zondag 15 mei 2016

Doe alsof je thuis bent


Kent u die mop van die noorderling die na een stevig avondje stappen tijdens het Carnaval met een enorme kater wakker wordt?
Het enige dat hij zich nog kan herinneren is, dat hij in een café naar het toilet is geweest en dat ze daar een prachtige koperen wc pot hadden. Zijn eigen herinnering niet helemaal vertrouwend, besluit hij op zoek te gaan naar dat café.
Op de Grote Markt aangekomen en staande voor café "Het Neutje" begint hem iets te dagen.
Hij stapt binnen en vraagt de kasteleinsvrouw, die achter de toog glazen staat te spoelen, of het kan kloppen dat hij de vorige avond gebruik heeft gemaakt van hun koperen wc.
De vrouw draait zich om en roept naar achteren: "Sjef, hier is die'en vent die gisteraovond in oew tuba heeft zitten schijten!"

Sjef heeft hem waarschijnlijk op de bek geslagen en daarna buiten gegooid.
Terecht natuurlijk. Zulks doet men niet.

Hoe zou u zelf reageren?
Als een bezoeker uw woning betreedt en zich niet aan de meest basale fatsoensnormen wenst te houden? U zet hem buiten.
En als in uw woning bepaalde regels gelden, dan verwacht u van uw bezoeker dat hij deze regels zal respecteren.
Zelfs als u uw gast uitnodigt om "te doen alsof hij thuis is", zult u het niet appreciëren als hij direct een aanval doet op uw drankvoorraad, zijn schoenen uitschopt en zijn zweetvoeten op de salontafel deponeert terwijl hij een groen bolletje uit zijn neus onder dit meubelstuk smeert.
De gast weet dat dit slechts een gemeenplaats is, misschien zelfs een reminder om juist nièt te doen alsof hij thuis is.
De meeste mensen zullen zich keurig gedragen, weten hoe het hoort.
En er is echt niets mis mee om je een beetje aan te passen aan de wensen van je gastheer.
De heer Wilders bekritiseerde de koningin ooit omdat ze een sjaal om het hoofd droeg bij het bezoeken van een moskee in het buitenland.
Maar hij zet zelf wèl een keppeltje op als hij een synagoge bezoekt.
Meten met twee maten?

Ik begreep dan ook niet zo veel van de commotie die ontstond na het buitenzetten van een ploeg van de BBC uit Noord Korea.
Je weet op voorhand dat je bewegingsruimte in dit dictatoriale land zeer beperkt is, dat er andere wetten en regels gelden dan in het vrije westen. Ja, en als je deze wetten en regels, hoe onzinnig ook in onze ogen, niet wenst te volgen, als je willens en wetens in de tuba poept, dan loop je het risico om het land uit geknikkerd te worden.
In Engeland en "bij ons thuis", in Nederland, hebben wij het recht om te zeggen en te denken wat we willen, maar we moeten beseffen dat deze frase in de meeste landen in de wereld niet in de grondwet is opgenomen. Als wij in zulke landen op bezoek gaan, dienen we daar gewoon rekening mee te houden.
Nu wil ik niet beweren dat we maar lijdzaam moeten toezien hoe de mensenrechten in sommige landen worden geschonden, zeker niet. Een constant bestoken van dit soort regimes via diplomatieke weg of via sancties zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.
Provocaties, zoals door de BBC ploeg, kunnen daar zelfs toe bijdragen.
Maar dat dit tijd zal vergen, staat buiten kijf.

Een heel ander verhaal is dat van Ebru Umar, de columniste die door Turkije werd vastgehouden om vermeende belediging van premier Erdogan. Zij heeft haar uitlatingen hier, in Nederland gedaan.
En dat mag hier. Wij zijn een vrij land.
Erdogan hoeft dat niet leuk te vinden, mag zich daar zelfs aan ergeren, maar het geeft geen pas om dan zo iemand maar op te pakken op het moment dat zij in Turkije is.
Het meest laakbaar is misschien wel het feit dat ze waarschijnlijk is verraden door Nederlanders van Turkse afkomst.
Ebru is terug in Nederland, maar moet onderduiken vanwege bedreigingen.
Wie doen dat, wat zijn dat voor mensen?
Mensen die geen flauw benul hebben van wat vrijheid van meningsuiting behelst.
Zelfs de vrijheid van meningsuiting kent grenzen. En deze grenzen worden overschreden als de vrijheid van een ander in woord of gebaar wordt bedreigd of aangetast.
Kijk, ik heb niets tegen Turken. Ik heb ze ontmoet in Turkije èn ik ken Nederlanders van Turkse afkomst. Prima mensen. Niks mis mee.
En als je er als Turk voor gekozen hebt om hier in Nederland aan je toekomst te bouwen, dan mogen wij van jou verwachten dat je de regels en wetten van ons land respecteert.
Zo mag je hier roepen dat je Erdogan een toffe peer vindt, maar ook moet je accepteren dat een ander daar heel anders over kan en mag denken.
Op het moment dat je die andersdenkende gaat bedreigen, dan hoor je hier niet thuis.
En als je Erdogan werkelijk zo geweldig vindt, dan vraag ik je: "Wat doe je dan nog hier."
Dit is een vrij land. Het staat je volkomen vrij om naar dat land terug te keren waarvan jij denkt dat het zo geweldig is.

Het is wel duidelijk dat door het afgesloten vluchtelingenverdrag met Turkije Europa chantabel is geworden.
Erdogan heeft schijt aan alle voorwaarden waaraan Turkije moet voldoen om te komen tot visum vrij reizen voor de Turken. Vluchtelingen worden aan de grenzen als honden afgeschoten, hij weigert wetgeving aan te passen.
Als Turkije op termijn echt bij Europa wil horen, dan zal het zich moeten aanpassen.
We kunnen en mogen niet tolereren dat Erdogan in onze tuba schijt....
Als Europa toch overgaat tot het tekenen van een verdrag dat vrij reizen voor de Turkse bevolking mogelijk maakt, tekent zij haar failliet en zal de EU op termijn uiteen vallen.
De geloofwaardigheid van de Europese droom zal als een zeepbel uiteen spatten.....


Elk land heeft zijn eigen regels en wetten.
Als je een staatshoofd wilt beledigen, dan zit je in Nederland goed.
Als je een beetje te hard wilt rijden, dan kun je dat beter in een ander land doen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten