zondag 23 juli 2017

Katten


De zomer is voor de nieuwsgaring een slappe tijd. Zeker voor talk shows. Met de politici op vakantie gebeurt er weinig spraakmakends waarmee zo'n praatprogramma te vullen is. Vandaar dat Eva Jinek afgelopen vrijdag een aantal poezenliefhebbers aan haar tafel had uitgenodigd om met elkaar te converseren over hun lievelingsdier.
Toch nog een vreemde eend in de bijt: Johan Derksen.
Geen kattenmens, maar een hondenman.
Kijk, alleen maar gelijkgestemden aan je tafel is natuurlijk dodelijk voor een praatprogramma zoals Eva avond aan avond presenteert. Er moeten ook wat tegenstrijdige meningen geventileerd worden, zodat er de kans bestaat op enig vuurwerk.
Vandaar waarschijnlijk de invitatie aan Johan, samen met Anouk Hoogendijk, oud speelster van de Oranje Leeuwinnen, die momenteel het Europees Kampioenschap afwerken.
In het macho voetbalprogramma Voetbal Inside heeft Derksen zich bij herhaling laatdunkend uitgelaten over het vrouwenvoetbal. Met Anouk Hoogendijk aan tafel moet Eva gedacht hebben de ingrediënten voorhanden te hebben voor een spetterende discussie, dat deze twee gasten elkaar ongetwijfeld zouden gaan "afkatten".
Niets van dat alles....... Niets!
Johan was als een mak lammetje, sprak zelfs vol lof over de progressie die het Nederlandse damesvoetbal doormaakt! Hij uitte alleen zijn twijfels over de huidige oranjegekte rondom het Nederlands dameselftal (valt volgens mij nogal mee) en vroeg zich af of deze aandacht voor het damesvoetbal ook zal blijven bestaan als straks de reguliere competities weer beginnen. Een volkomen legitieme vraag, die dan ook de anderen aan tafel niet kon verleiden tot een verhitte discussie. Jord Kelder (kattenman, in gezelschap van zijn kat Prins Harry) bleek zelfs meer moeite te hebben met vrouwenvoetbal, dan Johan!
Johan was als was in de handen van Eva, was duidelijk onder de indruk van de blonde Diva, en gaf blijk toch over enige beschaving te beschikken, iets wat hij in dat andere programma altijd meesterlijk weet te verhullen. Met "ouwe jongens onder elkaar" het vrouwenvoetbal afzeiken is duidelijk voorbehouden aan de "Meer voor mannen-zender" RTL7. Een commerciële zender die met het programma Voetbal Inside bepaald géén reclame maakt voor de man.....
Grumpy bleek ineens "poeslief".

Hebt u gekeken naar de Oranje Leeuwinnen? Ikke wel.
Toch verwarrend hoor, dat damesvoetbal. Een verslaggever die het heeft over mandekkers, een drie-mans-muurtje, een speler die zijn mannetje laat gaan..... er stond geen man in het veld! Zelfs de scheidsrechter was een vrouw! Goed, ik heb een aantal dames flinke klodders weg zien spuwen als waren zij Rotterdamse havenarbeiders, maar verder.....
Natuurlijk werd er in het programma ook gesproken over het verschil in salariëring tussen mannelijke en vrouwelijke profvoetballers en de beloning tussen mannen en vrouwen in de sport in het algemeen.
Maar, kom op dames! Het vrouwenvoetbal staat echt nog in de kinderschoenen. Afgezien van het feit dat de heren voetballers natuurlijk ronduit belachelijk hoge salarissen ontvangen, hebben jullie qua gelijke beloning nog een lange weg te gaan. Dan zul je eerst een gelijkwaardige prestatie moeten leveren. Bij de grote tennistoernooien is het prijzengeld voor mannen en vrouwen sinds een aantal jaren gelijk. Waarom? Omdat ze op gelijk niveau presteren.
Ik weet niet hoe de beloning ligt bij bv. schaatsen, hockey en wielrennen, maar vrouwen die deze sporten beoefenen hebben volgens mij dan toch meer recht van spreken.

Stelt dat vrouwenvoetbal dan niks voor? Dat zeg ik niet. Voor één keer ben ik het met Johan Derksen eens: het vrouwenvoetbal maakt een grote progressie door en is als kijkspel zeker de moeite waard.
Soms zelfs leuker dan het vaak oersaaie, voorspelbare mannenvoetbal. Bij de dames springt nog wel eens een balletje van de voet, waardoor het voetbalspel vaak veel verrassender is.
Er zal echter nog veel moeten verbeteren qua techniek en tempo voor het vrouwenvoetbal gelijkwaardig is aan het spel van de heren. En dàn gaan we praten over gelijke beloning.

Eva heeft ook nog gesproken met Geert Wilders over zìjn katten. Nee, niet in de uitzending. Eva mocht op audiëntie in de fractiekamer van de PVV om Ome Geert uit te horen over zijn poezen Snoetje en Pluisje. Toen het gesprek kwam op een van de vorige katten van Geert, Lola, heb ik even de wenkbrauwen gefronst.
Eva vroeg hem: "Toen Lola dood ging, was dat een moeilijke periode?"
Geert antwoordde: "Het was verschrikkelijk, en, ik heb dat nog nooit eerder verteld, maar de dag dat ik haar heb moeten laten inslapen, samen met mijn vrouw, was de dag van de Algemene Beschouwingen....."
Geen wonder dat wij dat niet wisten! Hij heeft het nooit eerder verteld!
Door deze uitspraak van Geert dacht ik meteen te weten hoe hij staat in de discussie over voltooid leven en euthanasie.
Later bedacht ik mij dat ik hem misschien toch niet helemaal goed begrepen had.....



Trouwens, Johan Derksen heeft een joekel van een hond, die, volgens eigen zeggen, tussen hem en zijn vrouw in slaapt.
Ik denk op verzoek van zijn vrouw.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten