen en inpakken, dat het gewone volk niet in de gaten heeft dat je de waarheid verdraaid.
Tijdens het vraaggesprek bij Jeroen Pauw op dinsdagavond bleek al snel dat Bram een volkomen nitwit is op politiek gebied.
Nee, Brammetje moet nog heel, héél veel leren.

En ja hoor, Hero komt ook weer terug!
Met (alweer!) een nieuwe politieke partij!
Een ondernemerspartij. Die hadden we nog niet.
Dit maakt wel de weg vrij voor een verpleegsters-, een vuilnismannen- en een bankdirecteurenpartij.
Ik overweeg zelf een politieke beweging te beginnen: Politiek Regelmatig Uitermate Teleurgesteld (PRUT).
Zo zet de versnippering van het politieke landschap zich voort.
Waar links al sinds jaren versnipperd is en daardoor geen krachtig geluid kan laten horen, valt nu ook de rechterflank uit elkaar.
De VVD, ooit een betrouwbare volkspartij rechts van het midden, verloochent steeds meer haar eigen ideologie uit angst voor zetelverlies aan extreem rechts, en traineerde dagenlang de discussie omtrent de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers (bed, bad en brood), terwijl het toch zonneklaar is dat je als beschaafd land deze mensen niet aan hun lot kunt overlaten.
Natuurlijk moeten ze worden uitgewezen als in proces is gebleken dat hun asielaanvrage onterecht is.
Maar zolàng ze nog hier zijn, hebben ze wèl recht op een menselijke behandeling.

Het uiteindelijk bereikte schamele compromis is slechts een (tijdelijke?) oplossing voor de groeiende tegenstellingen binnen het kabinet en beslist geen oplossing voor het werkelijke probleem.
Anderhalve week hebben PvdA en VVD slechts zitten kissebissen om het kabinet in het zadel te houden, doodsbang als ze zijn voor nieuwe verkiezingen.
De PvdA heeft concessies moeten slikken die zij onmogelijk aan haar achterban kan uitleggen, de opstelling van de VVD is ronduit beschamend.
Ik zou bijna zeggen: Infaam en abject......


Het schijnt dat de Vrijzinnige Partij van Norbert Klein voorzichtig bij Willem Holleeder heeft geïnformeerd of hij het lijsttrekkerschap van die partij zou ambiëren.....
Zou wel leuk zijn voor Bram.....



1 opmerking:

  1. Politiek, politiek, politiek …

    Beste Piet: nu je toch op 'studiereis' bent in Egypte, is het misschien wel aardig als je eens rondkijkt hoe ze het daar doen … En anders … gewoon genieten van de vakantie.We redden het wel 'n paar dagen in Den Haag zonder jou. Eventueel hebben we altijd nog Beun de Haas beschikbaar als invaller.

    Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen