zondag 11 juni 2017

Tunnelvisie


Wat moet ik er van denken.....
Terwijl deze week het bericht langs komt dat een vrouw uit Hoorn zelf achter haar aanrander aan moet gaan omdat de politie uit laksheid, ongeïnteresseerdheid, onderbezetting, of wat dan ook, weigert adequaat op te treden, zien we diezelfde politie binnen enkele dagen de vermoedelijke daders arresteren die de twee tienermeisjes uit Hoevelaken en Bunschoten zouden hebben vermoord.
Bij het Philips stadion wordt bij een concert van Guus Meeuwis een geradicaliseerde moslim opgepakt die zich daar verdacht ophoudt.
Hoe goed is de Nederlandse politie georganiseerd?

Dat er bij het eerste voorbeeld onvergeeflijke fouten zijn gemaakt, is evident en de verantwoordelijken dienen dan ook keihard te worden aangepakt. Koren op de molen van de PVV als ook nog blijkt dat de aanrander een Somalische asielzoeker blijkt te zijn. Geert tweet er weer op los.
Maar in de andere twee gevallen lijkt de politie toch uiterst doortastend te hebben gehandeld.
Geen tweet van Geert, waarin hij de hermandad een pluim geeft voor hun optreden in deze zaken.
Daarom doe ik het maar.... Bij deze.

Naar aanleiding van de aanslagen in Manchester en Londen vraagt Geert Wilders deze week een debat aan om het te hebben over de terreurdreiging in Nederland. Hij krijgt daarbij brede steun van de Kamer.
Natuurlijk is het goed om regelmatig de genomen maatregelen tegen het licht te houden om te zien of bepaalde zaken nog aangescherpt kunnen worden. Die dreiging is nou eenmaal een realiteit waarvoor we de ogen niet moeten sluiten. Of het debat zal leiden tot grote aanpassingen binnen het gevoerde beleid is echter twijfelachtig. Het optreden van de politie bij het Philips stadion doet vermoeden dat het korps alert is. Of er werkelijk sprake was van dreiging, of dat we te maken hebben met een overreactie van het politieapparaat zullen we (gelukkig) nooit weten.....

Tussen 1950 en 2009 vonden in Nederland 70 aanslagen plaats, waarbij 30 doden vielen.
In de afgelopen 20 jaar viel er één dode bij een politieke aanslag (Pim Fortuyn) en één dode bij een islamitisch terroristische aanslag (Theo van Gogh).
Zonder de dreiging van terroristische aanslagen te willen bagatelliseren, vraag ik mij voorzichtig af of we niet een beetje doorslaan. Terroristische aanslagen worden breed uitgemeten in de media en beheersen de politieke en maatschappelijke discussie. Het ontstaan van tunnelvisie is niet denkbeeldig, waardoor andere (nijpender?) problemen dreigen buiten het gezichtsveld te raken.

Jaarlijks vallen er in Nederland 1700 slachtoffers door medische fouten in ziekenhuizen, plegen 1800 in psychische nood verkerende landgenoten zelfmoord en vinden er ruim 100 de dood door een overdosis. Het aantal verkeersdoden loopt, na een jarenlange daling, de laatste jaren weer op tot ruim 600.
Zaken die volgens mij óók aandacht behoeven, maar dreigen onder te sneeuwen door de algemeen heersende terrorisme fobie......

Een fobie die trouwens niet alleen heerst in Nederland, maar wereldwijd lijkt te zijn.
De VS ontketende haar oorlog tegen het terrorisme na de rampzalige gebeurtenissen op 9/11, waarbij 2977 slachtoffers vielen.
Toch blijkt het aandeel van moslims in de terreuraanslagen die gepleegd worden binnen de VS uiterst gering. Uit cijfers van de FBI blijkt, dat sinds 1980 94% van de aanslagen werd gepleegd door niet-moslims, een percentage dat overigens ongeveer ook geldt voor Europa.
Sinds 9/11 zijn er 37 Amerikanen overleden door terrorisme dat aan de islam valt te linken. In dezelfde periode werden 190.000 Amerikanen vermoord.....
Ook de VS heeft m.i. binnenlands grotere problemen dan het terrorisme.
En dan heb ik het deze keer niet eens over hun president.....
Deze week meldde de New York Times dat bij Amerikanen onder de 50 een overdosis doodsoorzaak nummer één is..... Volgens de krant overleden in 2016 tussen de 59- en 65 duizend personen nadat ze teveel drugs hadden gebruikt......
Een oorlog tegen drugs lijkt meer op zijn plaats.......


Overigens, nog een wrang feitje: 15 van de 19 kapers die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen van 9/11 waren afkomstig uit Saoedie-Arabië, het "bevriende" land, waarmee Trump onlangs een wapendeal van 110 miljard afsloot....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten