zondag 8 maart 2020
Van crisis naar crisis
Het is werkelijk bizar hoe snel de aandacht en de interesse van het Nederlandse volkje wisselt. Er zijn natuurlijk meerdere zaken waar we ons zorgen over maken, maar steeds leggen we de focus op een nieuw item, dat de aandacht voor het vorige "belangrijke" onderwerp verdringt en dat dan vaak doet belanden op de stapel "niet afgehandelde zaken".
Zo is er nog steeds onduidelijkheid over het afhandelen van de schade in het Gronings gaswingebied, is de werkdruk en het personeelstekort in de zorg en het onderwijs en bij de politie nog steeds niet opgelost en is er niemand die mij kan uitleggen hoe het nu verder moet met die energietransitie. Ja er gebeurt wel wat op die terreinen, maar van een duidelijke visie is voorlopig geen sprake.
De hele klimaatveranderings- en CO2-discussie werd plotseling vervangen door een stikstofdiscussie en, aangevuld met PFAS, stond ineens de bouw in het centrum van de belangstelling.
Boeren en bouwers trokken met zwaar materieel naar het Malieveld en maakten daarmee veel indruk. Vooral op de grasmat. In ieder geval meer indruk dan de verpleging en het onderwijs met hun ludieke spandoekjes.
En ineens gaat het er niet meer over en zijn we in de ban van....... het coronavirus.
In december 2019 startte in Wuhan, China de uitbraak van een nieuw coronavirus, dat een ziekte (COVID-19) veroorzaakt met griepachtige verschijnselen. Al vrij snel ontstond ook een besmettingshaard in Noord Italië en van daaruit raakten inwoners van andere Europese landen besmet.
Intussen heeft het coronavirus zich over de hele wereld verspreid en is er sprake van een pandemie. Niet zo verwonderlijk met onze huidige reislust. Daardoor is het voor een virus tegenwoordig veel gemakkelijker om zich over de hele wereld te verspreiden. De Spaanse Griep (1918-1920), die woedde in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, kon uitgroeien tot een pandemie door de vele troepenverplaatsingen die aan het einde van die oorlog plaats vonden. Hierdoor verspreidde het virus zich wereldwijd razendsnel en kostte het een geschatte 50 tot 100 miljoen mensen het leven, een veelvoud van het aantal slachtoffers dat tijdens gevechtshandelingen sneuvelde tijdens WO I.
Door de eeuwen heen hebben epidemieën al vaker de bezem door de mensheid gehaald om hun aantal te decimeren. En hierin zijn die epidemieën meestal veel effectiever dan de oorlogen waarin mensen elkaar afmaken.
Intussen is het aantal slachtoffers van het coronavirus opgelopen tot 3070 in China en 3491 wereldwijd, al blijft het altijd discutabel in hoeverre deze getallen staan voor wèrkelijke slachtoffers van het virus. Want dat is tòch een beetje lastig. Vaststellen of iemand nou daadwerkelijk aan zo'n griepvariant is overleden, of dat het griepje hem nou nèt over het randje heeft geduwd.
En hoe moet je bijvoorbeeld de eventuele slachtoffers beschouwen die zaterdag vielen bij het instorten van een "quarantaine-hotel" in de Zuid-Chinese kuststad Quanzhou?
In ons land hanteert men het begrip "oversterfte", het meeraantal doden tijdens een griepepidemie dan gewoonlijk. En wat blijkt? Ieder jaar sterven er gemiddeld (periode 1999-2010) in Nederland gedurende de jaarlijkse griepepidemie zo'n 2000 mensen méér dan gewoonlijk! Dat is nogal wat! En dan te bedenken dat er zelfs tegen wordt ingeënt. Daar schrok ik toch wel een beetje van.
En dan frons je toch even je wenkbrauwen bij dat huidige sterftecijfer van 3070 in China. Dat zullen er ongetwijfeld nog meer worden, maar China is dan ook een land met ruim 1,3 miljard inwoners.
Maar dan nòg. Nederland kent vandaag (zaterdag) 188 (bewezen) besmette gevallen en er is één iemand aan de ziekte overleden.
Kijk, ik ga echt niet zeggen dat het allemaal een storm in een glas water is. Regering en RIVM zullen niet voor niets de berichten rond de ontwikkeling van het coronavirus met de nodige ernst naar buiten brengen. Maar ik vraag me toch af: Wordt er niet een beetje overtrokken gereageerd?
Ik begrijp dat je probeert om het oplopen van het aantal besmettingsgevallen te vertragen, om de druk op het zorgstelsel binnen de perken te houden. Maar van steeds meer nieuwe patiënten is niet te achterhalen waar ze de besmetting hebben opgelopen. Dus...... zou het niet eerlijk zijn om toe te geven dat het tegenhouden van dit virus een onmogelijkheid is en dat we er rekening mee moeten houden dat gaandeweg vele landgenoten een paar weken hoestend en proestend het bed moeten houden? Gewoon thuis uitzieken zal voor verreweg de meesten voldoende zijn, kritieke gevallen moeten een ziekenhuisopname tegemoet zien en ja, er zal een aantal mensen overlijden.
Ik denk dat zo'n reële voorstelling van zaken beter is dan het potje paniekvoetbal dat PVV'er Chris Jansen donderdag tijdens het "corona debat" in de Kamer speelde. Hij ging nog net niet zóver dat hij minister Bruins het verwijt maakte de grenzen niet gesloten te hebben voor het virus, maar zaaide met zijn opmerkingen alleen maar angst en paniek.
Minister Bruins vertelde rustig dat hij zich in zijn handelen laat leiden door mensen die er verstand van hebben en dat er geen enkele reden is voor paniek. Is er dan niets aan de hand? Jazeker. Hij noemde het bijvoorbeeld zorgelijk dat er een tekort dreigt te ontstaan aan testen en mondkapjes. Zeker die mondkapjes zijn belangrijk bij een verdere escalatie van het coronavirus om in ieder geval de zorgmedewerkers zoveel mogelijk te beschermen. Voor "Henk en Ingrid" zal er dus waarschijnlijk geen mondkapje beschikbaar zijn, meneer Jansen, en zal er gezocht moeten worden naar een alternatief. Misschien brengt uw GVR (Grote Venlose Roerganger) hen wel op een ideetje door in de Kamer te verschijnen als op bovenstaande foto?
De uitbraak van het coronavirus lijkt ook nog een positieve kant te hebben. De reislust van wereldburgers is aanmerkelijk afgenomen, waardoor veel minder vliegtuigen het luchtruim kiezen en zo de CO2-uitstoot aanmerkelijk beperkt wordt.
Èn de luchtvervuiling boven China is enorm afgenomen nadat veel fabrieken plat gingen vanwege de corona uitbraak, zoals op onderstaande foto van NASA te zien is. Kunnen die Chinezen eindelijk weer eens een frisse neus halen.
Wederom worden de woorden van JC bewaarheid: "Elk nadeel heb ze voordeel."
Hoe lang zullen we hier met elkaar over spreken?
Waarschijnlijk tot de volgende crisis zich aandient..........
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten