woensdag 17 april 2019

Oude dames


Een oude dame is geen gewone oude vrouw.
Over een oude dame wordt met respect gesproken, ze wordt met alle egards behandeld.
Oude dames zijn fragiel, kwetsbaar.....

Ik heb oog in oog met haar gestaan, toen ik 18 jaar geleden op een druilerige zondagmorgen Parijs wandelend doorkruiste van het Gare du Nord naar het Gare de Lyon, vanwaar ik mijn vakantiereis naar Zuid-Frankrijk zou voortzetten. Het was vroeg. Parijs sliep nog. Maar op het plein voor de Notre Dame had zich reeds een grote schare toeristen verzameld, wachtend op het moment dat zij de kathedraal zouden mogen betreden.
Imposant, groots.
Met recht een oude dame......

Deze week, 15 april, werd de wereld opgeschrikt door het bericht dat de majestueuze kathedraal Notre Dame in Parijs in brand stond. Ik kon mij de pijn en het verdriet van de Parijzenaars voorstellen.
De Notre Dame, stammend uit de 12e eeuw, gebouwd op het Île de la Cité in het hart van Parijs.
Wereldberoemd geworden door het boek van Victor Hugo, "De klokkenluider van de Notre Dame".
Zij kan verhalen over de opkomst, grootsheid en het verval van de Franse koningshuizen, over het keizerrijk van Napoleon, over de Franse Revolutie die zij niet ongeschonden doorstond.
Cultureel erfgoed dat eeuwenlang mede het stadsbeeld bepaalde is zwaar beschadigd. Het moet voelen alsof je gefaald hebt om dit erfstuk ongeschonden door te geven aan volgende generaties.
Frankrijk is geschokt en van overal ter wereld wordt hulp aangeboden om te trachten het eeuwenoude bouwwerk in haar oude glorie te herstellen. Voor de restauratie is door bedrijven en welgestelden al een bedrag van ruim 800 miljoen euro toegezegd.
Gelukkig zijn vele kunstschatten gered en restauratie lijkt mogelijk, maar zal vele jaren in beslag nemen.

Het was ook geen fijne week voor die andere oude dame.
De bijnaam "La Vecchia Signora" voor het Turijnse Juventus stamt uit de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw. "Signora" was het koosnaampje van de eigen supporters voor hun club. Het "oud" is toegevoegd door de tegenstanders toen in de dertiger jaren Juventus met een steeds ouder wordende ploeg 5 jaar achtereen kampioen werd.
De glorietijd van de club in Europese competities lag in de 80er en 90er jaren van de vorige eeuw, met als hoogtepunt het winnen van de Europacup I in 1996. De tegenstander in die finale....... Ajax Amsterdam!
In 1998 kwamen berichten naar buiten dat de spelers van Juventus tijdens deze finale doping gebruikt zouden hebben. De titel werd hen echter niet ontnomen.....
Hunkerend naar die glorietijden van welleer dacht Juventus het afgelopen jaar de Champions League titel "te kopen" door het binnenhalen van sterspeler Christiano Ronaldo van Real Madrid voor een slordige 120 miljoen euro. De landstitel kan hen al niet meer ontgaan want de voorsprong in de nationale competitie is nu al een straatlengte. Maar landstitels interesseert Juventus niet zo veel meer. Ze haalden er de afgelopen jaren al zes op rij. Ze willen het hoogste, het allerhoogste, en dat is, met Ronaldo in de gelederen, toch een zeer reële optie? Men keek al uit naar de clash tussen de giganten Ronaldo en Messi die tijdens de Champions League finale tussen Juventus en Barcelona het pleit zouden beslechten......
Moest in de kwartfinale nog wel even afgerekend worden met Ajax.....
Maar ach, bij Juventus gaat 4 maal zoveel geld om als bij Ajax. Financieel gezien verreweg het meest bescheiden clubje onder de toppers in Europa.
Manchester United is de rijkste club met een begroting van 676,3 miljoen euro. Op de 10e plaats staat Juventus met 405,7 miljoen. Ajax komt met een begroting van 90 miljoen in de top 20 niet eens voor......

Dinsdagavond werd "La Vecchia Signora" ten val gebracht. Na de wedstrijd in de Johan Cruyff Arena  die eindigde in 1-1, bleef Ajax geloven in zichzelf. De uitwedstrijd tegen Real Madrid had hen in dit geloof gesterkt. Één keer ontsnapte Ronaldo aan zijn bewakers en het was gelijk raak. Maar Ajax bleef rustig en maakte met een beetje geluk via Van de Beek snel gelijk. In de tweede helft tikten de Ajacieden de "bianconeri" volkomen van de mat. Het had zo maar 1-4, 1-5 kunnen worden.
Van Ronaldo niets meer gezien, behalve een smerige overtreding in de slotminuten. Frustratie.....
De "oude dame" droop af. Vernederd, te kijk gezet door de jonge honden van Ajax.
De nederlaag uit 1996 was gerevancheerd.....


We leven in De Goede Week, de week voor Pasen.
Geen goede week voor oude dames.
Wel voor Ajax!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten