zondag 16 juli 2017

Off day


Hebt u dat ook wel eens? Dat je na een dag denkt: "Ik had vanmorgen gewoon in mijn bed moeten blijven liggen."
Alles wat je op zo'n dag onderneemt verloopt desastreus.
Elke beslissing pakt verkeerd uit en tot overmaat van ramp staan je snijboontjes droog te koken, met als gevolg een verkloot diner en je lievelingspannetje naar de Filistijnen.
Je hebt gewoon je dagje niet. Een "off-day".
Ach, het overkomt iedereen wel eens en we moeten het maar accepteren.
Hoort bij het leven.
Bij de een valt het wat meer op dan bij de ander als hij of zij zo'n slechte dag heeft.
Van topsporters zien we de glorieuze momenten van overwinningen groot in beeld, maar ook hun momenten van falen.
Zo'n renner die in een touretappe voor de derde keer die dag tegen het asfalt kwakt.
Wat zeggen we dan? Die heeft duidelijk zijn daggie niet...... Een off day.
President Trump heeft er zelfs elke dag een. Alleen heeft hij dat zelf niet in de gaten.....

De kantonrechter van de Haagse rechtbank had afgelopen maandag waarschijnlijk ook zo'n dag.
Hij (of zij) besliste, dat de ouders van twee kinderen die op de dag van de klassenfoto afwezig waren vanwege het Islamitisch Offerfeest, recht hadden op een schadevergoeding van 500 euro.
Ach ja, de meesten van ons zijn op maandag niet op z'n best.
Te veel en te lang doorgehaald in het weekend.
De rechtelijke macht in Nederland is onafhankelijk en levert over het algemeen goed werk af.
Toch blijkt uit dit voorval dat een met succes afgeronde rechtenstudie (of het behalen van een rijbewijs of ander diploma) nog geen garantie biedt voor feilloos handelen. Er worden af en toe foutjes gemaakt.
Logisch. Het zijn tenslotte ook maar mensen.
En, als ik van Geert Wilders verwacht dat hij zich neerlegt bij een gerechtelijke uitspraak, moet ik ook nu niet zeuren. De rechter heeft gesproken, basta!
Gelukkig houdt ons rechtssysteem rekening met dergelijke foutjes en is er het recht van hoger beroep.
Ook deze gerechtelijke dwaling kan en zal hoogstwaarschijnlijk wel worden weggepoetst.

De rechter heeft de schadevergoeding toegewezen omdat de school onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet volgens de Algemene wet Gelijke Behandeling. Er zou sprake zijn van discriminatie.
Lieve rechter, de school was dus al in overtreding toen zij deze kinderen toestemming gaf om de school niet te bezoeken vanwege het Offerfeest terwijl de andere kindertjes gewoon naar school moesten komen. Met Kerstmis en Pasen mogen de moslimkinderen toch ook gewoon thuisblijven?
Hoezo, gelijke behandeling......
Maar, de wet (een andere) geeft de school juist deze mògelijkheid om dit onderscheid te maken.
Heel verwarrend allemaal.
Een school maakt juìst onderscheid tussen leerlingen! Daar ligt de kracht van goed onderwijs! Daar wil men ieder kind benaderen als individu en de hulp en zorg bieden waar hij of zij behoefte aan heeft. Voor àlle kinderen. Dààr begint die gelijke behandeling pas.
Dat deze doelstelling helaas niet altijd gehaald wordt, is het onderwijs niet aan te rekenen, zolang de politiek het vertikt om de randvoorwaarden te scheppen die het bereiken van dit doel mogelijk maken. Verbaal kunnen ze het allemaal prachtig zeggen, hoe belangrijk goed onderwijs is, maar in de praktijk weigeren ze om maar een poot uit te steken om het kwijnende primaire onderwijs uit het slop te trekken.

De ouders hebben zelf de keuze gemaakt om hun kinderen te plaatsen op een Openbare School. Met zo'n keuze aanvaard je ook de mores die op zo'n school heerst. Op grond van een wetsartikel vragen zij voor hun kinderen verlof in verband met het Offerfeest. Prima. Dat mag. En dat verlof wordt dan ook toegewezen. Maar je kunt toch niet verwachten dat vanwege jouw individuele keuze de school zijn hele organisatie om gaat gooien?
Ze hebben ook zelf de keuze gemaakt om hun kinderen voor het fotomomentje niet even naar school te brengen. En, ik ben geen groot Korankenner, maar ik verwacht niet dat er in deze geschriften een passage te vinden is die zulks verbiedt.
Het is dus hùn keuze en verantwoordelijkheid dat de kinderen niet op de klassenfoto staan.
Elke keuze heeft nou eenmaal consequenties en die heb je gewoon te aanvaarden.
Je kunt geen omelet bakken zonder het ei te breken.

Heel Nederland valt over de rechter heen en spreekt er schande van. Kom op zeg! Er is geen meervoudig moordenaar op vrije voeten gesteld, er is een schadevergoeding toegekend van 500 euro!
Door deze hele zaak zo op te blazen gaat deze uitspraak juìst maatschappij ontwrichtend werken en zet het bevolkingsgroepen verder op tegen elkaar.
Er is een foutje gemaakt, klaar!
De rechter had gewoon een off day....


Toch hoor ik een enkeling in een praatprogramma de uitspraak verdedigen. Het zou een teken zijn van geslaagde intergratie dat moslims de weg naar de rechter kunnen vinden en het zou goed zijn dat leden van deze bevolkingsgroep in het gelijk gesteld worden omdat ze toch al in het verdomhoekje zitten. Ja, hallo, dàt is toch geen reden? Een bevolkingsgroep in de rechtspraak voortrekken omdat ze het toch al zo moeilijk hebben? Dàt is discriminatie, positieve weliswaar, maar toch discriminatie.
En als die rechter het dan al had willen opnemen voor een groep die in de hoek zit waar de klappen vallen, dan had hij of zij de school in het gelijk gesteld.
Het onderwijs, dat al jaren te kampen heeft met ondersalariëring en een torenhoge werkdruk.
Je zal er maar werken......
En dan word je ook nog eens geconfronteerd met dit soort gezeik?
Een schoolfotograaf! Waar hebben we het in godsnaam over!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten