zondag 26 februari 2017

As je mekaar niet meer vertrouwen kan


In 1970 zong de op 21 januari jl. overleden cabaretière Adèle Bloemendaal het als Dora Lefèvre, samen met Kootje de Beer en Lukas Blijdschap, in de televisieserie "'t Schaep met de 5 Pooten": "As je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan. Zo is het toch meneer?"
Het nummer groeide dat jaar uit tot een onvervalste carnavalskraker en zal het komend carnavalsweekend ongetwijfeld hier of daar wel een keer te beluisteren zijn.
Het actualiteitsgehalte van het nummer heeft nog voor geen cent ingeboet.
Vertrouwen in de medemens, dat is waar het aan schort in de wereld van vandaag.

Op 30 november 2016 hield Jan Terlouw in De Wereld Draait Door een pleidooi voor de terugkeer van vertrouwen: het touwtje uit de brievenbus. Door sommigen werd daar meesmuilend en lacherig over gedaan, maar Terlouw wist met zijn statement miljoenen in het hart te raken.
De overweldigende steunbetuigingen deden hem besluiten tot het bijeenroepen van de jongeren afdelingen van de zittende politieke partijen en met hen stelde hij een manifest op van 5 punten, door allen onderschreven, wat hij op woensdag 22 februari in DWDD wereldkundig maakte.
5 Punten, die de basis zouden moeten vormen van de komende formatiebesprekingen.
De jeugdige politici zijn eensgezind, vertrouwen elkaar en kiezen met dit manifest voor een eerlijker en rechtvaardiger samenleving met respect voor het milieu en mededogen voor onze aarde.
Dat een frêle, oude (85!), maar o zo energieke man niet op zijn meer dan welverdiende lauweren wenst te rusten, maar zich tot zijn laatste snik lijkt in te willen zetten voor een betere wereld voor komende generaties, dat verdient diep, heel diep respect.
Een verademing in het wereldje van het Haagse gekissebis waar bepaalde populisten beweren het beste voor te hebben met Nederland, maar onderwijl haat en tweespalt zaaien tussen bevolkingsgroepen en zo het onderlinge wantrouwen aanwakkeren.
Het dieptepunt deze week was wel de volkomen ongefundeerde, laaghartige insinuatie van DENK-voorman Kuzu die de integriteit van artsen, die zich bezig houden met stervensbegeleiding, in twijfel durfde trekken.
Meer en meer krijg ik het gevoel dat bepaalde politieke partijen niet bezig zijn om de problemen op te lossen, maar zèlf een onderdeel zijn van het probleem.

Dat er op het ministerie van Veiligheid en Justitie het een en ander mis is, dat weten we zo langzamerhand wel. Niet voor niets sneuvelden in de afgelopen kabinetsperiode maar liefst 3 bewindslieden die op dat departement de scepter mochten zwaaien.
Onze nieuwe man, Stef Blok, werd deze week geconfronteerd met een pijnlijk veiligheidslek.
Hij zou, als verantwoordelijk minister, zo maar het vìerde slachtoffer kunnen worden, ook al kan hij er natuurlijk geen reet aan doen en zou hij opdraaien voor het gestuntel van zijn voorgangers.
Maar, hoogstwaarschijnlijk zal men hem wel laten zitten omdat de zittingsperiode van het kabinet toch ten einde loopt.
Saved by the bell....
Een medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen, zou informatie hebben doorgespeeld aan een Nederlands-Marokkaanse criminele organisatie.
Een dienst waarop de gehele samenleving toch blindelings moet kunnen vertrouwen.
De dienst, die ook verantwoordelijk is voor de beveiliging van o.a. Geert Wilders.
Tja, en als die man dan ook nog een Marrokkaanse achtergrond heeft, dan zijn de rapen natuurlijk helemaal gaar....
Het is natuurlijk het ministerie zwaar aan te rekenen dat de man überhaupt een functie heeft kunnen bereiken binnen deze dienst, daar hij in het verleden (in 2005) als politiemedewerker in Utrecht al een veroordeling aan zijn broek kreeg in verband met het lekken van informatie.
Los van het feit dat de nu geuite aantijgingen vooralsnog eerst bewezen zullen moeten worden, had de man op grond van deze veroordeling gewoon oneervol ontslagen moeten zijn, om nooit meer terug te keren op een vertrouwenspositie binnen de overheid.
Maar ja, zoals gezegd, op het ministerie van V&J laat men nog wel eens een steekje vallen.
En niet alleen een ministerssteek.....

Dat Geert Wilders geschrokken is, kan ik mij voorstellen.
Vooral als later blijkt dat al eerder twee agenten wegens malversaties uit zijn persoonlijke beveiligingskordon zijn verwijderd. Dit betrof overigens financieel gesjoemel en raakte dus niet direct aan de veiligheid van Wilders.
Je kunt dit overigens ook zien als een teken, dat het bij de DBB niet helemaal een losgeslagen bende is, en dat het doen en laten van medewerkers bij deze dienst wel degelijk in de gaten wordt gehouden.
De bewuste veiligheidsman is aangeklaagd en op non-actief gezet, in afwachting van zijn proces.
Minister Stef heeft het sein "veilig" afgegeven. Iedereen kan volgens hem rustig en veilig de verkiezingscampagne in.
Tja, daar moet je dan maar op vertrouwen.......


Maar Geert zou Geert niet zijn als hij deze situatie niet zou benutten om gratis publiciteit te genereren door de zaak al twitterend flink op te kloppen en zo zichzelf weer in de slachtoffer rol te manoeuvreren. Tevens stelt het hem in staat om debatten en confrontaties met zijn tegenstanders te ontlopen.
Zonder de zaak te willen bagatelliseren vind ik zijn getwitter, als was hij op het nippertje aan de dood ontsnapt, toch lichtelijk overdreven.
Èn.... als de daling in de peilingen doorzet en hij straks op 15 maart toch een teleurstellend resultaat behaalt, zal hij ongetwijfeld de schuld leggen bij het feit dat hij niet in volledige vrijheid en veiligheid zijn verkiezingscampagne heeft kunnen voeren.
Want Geert vindt altijd wel een zondebok.
Dàt kun je met een gerust hart aan hem overlaten.....






zondag 19 februari 2017

Kiesdrempelvrees


Toen op 17 november 2016 de fractiegenoten van Geert Wilders met een groot spandoek in de Tweede Kamer demonstreerden tegen de veroordeling van hun voorman, dacht ik al: "Die kèn ik ergens van...."
Deze week viel het kwartje, toen het bericht ons bereikte dat Dick Bruna was overleden.
Maar bij de witte haartjes en het kruisje op de plaats van de mond houden de overeenkomsten met het geesteskind van Bruna wel op.
Waar Nijntje zich mag laten voorstaan op een lief en zachtaardig karakter zou ik dit van Geert niet durven beweren.
Bovendien kun je je afvragen of Geerts' fractiemedewerkers wel een gelukkige keuze maakten met het kruis op zijn mond, ten teken dat hij monddood zou zijn gemaakt. In haar boekjes kwettert Nijntje er immers lustig op los, ondanks haar kruisvormige mondje.

Het verkiezingscircus is nu echt losgebarsten. Partijleiders buitelen over elkaar heen om hun plannen voor de komende kabinetsperiode kenbaar te maken. De plannen zijn doorgerekend door het CPB en iedereen is weer kampioen geworden.
PVV, 50+ en de PvdD deden niet mee.
Alleen Marianne Thieme van de PvdD had m.i. een goed verhaal om het CPB te boycotten, daar er alleen maar wordt gekeken naar materiële zaken en niet naar de immateriële welvaart van onze samenleving. We weten dat de PvdD dit hoog in het vaandel voert en zij heeft dan ook een punt.
Ze is ook duidelijk in haar standpunt. De PvdD is een actiepartij en niet op jacht naar regeringsverantwoordelijkheid.
Dat geldt volgens mij ook voor de PVV, maar die zijn daar nìet zo eerlijk in.
Het is waar, Geert Wilders benoemt bepaalde problemen in onze samenleving luid en duidelijk, maar de oplossingen die hij aandraagt zijn zò extreem dat ze niet serieus genomen kunnen worden. Zijn functie, de zaak eens lekker wakker schudden, volbrengt hij met verve, maar alsjeblieft, lààt het daarbij!
Maar geloof me, Geert Wilders wìl ook helemaal geen regeringsverantwoordelijkheid.
Geertje roèpt wel, dat als de PVV straks de grootste partij wordt, hij minister president wil worden, maar intussen doet hij zijn uiterste best om iedereen tegen zich in het harnas te jagen, zodat straks niemand met hem een regering wil vormen. En dan straks quasi huiliehuilie in een hoekje gaan zitten mokken, en de schuld bij de ander leggen.
Hij roept dat de stem van "miljoenen kiezers" niet aan de kant geschoven kan worden.
Kijk Geert, als jij straks 30 zetels behaalt, betekent dat dat 20% van de bevolking voor jou kiest. Maar dat betekent òòk dat 80% van het Nederlandse volk jou nìet wil.
Het is dus volgens een doodnormaal democratisch proces dat jij straks buiten spel komt te staan.
Je kunt dus rustig gaan slapen, je wordt echt geen minister president.....

En dan Henkie, die laat ook niks doorrekenen. Waarom niet? Waarschijnlijk omdat zijn breekpunt, de pensioengerechtigde leeftijd weer naar 65, onbetaalbaar is. Zet zichzelf daarmee óók buitenspel.
Is trouwens ook een standpunt, Henk, dat niet meer in deze tijd past.
We kennen zorg op maat in de zorg, in het onderwijs. Zou dat dan ook niet moeten gebeuren met de AOW? Gewoon flexibiliseren? Voor geestelijk en lichamelijk zware beroepen de mogelijkheid om met 60 uit het arbeidsproces te stappen terwijl anderen wat langer door moeten, door mogen?
En voor degenen die wat langer door moeten werken mogelijkheden scheppen om de laatste jaren van hun arbeidzaam leven een functie te bekleden waarin zij hun levens- en werkervaring kunnen doorgeven aan de jongere generatie? Zo gaat kennis niet verloren en behouden de oudere werknemers tenminste het gevoel nog iets te betekenen in de maatschappij en krijgen ze niet het idee dat ze als volkomen nutteloos afgeserveerd worden.

Laat een groep wijze mannen en vrouwen op grond van de werkgerelateerde klachten waarmee werknemers bij de dokter komen, een lijst opstellen van de zwaarte van beroepen en daar een "werkjaar" aan hangen.
Zo telt 1 jaar werken als bv stratenmaker voor, laten we zeggen 1,2 werkjaar, 1 jaar werken als administratief medewerker op een kantoor voor 0,8 werkjaar.
Naast je gewone leeftijd gaat dan je "werkleeftijd" meelopen.
Regelmatig evalueren en heroverwegen zal nodig zijn, maar het zou m.i. wel een eerlijker systeem opleveren. In ieder geval rechtvaardiger dan de huidige situatie waar iedereen over één kam geschoren wordt.
Kan iedereen, gewoon met 65 (werkleeftijd) met pensioen (als hij of zij dat wil).


De andere partijen?
Ach, een heleboel kleinere partijtjes die tegen beter weten in deelnemen aan de verkiezingen en lijden aan kiesdrempelvrees. De grotere partijen hebben allemaal een plausibel verhaal waarin ze bepaalde keuzes maken. Keuzes, die tussen partijen soms behoorlijk uiteen lopen. Wat u het meeste aanspreekt zal waarschijnlijk afhangen van uw persoonlijke situatie, of in hoeverre u bereid bent om naar het grotere geheel te kijken. Kijkt u alleen naar uw loonstrookje of hebt u ook oog voor ontwikkelingen in de wereld op het gebied van milieu en demografie, op het terrein van voedselveiligheid of ethische kwesties.
Hoe het ook zij, zìj zullen straks met elkaar om de tafel moeten om een regering te vormen. Iedereen zal wat moeten inleveren om tot een werkbare situatie te komen. Een kwestie van eieren voor je geld kiezen.
Hoe je het ook wendt of keert, niemand krijgt uiteindelijk waarvoor hij of zij gekozen heeft.
En da's misschien maar goed ook.....





zondag 12 februari 2017

Foutje. Bedankt!


Op dinsdagmiddag hoor ik rond half een de brievenbus klepperen.
Aha! Post!
Het blijkt een brief van Aegon.
De enige relatie die ik met deze verzekeringsmaatschappij heb, is dat ik via dit concern een klein aanvullend pensioentje ontvang van zo'n €30 per maand. Niet veel, maar ach, het is toch altijd nog een kratje bier en een paar flessen wijn, nietwaar? Meer dan voldoende om in mijn maandelijkse alcoholische behoeften te voorzien.
Wat hebben de jongens van Aegon mij te melden.
Ik open de brief en lees: Beslaglegging op uw pensioenuitkering.
Wat?!?!?!

Aegon meldde mij, dat Cannock Chase (nooit van gehoord) beslag gelegd heeft op mijn pensioenuitkering en dat zij verplicht waren om dit uit te voeren. Ook beweerden zij dat Cannock Chase mij over dit beslag zou hebben ingelicht. (Gravend in mijn geheugen kon ik mij echter geen schrijven van dit bedrijf herinneren.) Mocht ik vragen hebben over deze beslaglegging, dan moest ik mij wenden tot Cannock Chase.
Nou zijn financiën bepaald niet mijn hobby, vandaar dat ik de gewoonte heb financiële zaken maar vlot af te handelen om gedoe te voorkomen.
Maar, ik ben ook maar een mens, misschien heb ik toch iets gemist.
Vreemd. Meestal krijg je toch een betalingsherinnering als je onverhoopt niet aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan. Heb ik die dan ook gemist?
De twijfel slaat toe. Ach jee, klopt misschien Mr. Alzheimer aan mijn deur?

Aangezien ik geen telefoonnummer heb van Cannock Chase, besluit ik om Aegon te bellen.
Na mij door het keuzemenu getoetst te hebben en minutenlang aan de lijn te hebben gehangen daar alle medewerkers in gesprek zijn, krijg ik uiteindelijk contact met een medewerker van Aegon. Ik vertel hem mijn verhaal. Het bevreemdt hem, dat ik geen schrijven van Cannock Chase heb ontvangen. Op mijn vraag wie er dan wel een vordering op mij denkt te hebben, krijg ik als antwoord dat hij over die gegevens niet beschikt en dat ik dat bij Cannock Chase moet navragen. "Maar hoe kan ik dat bij Cannock Chase navragen als ik niet eens over een telefoonnummer beschik."
Nou... een telefoonnummer heeft hij wel voor mij.
Ik bel met Cannock Chase.
Een zwoele vrouwenstem vertelt mij dat ze blij is dat ik hen bel en dat ze haar uiterste best gaat doen om mij van dienst te zijn. Ze vraagt mij het dossiernummer in te toetsen. Dossiernummer?????
Als ik niets intoets herhaalt zij haar vraag met de toevoeging dat ik een # moet intoetsen als ik niet over een dossiernummer beschik. Doe ik. Er volgt een keuzemenu. Ik kies 7: Hebt u een andere vraag. Ik kom in de wachtrij terecht en de zwoele mevrouw vraagt mij met enige regelmaat nog even geduld te hebben, daar alle medewerkers in gesprek zijn.
Ja! Ik ben er door!
Ik vertel de mevrouw van CC mijn verhaal. Ze vraagt me naar mijn geboortedatum en volledige naam. Ze kan mij niet vinden in het systeem.
"Nee, mijnheer, hiervoor moet u op ons kantoor in Den Haag zijn. Ik geef u het nummer."
Ik het andere nummer gebeld. Dezelfde zwoele mevrouw is blij dat ik hen bel en dat ze haar uiterste
best gaat doen enz. Ook op dit nummer blijken alle medewerkers het druk te hebben met als gevolg dat ik weer minutenlang moet wachten. Maar, eindelijk krijg ik een medewerkster aan de lijn.
Wederom doe ik mijn verhaal. Wederom mag ik mijn geboortedatum opgeven en ook hier blijk ik niet in het systeem te traceren.
"Nee meneer, hiervoor moet u bellen met ons kantoor in Druten". "Maar die heb ik net gebeld, en die zeiden dat ik bij ù moest zijn". "Nou, hoe kunnen ze dat nou zeggen. Hiervoor moet u echt in Druten zijn. Goedemiddag meneer."
Ik maar weer bellen met Druten. Na het hele menu weer doorlopen te hebben en een poosje in de wachtrij te hebben doorgebracht, tref ik toevallig dezelfde medewerkster die mij naar het kantoor in Den Haag had verwezen.
Zij voelt zich duidelijk bezwaard, dat zij mij klaarblijkelijk tijdens ons vorige gesprek het bos ingestuurd heeft en doet haar uiterste best om mij van dienst te zijn (zoals beloofd door de zwoele mevrouw). Weer geef ik mijn geboortedatum en volledige naam. Nee, ze kan niets vinden. Ze vraagt naar het dossiernummer. "Mevrouw, ik hèb geen dossiernummer. Ik weet niet eens waar dit over gaat. Ik heb geen flauw idee wie er een vordering op mij zou kunnen hebben." Ze vraagt mijn sofi-nummer, wat ik haar geef. Ook hiermee komt ze niet verder. Ze klinkt verslagen en vraagt of ik misschien bij Aegon kan vragen of ze een rekeningnummer en betalingskenmerk hebben van de beslaglegger. Misschien dat ze daar iets mee kan terugvinden. "Maar jullie hebben die gegevens toch óók?"
"Ja, maar zonder dossiernummer kan ik die niet vinden......"
Oké, ik bel weer met Aegon. Wachtrij......
Weer een andere medewerkster dus het hele verhaal weer vertellen. Ze gaat op zoek en komt na een aantal minuten terug aan de lijn mèt een rekeningnummer èn een betalingskenmerk van de beslaglegger.
Hèhè, denk je dan, we zijn er........
Had je gedacht.

Ik tref na de voorspelbare wachttijd wederom een nieuwe medewerkster bij Cannock Chase, zodat ik het hele verhaal opnieuw mag doen. "Nee mijnheer, daar kan ik niets mee. Ik moet een dossiernummer hebben. Vraag bij Aegon het dossiernummer op, dan kunnen wij u verder helpen. Goedemiddag."
Bij Aegon tref ik na een poosje in de wachtrij gehangen te hebben een nieuwe medewerkster. Weer het hele verhaal. Ze begrijpt mijn frustratie en komt na enkele minuten met een nummer, dat het gewraakte dossiernummer zou moeten zijn.
Ik weer bellen met Cannock Chase. Wéér die zwoele mevrouw, wéér het hele keuzemenu, wéér de wachtrij, wéér het hele verhaal aan wéér een nieuwe medewerkster. "U hebt een dossiernummer? Nou, dan moeten we er nu uitkomen."
Ik lees het nummer op. Het is even stil aan de andere kant van de lijn.
"Nee...... dit nummer herken ik niet. Onze nummers beginnen met een B of een C."
In gedachten tel ik langzaam tot tien.
"Ik stel voor, dat u aan Aegon vraagt om de brief die wij aan hen gestuurd hebben, aan u te mailen. Als u die dan aan ons toestuurt, kunnen we dit misschien oplossen."
"Ja mevrouw, goed mevrouw........"
Ik bel wederom met Aegon en vraag hen, na de zo langzamerhand bekende wachttijd, en na het hele relaas wederom gedaan te hebben omdat ik opnieuw een andere medewerkster tref, om mij de brief van Cannock Chase toe te mailen. Ik bespeur medeleven in de stem van de lieftallige dame die mij te woord staat. Ze belooft er direct werk van te maken.
Een kwartiertje later word ik door haar gebeld. Ze vertelt mij dat ze de brief heeft gemaild.
Ik open mijn e-mail box en vind daar inderdaad de brief van Cannock Chase.
Ik lees de brief.
.... het door de deurwaarder gelegde executoriaal derdenbeslag ten name van de bovengenoemde belastingschuldige.....
Wat is dit voor koeterwaals? En een deurwaarder? Ik heb geen deurwaarder gezien. Ik heb nog nóóit een deurwaarder gezien!
Ik lees dat ik de St. Derdengelden (??????) onverhoopt een financiële schade van € 151,60 heb toegebracht en dat zij een vordering op mij heeft......
Ik begrijp er helemaal, helemaal niets van!!!!!
Ik lees en herlees de brief.
Dan..... valt mijn blik op het blokje waarin de gegevens staan van "bovengenoemde belastingschuldige": P.J. Pouw
Geboortedatum: 28-08-1961. .............. 28-08-1961?!? Dat klopt niet!
Ik check het sofi-nummer wat staat vermeld.
Dat ìs niet mijn sofi-nummer!!!
Achter "ons kenmerk" staat een nummer, beginnend met een B.......
Waarschijnlijk het gewraakte dossiernummer dat niemand kon vinden.....
Het is intussen half zes......
Bij Cannock Chase blijken de burelen inmiddels gesloten.
Bij Aegon tref ik nog een nijvere medewerkster.
Nog eenmaal doe ik mijn verhaal en maak gewag van mijn ontdekking.
"Volgens mij is er hier sprake van persoonsverwisseling."
Nou, hoe kan dàt nou!?", hoor ik, aan de andere kant van de lijn.
Ik zwijg. Ik vermoed dat haar vraag retorisch is en dat ze geen antwoord verwacht, hoewel ik wel enkele suggesties heb.
Ze belooft er zo snel mogelijk werk van te maken en de zaak uit te zoeken.....


Een zucht van verlichting.
Nee, Mr. Alzheimer is nog niet in beeld!
En, ik ben best een beetje trots op mezelf.
Ik heb de hele middag alle medewerkers van Aegon en Cannock Chase uiterst correct en minzaam te woord gestaan. Zònder mijn stem te verheffen, zònder toe te geven aan de groeiende frustraties.
Ik heb zelfs de medewerksters van Aegon een compliment gemaakt over de manier waarop ik door hen te woord werd gestaan, hoewel ik wèl het vermoeden heb, dat bij Aegon het foutje gemaakt is.

Nu ik er over nadenk......
Zal Mark dit wel als "normaal" gedrag kwalificeren?.....



zondag 5 februari 2017

Blauwe Polder Blues IV


Ziekzoeken

Soms stond er een "dwaling" in een hoek narcissen.
Als het een wit kortkroning narcisje was in een veld goudgele trompetnarcissen, dan kon ik hem ook wel vinden. Als het een gele trompetnarcis was in zo'n zelfde veld, dan werd het lastiger.
Niet voor mijn vader. Hij kende zijn narcissen misschien wel beter dan zijn kinderen.
Feilloos vond hij de verdwaalde Rembrandt tussen de Golden Sunbeams.
Hoe zo'n dwaling daar terecht kwam?
Ach, soms kwam zo'n bol van een ander soort in een partij terecht door een foutje bij het ploegen, het rapen of het verwerken van de bollen.
Meestal was het echter een kwestie van "opslag".
Dat er een bol in de grond was achter gebleven en het jaar daarop dan opkwam tussen allemaal "vreemdelingen".

Veel moeilijker was het ziekzoeken.
Bloembollen kennen een aantal besmettelijke virusziekten zoals "grijs" en "mozaïek-virus". Het is van belang de zieke planten te verwijderen om de teloorgang van een heel partij te voorkomen.
Bij tulpen is het niet zo moeilijk om de zieke planten te vinden, daar de bloem het ziek zijn verraadt.
De prachtige gevlamde tulpen die we op schilderijen uit de 17e eeuw tegenkomen, waren gewoon zieke tulpen! Zij werden toen echter niet als zodanig onderkend.
Bij narcissen is het veel moeilijker. Hier moet je afgaan op lichte verkleuringen in het blad.
Na het koppen van de narcissen liep mijn vader speurend door de velden heen, gewapend met een steker, om de zieke bollen rigoureus te verwijderen.
Ik heb het ook geprobeerd. Maar ach, ik ben een twijfelaar....
Ik kon een kwartier een plant bestuderen en dan nog niet tot het besluit komen of deze al dan niet geëlimineerd moest worden.
Zoals mensen kunnen lijden aan een lichte verkoudheid tot een zware griep, zo kunnen ook bloembollen in verschillende gradaties ziek zijn.
Ja, de terminaal zieken kon ik wel vinden, maar dat maakt je nog niet tot een goede ziekzoeker.
Die moet ook de "lichte gevallen" kunnen vinden.
Mijn vader was een hele goede ziekzoeker.
En toch zal ook hij er wel eens eentje over het hoofd hebben gezien.....

Deze beelden uit mijn jeugd kwamen naar boven na de aanslag in Berlijn van 19 december.
Want onze maatschappij is te vergelijken met een bloembollenveld.
Zoals elke vergelijking gaat ook deze op een aantal punten vreselijk mank.
Dat de bollenkweker de dwalingen en vreemdelingen uittrekt om zijn partij zuiver te houden is te begrijpen. Maar dat is niet iets wat ik in onze maatschappij voorsta. Zeker niet!
Dat is de weg die Hitler in nazi Duitsland volgde. Een afschuwelijke weg.
Het zijn niet de dwalingen die de gezondheid van het partij in gevaar brengen.....
Het zijn niet de vreemdelingen die de gezondheid van een samenleving in gevaar brengen.....

Ik ben voor een kleurrijk Nederland, waar iedereen op zijn daden wordt beoordeeld en niet op zijn afkomst of kleurtje. Maar om dat ook werkelijk te laten werken moeten we wel iedereen dezelfde kansen bieden.
Zelfs in de Keukenhof zien we de laatste jaren kleurrijke perken verschijnen waar verschillende variëteiten en soorten door elkaar zijn aangeplant. De kleurenpracht is overweldigend en, doordat de verscheidene variëteiten verschillende bloeitijden kennen, blijft zo'n perk veel langer adembenemend mooi!

Nee, het gevaar zit 'm niet zozeer in die vreemdelingen.
Ook al was de aanslagpleger van Berlijn een geradicaliseerde vluchteling.
De aanslagpleger van Nice was een psychotische Tunesiër met een Frans paspoort.
De gebroeders El-Bakraoui waren geboren Brusselaars.
Salah Abdeslam, aanslagpleger in Parijs was ook een geboren Belg.

Als de bollenkweker bollen opplant die te droog of te vochtig of niet op de juiste temperatuur bewaard zijn, zal hij niet bevreemd opkijken als er procentueel méér zieken tussen zullen zitten dan tussen de planten die wèl een juiste behandeling hebben ondergaan.
Wie niet goed behandeld wordt, verzwakt, en wordt bevattelijk voor ziekten.

Als een samenleving groepen mensen op grond van hun uiterlijk, geloof, overtuiging of wat dan ook, geen gelijkwaardige behandeling biedt, dan moet ze niet bevreemd opkijken als binnen die groep onvrede ontstaat.
Vooral als het gaat om 2e en 3e generaties. Kinderen van gastarbeiders, die in de 60-er jaren van de vorige eeuw naar Nederland werden gehaald. Of kinderen wier voorouders kwamen van onze overzeese gebiedsdelen. Geboren, opgegroeid en geschoold in Nederland worden ze als jongere of jong volwassene geconfronteerd met bijvoorbeeld achterstelling op de arbeidsmarkt, louter op grond van hun naam, hun kleur, hun religie: racisme.
De bollenkweker begrijpt wel dat er binnen deze groep jongeren meer criminaliteit optreedt.
Wie niet goed behandeld wordt, verzwakt, en wordt bevattelijk voor ziekten zoals crimineel gedrag en radicalisering.

De AIVD is verantwoordelijk voor het "ziekzoeken" binnen onze samenleving, het vinden en elimineren van elementen die onze gemeenschap schade toe kunnen brengen. En zieken komen voor, zowel tussen vreemdelingen als tussen de oorspronkelijke bevolking. We moeten er maar op vertrouwen dat de mensen van deze dienst hun stinkende best doen.
En toch zullen ook zij er wel eens eentje over het hoofd zien.....

Ja, het ligt in de lijn der verwachting dat het aantal "zieke" elementen binnen onze maatschappij onder de boven omschreven groeperingen procentueel hoger zal liggen dan onder de "oerhollanders".
Maar is dat zo vreemd?
Het wordt tijd dat we de hand in eigen boezem steken.
Het is naar mijn mening grotendeels onze houding tegenover deze mensen, die daarin mede oorzaak is.
En zolang groepen binnen onze samenleving weigeren om deze houding te wijzigen, ja, zelfs politiek uitdragen, blijft het dweilen met de kraan open....

Er is geen land in de wereld dat zo'n prachtig, veelkleurig bloementapijt ten toon spreidt dan de Verenigde Staten van Amerika. Het land, bevolkt door immigranten uit alle uithoeken van de wereld.
Het land van de vrijheid. Het land van het vrije woord, waar alles kan.
Maar zo'n open maatschappij is kwetsbaar, net als de onze, en vandaar dat ook Amerika haar instrumenten heeft om kwaadwillende elementen op te sporen en onschadelijk te maken.
Ik heb het idee dat de veiligheidsdiensten, de "ziekzoekers" van de VS, er helaas óók eentje over het hoofd hebben gezien.....
Een geesteszieke, een narcis(t).
Een man die met zijn handelen meer schade toe kan brengen aan een samenleving dan een terrorist.....
Hij stuurt zijn speurhonden naar de grenzen van zijn imperium en maant hen naar de buitenwereld te kijken, omdat volgens hem dààr het gevaar vandaan komt.
Waarschijnlijk bang dat ze hem alsnog in het vizier krijgen.....


Mjon van Oers schreef een drietal boeken over Narcisme in relaties.
Daarin geeft ze een checklist van 20 Narcistische kenmerken. (Hé, hierin herken ik nòg iemand!)
Ik ben geen psychiater en dus niet capabel om een oordeel te vellen.
Maar als ik deze lijst lees, slaat de schrik mij om het hart.
Oordeelt u zelf.
Een ding is voor mij wel duidelijk: narcisten zijn beklagenswaardige mensen die misschien redelijk kunnen functioneren als tuinman of stratenmaker. Maar zet ze niet op leidinggevende posities, laat staan aan het hoofd van een natie.
Da's hele, hele linke soep!

Lees ook: Beroemde narcisten en Ontmasker narcistische politici
Trek zelf uw conclusies......
Belangrijk als u van plan bent om op 15 maart naar de stembus te gaan......