zondag 2 juli 2017

Linkse hobby


Ik beoefen “linkse hobby's”.  Het maken van muziek behoort tot de groep kunst en cultuur en wordt daarom ook in deze hoek geschoven. Daarnaast schilder en teken ik, schrijf ik gedichtjes en een wekelijkse blog, welke misschien niet aan het criterium kunst voldoen, maar toch gezien kunnen worden als creatieve bezigheden. 
Als u misschien ook een kunstzinnige hobby beoefent, hoeft u niet meteen in de stress te schieten als u onverhoopt bij de laatste verkiezingen rechts gestemd hebt, hoor. Welnee! Kunst en cultuur is voor links, rechts, midden, jong en oud, arm of rijk, loonslaaf en directeur, kortom, voor iedereen.

Dhr. Wilders herintroduceerde de term (was in januari 1975 al te lezen in een kop in het Dagblad van het Noorden) in 2007 tijdens een debat over de belastingen. Hij maakte zich boos over de geldstromen die gingen naar ontwikkelingshulp, kunst, cultuur, de publieke omroep, inburgering, krachtwijken etc. Hij benoemde dit alles als “linkse hobby’s”.
Toen Rutte I (met gedoogsteun van de PVV) in 2011 het mes zette in de subsidies voor de podiumkunsten werd direct de link gelegd: een aanval op de linkse hobby kunst en cultuur. Alle andere zaken die in het rijtje waren opgesomd werden vergeten en de kunstwereld omarmde de term als geuzennaam. De regering werd weggezet als een stelletje cultuurbarbaren, terwijl zij alleen de subsidiekraan wenste dicht te draaien, genoopt door de kritieke financiële positie van het land. Er werd geen waardeoordeel gegeven over de kunst. Sterker nog, de betrokken politici haastten zich zelfs om het belang van kunst en cultuur voor de samenleving te onderschrijven. Op andere terreinen werd ook stevig bezuinigd, maar de term “linkse hobby” bleef toch vooral kleven aan kunst en cultuur.

Ik volg de plaatselijke politiek niet op de voet, dus als ik er in het komende relaas faliekant naast zit, dan moet u mij dat maar vergeven en ik verzoek u mij dan van de informatie te voorzien die mij in staat zal stellen om een meer genuanceerde en gefundeerde mening te vormen. Maar de berichten die via media en gesprekken tot mij komen, doen bij mij het vermoeden rijzen dat ook onze plaatselijke bestuurders niet staan te popelen om veel euro's te spenderen aan het kunst- en cultuurbeleid in onze gemeente. Ook zij geven aan dat kunst en cultuur belangrijke zaken zijn. De fractievoorzitter van het CDA hield tijdens de hoorzittingen welke gehouden werden bij de voorgenomen sluiting van de Alkeburcht zelfs een ware lofzang op alle culturele uitingen in Roelofarendsveen. Zij beweerde echter, dat het sluiten van het dorpshuis zo'n ramp niet was. Café Jan Punt heeft immers ook een toneelzaal? Dan vraag je je toch af onder welke steen deze mevrouw de laatste jaren geleefd heeft.....
De kreet "we investeren in mensen en niet in stenen" klinkt als een soort mantra door in alle gesprekken. 
Men schreef een Maatschappelijke Agenda, waarin in prachtige volzinnen beschreven staat hoe men samen met de inwoners de gemeente wil omvormen tot een paradijselijk oord. Er verscheen zelfs een MAG 2.0! Hoe modern en met de tijd meegaand kun je zijn!
De sluiting van de Alkeburcht heeft echter aangetoond dat papier geduldig is en dat de praktijk vaak een stuk weerbarstiger kan zijn.....

De gemeente Kaag en Braassem is in het recente verleden voor 50 miljoen zwaar het schip in gegaan bij de aankoop van gronden voor het ambitieuze bouwplan Braassemerland. Dit fiasco is niet geheel toe te schrijven aan het gemeentebestuur, ook de economische crisis is daar voor een groot deel debet aan.
En dat de gemeente nu haar uiterste best doet om de financiën weer op orde te krijgen is alleen maar toe te juichen. Maar..... je kunt ook doorslaan.....

De gemeente wil af van onrendabel gemeentelijk vastgoed en wil het graag van de hand doen aan projectontwikkelaars met een vette beurs. Zo kwam mij ter ore dat zelfs de oude Ignatiusschool in beeld was om verkocht te worden aan een projectontwikkelaar. De Ig! Waar De Liefde in de loop der jaren door heel veel zelfwerkzaamheid een prachtig muziekcentrum heeft doen ontstaan! Zijn ze nou helemaal besode......!
Er wordt gesproken met het bestuur. Het schijnt dat Liefde voor Harmonie is aangeboden om dan het pand maar te kopen. Het is in ieder geval duidelijk dat de gemeente er van af wil en de hete aardappel door een andere strot tracht te proppen.....

In sneltreinvaart worden woningen uit de grond gestampt, dit, naar ik aanneem, om de aangekochte gronden weer te gelde te maken. Woonwijken met winkels. Winkels? Is daar nog wel zoveel behoefte aan als we de ontwikkeling van het koopgedrag van de Nederlander in ogenschouw nemen? Steeds meer wordt via internet gekocht en dit zal in de nabije toekomst alleen maar meer worden. Maar goed, de eventuele financiële schade door leegstand is voor rekening van de heren projectontwikkelaars en zal de gemeente verder een zorg zijn, of, in goed Veens, "wors weze".
Nog meer winkels. Hoe verzin je het.....

Waar in Roelofarendsveen/Oude Wetering een schreeuwend gebrek aan is, is een fatsoenlijke ruimte waar de plaatselijke verenigingen hun concerten en uitvoeringen kunnen geven, waar de stichting WIJ Presenteert de bevolking haar zorgvuldig samengestelde programma kan voorschotelen: een cultureel centrum!

In 2011 kwam de brede school Kaskade gereed. Een prachtig gebouw waar de Mariaschool als De Kiem voortleeft, waar kinderopvang "Kindkracht" zich vestigde, met vergaderruimten waar tal van cursussen worden gegeven en waar een volledig geoutilleerde sporthal (de tweede in de Veen!) deel van uit maakt. Er is ook.... de patio. Een ruimte die qua oppervlakte uitstekend als theater of concertruimte dienst zou kunnen doen, indien er bij de bouw met deze functionaliteit rekening was gehouden. Onvoldoende toiletten, geen kleedkamers, geen ruimte om een drankje te nuttigen in de pauze en een dermate beperkte toegang, dat de brandweer nooit zal toestaan dat daar, pakweg 200 toeschouwers gaan plaats nemen. Ook toén al was De Alkeburcht noodlijdend......
Een gemiste kans.

Maar, gemeenteraad, u krijgt een nieuwe kans!
Een kans die zich vijf jaar geleden al aandiende, maar die toen niet werd gegrepen.
Ik weet het, ik heb makkelijk praten achteraf, maar van de bestuurders van een gemeente mag je toch wel enige visie op de toekomst verwachten, of niet?
Vorige week schreef ik over de sluiting van de Gerardusschool. In 2012 zagen wij, als onderwijzend personeel, het leerlingen aantal al terug lopen en vreesden we, dat op termijn de school zou worden opgeheven. In 2012 kreeg u als gemeente de noodlijdende Alkeburcht in de schoot geworpen en u wist toen al, dat daar geen redden meer aan was. In 2012 was ook al bekend dat de bouwtechnische staat van de lokalen op het scholeneiland enige zorg gaf.
Met deze gegevens had men toèn al plannen moeten maken voor de bouw van een brede school op de grens van Roelofarendsveen en Oude Wetering. Dan had hij er nù gestaan......
Waar?
Op het trapveld naast het sportpad! Prachtig centraal gelegen, op een steenworp afstand van het oude scholencomplex, vlakbij de sporthal, zodat een gymzaal in het nieuwe gebouw niet nodig is..... wat ruimte zou bieden om er een eenvoudige, maar functionele theateraccommodatie in op te nemen....
Mogelijkheden voor de schooljeugd om lekker buiten te sporten op de nabijgelegen sportvelden!
De bibliotheek zou er een plaatsje kunnen krijgen, een "bejaardencafé" voor de bewoners van de nabijgelegen seniorencomplexen, noem maar op!
De opheffing van de Gerardusschool was geruisloos verlopen, de scholen van het scholeneiland hadden na de vakantie in een nieuw, modern gebouw kunnen trekken en de vrijkomende grond zou beschikbaar komen voor sociale woningbouw. Èn de gebruikers van de Alkeburcht hadden een nieuw onderkomen gehad.
Had toch een hoop ellende en toestanden voorkomen, nietwaar?


En hou nou eens op over dat niet investeren in stenen maar in mensen.
Wie niet bereid is om óók te investeren in stenen, laat mensen in de kou staan.
Letterlijk èn figuurlijk......

3 opmerkingen:

  1. Wanneer ga nu eindelijk eens de politiek in? Ze hadden dit idee vast willen horen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo waar! Maar zoals mijn molenaarsvriend altijd zegt: met de wind van gisteren kun je niet malen. Piet for President! (of toch minstens burgemeester)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede zondagmorgen, vriend,

    'n sterk stuk deze week, Piet. Met een scherpe zienswijze van je. Een goede oplossing voor scholen en theater, daar naast het sportpad. Hoeft de sporthal ook niet langer te vrezen voor haar voortbestaan. En kan schoolzwemmen weer onmiddellijk worden ingevoerd. Trouwens, wat is er op tegen om jouw heldere idee alsnog -anno 2018- uit te voeren? Maar je kent mijn standpunt: "Stop met al die rapporten en onderzoeken. Want in 'verhalen' kun je geen school huisvesten. En ook geen Alkeburcht. Metselen moet je. Dan komt het goed".

    Ik denk toch dat we eens serieus moeten denken aan een nieuwe partij in K&B: 60+.
    Met als bij-titel; gebruik je gezonde verstand!

    Een hartelijke groet van Pieter van Ruiten
    (Rustend projectontwikkelaar)

    BeantwoordenVerwijderen