zondag 12 augustus 2018

Eet-TV


We leven in een competitieve maatschappij.
Niet alleen op sportgebied, maar op allerlei terreinen worden wedstrijden georganiseerd om te achterhalen wie "de beste" is.
Overal in den lande worden door organisaties van beroepsgroepen bijeenkomsten georganiseerd om de "beste" kapper, kok, bakker of schapenscheerder met een beker en/of oorkonde te eren met zijn of haar vakbekwaamheid.
Op het gebied van de "schone kunsten" kennen we in Nederland o.a. de Edison, de TMF Awards, het Gouden Kalf en op Europees niveau het Eurovisie Songfestival, de Gouden Palm en de Gouden Beer.
Er wordt elk jaar zelfs een "Politicus van het Jaar" verkozen, zijnde, volgens het Nieuwspoort journaille, de beste politicus. Vorig jaar viel deze eer te beurt aan Thierry Baudet, waarmee eens te meer bewezen is, dat beoordelingen door jury's vaak dubieus en altijd aanvechtbaar zullen zijn.

Op TV wordt er gespeurd naar de grootste bolleboos van Nederland in Twee voor Twaalf, Een tegen Honderd en De Slimste Mens en we zien al jaren meer of minder geslaagde programma's en talentenshows waarin men op zoek is naar de beste zanger of zangeres, sing-a-song writer, Evita, Joseph, amateur dirigent, hobby-bakker, etc.

Een van de meest geslaagde programma's in deze reeks is naar mijn mening "Heel Holland bakt", een spin-off van het Britse programma "The Great British Bake Off", dat dit najaar al weer het zesde seizoen in gaat. Ik heb het idee dat dit programma zelfs heeft geleid tot een ware opleving in het thuis zelf taarten bakken, gezien de fraaie zelfgemaakte verjaardagstaarten die ik de laatste jaren op feestjes langs zie komen.
Eerlijk gezegd ben ik razend benieuwd naar het resultaat van deze jaargang, daar de opnamen voor het programma in de zomer plaats vinden. En we weten wat voor zomer het was!
Zagen we André in andere jaren nog wel eens in de weer met emmers, dweilen en vloerwissers tijdens een overvloedige stortbui om zo het werkterrein van de bakkers enigszins bedrijfszeker te houden, dat zal dit jaar niet aan de orde zijn.
Het moet toch een haast ondoenlijke opgave zijn voor een (amateur) bakker om bij temperaturen van boven de 30 graden in een tent een acceptabel baksel te produceren? Probeer dan je hoofd maar eens koel te houden....
Aangezien het ongetwijfeld peentjes zweten wordt, zal het mij niet verbazen als een van de opdrachten worteltjestaart is.....
Het bakken zal nog wel gaan, maar het garneren van de taarten? Niet alleen bij grote druk, maar ook bij hoge temperaturen wordt alles immers vloeibaar: slagroom, chocola, fondant.... Ik zie de meest fantastische creaties al ineenzakken en uitvloeien tot zielige, amorfe massa's. Sneu voor de deelnemers natuurlijk, maar wel leuke en amusante TV. Ik ga zeker kijken!
Misschien presenteren André, Robèrt en Janny het programma wel in zwembroek en bikini. Maar ja, of ik daar op zit te wachten en echt vrolijk van ga worden....?

Het succes van zo'n programma heeft ook zijn keerzijde.
Omroep Max deed een gouden greep door een licentie te kopen voor de productie van een Nederlandse variant van het succesvolle Britse programma The Great British Bake Off. Dit seizoen zijn ze zelfs gestart met een nieuw kook/bak gerelateerd programma, De Nieuwe Lekkerbek, dat met de gelouterde presentatoren Janny van der Heijden en André van Duin een programma is, dat zeker potentie heeft.
Wim Kan zei het al: Succes is een taart waarvan iedereen mee wil eten.
Andere omroepen willen natuurlijk meeliften op deze zegereeks en kopen daarom in het buitenland gelijkvormige varianten op om aan de kijkers te tonen, zodat we getuige kunnen zijn van de (mis)baksels en culinaire (hoog)standjes van Australische, Nieuw Zeelandse en Britse chefs in spe. Of ze starten zelf een kook- en/of bakrubriek. Je kunt tegenwoordig de TV niet aanzetten of er staat wel een man of vrouw in potten en pannen te roeren of lente-uitjes te snijden, in een poging om de kijker te verleiden om dit heerlijke gerecht zelf ook eens te maken.
Een middag-praatprogramma lijkt zelfs niet meer compleet zonder een kokkerellende keukenprins(es) op de achtergrond.
Het is allemaal wel èrg veel koken, bakken en braden op TV.....
En te veel is nooit goed, en dat geldt zeker voor eten.....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten