zondag 22 maart 2020

Lente 2020


Het is zaterdagmorgen, 21 maart.
Begin van de lente.....
Terwijl het zonnetje zojuist stralend aan zijn reis langs de blauwe hemel is begonnen, is het nog frisjes als ik naar buiten stap in mijn achtertuintje.
Een paar vroege vogels fluiten hun deuntje en een vijftal haasjes hipt in de verte onbekommerd door de weilanden. Een eend met blijkbaar amoureuze neigingen achtervolgt hardnekkig zijn geliefde.
Verderop in de berm staat een groepje gele narcissen in volle bloei.....
23 Jaar geleden was het ook mooi lenteweer......

Aanstaande woensdag, de 25ste, is het 23 jaar geleden dat mijn vader overleed. Ik moet deze dagen veel aan hem denken. 84 Is-ie geworden....... Hij was, sinds een hersenbloeding een paar jaar daarvoor, al aan het sukkelen met zijn gezondheid. Uiteindelijk overleden aan een longontsteking. Koutje gevat.......
Onderliggende gezondheidsproblemen. Oude mensen zijn kwetsbaar.

Het was geen wereldnieuws. Een griepje werd mijn vader uiteindelijk fataal. Zoals zich jaarlijks tijdens de griepepidemie meer sterfgevallen voordoen dan normaal. "Oversterfte" noemen ze dat.
En de meeste slachtoffers vallen uiteraard onder de ouderen, de zieken en zwakkeren. Voor mensen met gezondheidsproblemen kan zo'n griepje al snel fataal zijn. Vandaar dat ouderen en mensen die behoren tot een risicogroep jaarlijks opgeroepen worden om een griepprik te halen.
Beschermingsgarantie is beperkt omdat niet altijd duidelijk is welke virusstam dat jaar gaat toeslaan. De virologen moeten dus een beetje gokken welk vaccin gebruikt moet worden.
Soms valt het mee. Tijdens het griepseizoen 2012-2013 was er nagenoeg geen oversterfte, maar tijdens de griepepidemie van 2017-2018 stierven in Nederland 9400 meer mensen dan normaal.
Wist u dat? Ik niet. Ik heb me er dus ook niet druk om gemaakt, ben niet bang geweest.
Soms is het maar beter om niet alles te weten.....
In ieder geval is er tijdens de jaarlijkse griepperiode gemiddeld een oversterfte van zo'n 2000 mensen.

Nu waart een nieuw coronavirus rond dat de aandoening Covid-19 veroorzaakt, welke een griepachtig verloop heeft. Ook dit virus houdt vooral huis onder de ouderen. De teller staat voor Nederland nu (zaterdagmiddag, 15.30 uur) op 136 doden. Met de hierboven omschreven aantallen in gedachten èn de wetenschap dat er (nog) geen vaccin is tegen dit virus, kun je op je vingers uittellen dat we nog lang niet op het hoogtepunt van de epidemie zitten. Er gaan nog heel veel meer slachtoffers vallen.
En dat zullen vooral ouderen zijn......
We hebben allemaal wel ouderen en zwakkeren in onze kennissen- of familiekring. Misschien behoor je zelf tot die groep. Bezorgdheid is op zijn plaats. Verantwoordelijkheid is geboden. Volg de voorschriften, zodat besmetting zoveel mogelijk wordt voorkomen en het tempo van de epidemie wordt vertraagd.
Angst heeft geen zin. En paniek is helemaal niet nodig. We moeten deze periode gewoon uitzitten. Realisme en acceptatie voor wat komen gaat is aan de orde, maar we mogen natuurlijk hopen dat het ons niet direct of indirect zal raken.

De eerste bomen vertonen een voorzichtig lichtgroen waas als aankondiging van de op handen zijnde lente. De knoppen zwellen en staan op knappen. Frisgroen, jong blad ontvouwt zich, vol energie en potentie.
Als een nieuwe generatie.
In de lente komt de boom vol in het blad en in de daarop volgende zomer toont de boom zijn volle kracht en schoonheid. Dan volgt de herfst. De verkleuring van de bladeren kondigt hun naderend einde aan. Want net zoals een mensenleven is ook de levensduur van een blad eindig. Soms is het najaar genadig en mogen de bladeren vallen als hun einde werkelijk daar is. Maar een zacht briesje is vaak al voldoende om de eerste blaadjes een beetje te "helpen". Soms woedt er een storm en vallen de bladeren eerder dan gedacht......
Want vallen doen ze. Moeten ze......
Slechts een enkel blad doorstaat alle stormen en valt uiteindelijk als het leven werkelijk op is.....
Zoals mijn tante Marie die onlangs op bijna 102-jarige leeftijd overleed.....
Er is geen ontkomen aan.


Èn dat we belasting mogen betalen natuurlijk.........

In onze arrogantie denken we vaak dat we de natuur naar onze hand kunnen zetten. Dat wìj de spelregels bepalen. Vergeet het maar.....
Een goed moment om eens heel goed na te denken over hoe wij in de toekomst willen omgaan met de aarde. Of we bepaalde dingen misschien toch anders aan moeten pakken.....

Voorlopig is er maar één ding belangrijk: blijf gezond.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten