zondag 19 augustus 2018

Warmlopen


Je zou denken dat het na zo'n zomer niet nodig is, maar nu de vakantieperiode het einde nadert, loopt menigeen zich weer warm voor een nieuw seizoen van werken, studeren en deelname aan het verenigingsleven.
Velen zien er naar uit om hun collega's en/of vrienden weer te zien, de vakantieverhalen uit te wisselen en in de hen vertrouwde omgeving weer aan de slag te gaan. En ach, dat werken; als je in een prettige sfeer met plezier je arbeid mag verrichten, dan valt dat ook wel weer mee. Na twee weken zit je weer volledig in het ritme en lijkt die vakantie al weer màànden geleden.
Sommigen beginnen aan een nieuw avontuur, zoals Evi, mijn oudste kleindochter, die naar "het middelbaar" gaat (waar blijft de tijd!). Dagelijks op de fiets naar Alphen aan den Rijn. Een nieuwe school, een nieuwe omgeving, nieuwe vriendinnen (en vriendjes?). Kleine meisjes worden groot......

Ook politiek Den Haag loopt zich volop warm voor een nieuw seizoen.
Het kabinet kwam afgelopen vrijdag voor het eerst weer bijeen na het zomerreces.
Het laat zich raden waarover gesproken werd.
Op 3 september staat er immers een kamerdebat op de rol over de uitspraken die Stef Blok deed tijdens een besloten bijeenkomst op 10 juli jl. Vriend en vijand, coalitie en oppositie, heel Nederland viel over hem heen en sprak er schande van. Zelfs partijgenoten omschreven zijn optreden als "uitermate lomp". (zie: Verkeerde woorden)
Geloof maar dat Mark Rutte behoorlijk pissed off was na de uitglijder van zijn kersverse minister van Buitenlandse Zaken tijdens die bijeenkomst in Den Haag. Misschien niet zozeer vanwege de inhoud, maar vooral omdat het TV-programma Zembla het in de openbaarheid bracht en zo zijn VVD wederom onder vuur kwam te liggen. Mark koos er voor om niet direct te reageren, waarschijnlijk in de hoop dat de warme zomer de kritiek wel zou doen wegsmelten.
Intussen verontschuldigde Stef Blok zich voor zijn uitspraken en toen termen als "ongelukkig" en "onzorgvuldig" niet het beoogde effect hadden, ging hij nog dieper door het stof en probeert hij nu een bruine arm te halen bij partijen die hij met zijn uitspraken geschoffeerd heeft, zoals de Surinaamse regering en notabene zijn eigen ambtenarenapparaat.
Het is duidelijk waar Mark op aanstuurt. In de afgelopen jaren als premier heeft hij zich, met vallen en opstaan, ontwikkeld tot een ware "damage controller". Stef moet koste wat kost binnen boord gehouden worden, want een derde minister van Buitenlandse Zaken binnen een jaar, dat is niet te verkopen. Dat beseft Mark ook wel. De kabinetsleden mochten dan ook niet eerder naar buiten voordat ze plechtig beloofd hadden Stef te zullen steunen.
Ze waren waarschijnlijk daarom eensluidend in hun commentaar na afloop. Ach, het viel allemaal wel mee en minister Blok heeft toch zijn excuses aangeboden? We moeten het niet groter maken dan het is en vice-premier de Jonge antwoordde op de vraag of Blok kon blijven zitten: "Tuurlijk".
Zo wordt de publieke opinie gemasseerd en probeert men de aandacht te verleggen naar de "werkelijk grote problemen" waar het land voor staat.
Maar.... mocht het onverhoopt toch uitlopen op een zwanenzang voor Stef, dan weet ik al hoe Mark zal reageren. Hij zal zeggen dat het allemaal heel pijnlijk is en dat het helemaal niet nodig geweest was, omdat hij toch een geweldige minister van Buitenlandse zaken was, maar daarna laat hij hem gewoon vallen.
Als een blok.

Werkelijk grote problemen? Ja die zijn er wel degelijk.
Allereerst is daar de naderende Brexit, waarvan de gevolgen nog altijd in nevelen zijn gehuld. Ook in Brittannië lijkt men het spoor volledig bijster. Ik vraag me af hoe de uitslag zou zijn als men nu opnieuw een referendum over het uittreden uit de EU zou houden.
Ja, en dan is daar natuurlijk die vermaledijde afschaffing van de dividendbelasting. Ook hierin weet Mark zich gesteund door zijn kabinetsleden, zij het dat een aantal daarbij een behoorlijk zuur gezicht trekt. De laatste berichten vertellen dat deze maatregel geen 1,4 miljard gaat kosten, maar, door het aantrekken van de economie, wel eens de 2 miljard zou kunnen overstijgen. En die tegenvaller mag dan opgehoest worden door het midden- en kleinbedrijf.....
Ik begrijp werkelijk niet hoe je zo blind achter zo'n voornemen kan blijven staan terwijl door allerlei deskundigen de positieve uitwerking van zo'n maatregel zwaar in twijfel wordt getrokken.
Ik hoorde deze week op de radio een gesprek met Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, waarin hij de maatregel fel verdedigde. De arrogantie waarmee hij de overtuiging uitsprak, dat de afschaffing van de dividendbelasting zeker door gaat, deed mij zoeken naar een teiltje.....
Dan vraag ik mij af, waar komt die diepe overtuiging vandaan? Heeft hij premier Rutte dan volledig in zijn zak? Zou Hansje misschien iets over Markje weten wat hij liever niet in de openbaarheid wil hebben?
Mark Rutte zegt dat het doorgaat, terwijl Jesse Klaver zeker weet dat de maatregel van tafel gaat.
Ze kunnen nooit alle twee gelijk hebben.
Ja, na een hete zomer zou het zo maar eens een hele hete herfst kunnen worden......


En dan is daar ook nog het bericht dat Erdogan Turkse zondagsscholen wil gaan vestigen om Turkse kinderen vooral Turks te laten zijn en te voorkomen dat ze afglijden naar een wat al te westerse identiteit.
Kijk, dat mensen in den vreemde uit nostalgische overwegingen trachten iets van de gebruiken en tradities uit het thuisland overeind te houden, daar is niks mis mee. Na de emigratiestroom vanuit Nederland naar Canada in de 50-er jaren van de vorige eeuw waren er immers ook Nederlandse enclaves die steevast elk jaar Sinterklaas vierden en zo de band met het moederland in stand hielden.
Maar als men zich daar van regeringswege mee gaat bemoeien, en zeker als het door zo'n patjakker als Erdogan gebeurt, dan mag je daar gerust met enige verontrusting de wenkbrauwen bij optrekken.....

Na weken warm lopen ging vorige week de nationale voetbalcompetitie weer van start.
Mark zou van die eerste competitieronde iets kunnen leren, want voetbal en politiek hebben veel gemeen. Afgezien van het feit dat het vaak teleurstellend en tenenkrommend is, zijn er meer overeenkomsten.
Hooggespannen verwachtingen worden vaak niet ingelost......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten