zondag 28 april 2019

Week van het wantrouwen


Mark zal deze week in eerste instantie opgelucht adem hebben gehaald.
Gelukkig! Nu eens géén VVD'ers die in opspraak raakten vanwege vermeende malversaties.

Eerst was daar het bericht dat PVV'er Dion Graus onterecht jaarlijks een slordige 24000 euro opstrijkt als vergoeding voor zijn woon-werk verkeer. Dion staat namelijk ingeschreven in Heerlen terwijl hij meestentijds (volgens partijgenoten) in Voorburg verblijft.
Arme Dion. Hij heeft het al zo zwaar. Vorig jaar gescheiden van zijn vrouw, die ook nog eens aangifte tegen hem heeft gedaan vanwege psychische mishandeling en gedwongen seks. Dat gaat je niet in je kouwe kleren zitten. Vandaar dat Dion een aantal weken niet in de Kamer is verschenen om "thuis" weer een beetje tot zichzelf te komen. Of gedurende dat thuis zitten zijn vergoeding woon-werk verkeer gewoon is doorbetaald en of dat "thuis" in Heerlen was of in Voorburg, wordt niet vermeld....

Die vergoeding woon-werk verkeer blijkt zeer ruimhartig. Als je verder dan 150 km van Den Haag woont, kan dit oplopen tot zo'n 2000 euro netto per maand! De kamerleden geven hun woonadres op en daarop wordt hun vergoeding gebaseerd. Controle is er niet. Ze worden gewoon geloofd op hun blauwe ogen. Kwestie van vertrouwen.
Riskante zaak bij politici......

Prompt verschijnt het bericht dat ook Theo Hiddema van FvD iets te genereus behandeld is. Ingeschreven in Maastricht, maar meestentijds verblijvend in Amsterdam heeft hij de afgelopen twee jaar zo'n 15000 euro te veel ontvangen aan onkostenvergoeding. Bij Pauw beweert Theo dat hij nooit op de hoogte is geweest van deze verblijfskostenregeling en zegt hij toe het te veel betaalde terug te zullen storten als inderdaad blijkt dat men te gul voor hem is geweest.
Theo komt heel geloofwaardig over en ik gun hem het voordeel van de twijfel. Maar ja, het is wel een advocaat hè........?
Aan de andere kant, met een "schadeloosstelling" van €7813,14 bruto per maand, 8 % vakantiegeld, een eindejaarsuitkering van 8,3%, een maandelijkse vergoeding van €590 voor "secundaire voorzieningen", plùs die vergoeding woon-werk verkeer, zou ik het ook wel geloven. Als er maandelijks zo'n bak geld binnenstroomt, ontbreekt de noodzaak om je financiële situatie nauwlettend in het oog te houden.

Het was trouwens een druk weekje voor onze Theo.
Als "goede vriend" van Thierry Baudet èn Henk Otten, die beiden aan de wieg stonden van het Forum voor Democratie, moest hij lijdzaam toezien hoe deze twee bekvechtend over straat rolden.
Via Twitter liet Thierry weten dat Otten per direct uit het bestuur werd verbannen. Wat de werkelijke reden daarvoor was blijft speculeren. Was het de vermeende greep uit de kas die Otten gedaan zou hebben of was het de kritiek die Henk in een interview in de NRC had gespuid over het optreden van Baudet?
Feit is, dat Henk Otten zich de laatste jaren enorm heeft ingespannen om FvD een gedegen structuur te geven, dit om "LPF-toestanden" te voorkomen. Lijkt niet helemaal gelukt.
Als lijsttrekker tijdens de laatste Provinciale Staten verkiezingen en beoogd fractievoorzitter van de Senaatsfractie in de binnenkort te kiezen Eerste Kamer, is de positie van Henk Otten wel een zeer vreemde. In hoeverre zal hij steun krijgen van zijn mede FvD senatoren? En zo ja, hoe zullen zich de verhoudingen ontwikkelen tussen Baudet en Otten als hij een grotere fractie gaat leiden dan Baudet in de Tweede Kamer?
Kortom, stront aan de knikker.
Henk Otten was voor commentaar onbereikbaar en Thierry Baudet lag ziek te bed met een voedselvergiftiging, dan wel een griepje.
Arme Theo. Moest hij alle rotzooi opknappen.

Shit!
zal Mark gedacht hebben......
Afgelopen vrijdag zet VVD fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma senator Anne-Wil Duthler de wacht aan en knikkert haar uit de fractie, een maand voordat haar zittingsperiode zou aflopen. Aanleiding een door Quote aangekaarte mogelijke belangenverstrengeling. Duthler zou haar politieke positie misbruikt hebben voor zakelijke belangen......

Als je dit allemaal op een rijtje ziet is het niet verwonderlijk dat het vertrouwen in de politiek zo langzamerhand tot onder het vriespunt is gedaald.....


Intussen gaat de Tweede Kamer maar weer eens op reces.
Twee weken! Nee, dat is geen vakantie. Tijdens deze periode kunnen de Kamerleden de volgende vergaderperiodes voorbereiden en allerlei stukken en dossiers bestuderen, werkbezoeken afleggen en spreken met hun achterban in het land.
Om het vertrouwen in de politiek te herstellen........
Lieve parlementsleden, als je nog een momentje vinden kunt in je ongetwijfeld drukke agenda de komende twee weken, ga op een zen-matje zitten, staar naar je navel en vraag je af:
Waar zijn we in godsnaam mee bezig.......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten