Vanwege het coronavirus loopt het blijkbaar menig Nederlander dun door de broek van angst. Na de afgekondigde regeringsmaatregelen op donderdag zagen we vrijdag en zaterdag een run op de supermarkten waar velen zich leken voor te bereiden op een langdurig verblijf in de schuilkelders om een atoomaanval, dan wel een buitenaardse invasie uit te zitten. Wat bij de hamsteraars het hoogst op het verlanglijstje leek te staan? WC-papier......
De schrik zit er in ieder geval goed in.
Maar...... angst is een slechte raadgever.
Die angst laten we onszelf ook wel een beetje aanpraten. We laten ons opschrikken door de mededeling dat het aantal doden tengevolge van de corona crisis in één dag is verdubbeld van vijf naar tien! Nou ja, als we daarvan al van de leg raken.....
Een aantal van vijf doden door een besmettelijke ziekte lijkt immers vooralsnog totaal niet verontrustend. Vijf van de 17 miljoen, da's 0,00003 % van de bevolking. Dagelijks overlijden er in Nederland gemiddeld 420 mensen, dus waar hebben we het over.
Dus al die afgekondigde maatregelen zijn onzin? Overbodig?
Nou,..... nee.....
Want er staat ons nog heel wat te wachten en dat aantal doden zal ongetwijfeld flink stijgen. Zelfs als we de door de overheid voorgeschreven gedragsregels strikt volgen.
Hebben die maatregelen dan geen effect? Zeker wel, maar die zijn er vooral op gericht om de uitbreiding van het aantal besmettingen te vertragen. Maatregelen om de verspreiding van het virus te stoppen? Tja, die zijn er eigenlijk niet........
Het aantal besmettingen zal verder oplopen bij deze griepvariant, waarbij besmette personen het virus al kunnen doorgeven nog vóór zij zich ziek gaan voelen. Je kunt dan op je klompen aanvoelen dat het stoppen van dit virus een heel lastig karweitje gaat worden.
We moeten er gewoon rekening mee houden dat de verspreiding van het virus pas tot stilstand zal komen als er binnen de bevolkingsgroep voldoende personen zijn die resistentie tegen dit virus hebben opgebouwd. Met andere woorden, een flink aantal mensen moet eerst met het virus besmet geraakt zijn en daarna de griep hebben "uitgeziekt", òf er moet een vaccin gevonden worden zodat mensen door inenting beschermd kunnen worden tegen dit corona virus.
Dus....., dat gaat nog wel een poosje duren......
Het wordt de grote uitdaging het aantal ziektegevallen gecontroleerd te laten oplopen, zodat de zorginstellingen het aanbod van nieuwe corona patiënten aan blijven kunnen. Het merendeel van de besmette personen zal gewoon thuis uit kunnen zieken. Genezen nemen ze hun plaats weer in binnen de maatschappij en vormen daar een buffer tegen het corona virus.
Het totaal stilleggen van de samenleving is dan ook geen optie, omdat dit nooit lang genoeg vol te houden is. Het mechanisme moet blijven draaien. Op een lager pitje misschien, maar het moet wel in beweging blijven.
Als de deskundigen, die Mark Rutte influisteren, het bij het rechte eind hebben en jongeren inderdaad een ondergeschikte rol spelen bij de verspreiding van het virus, dan zou de beslissing om de scholen open te houden daarom wel te billijken zijn. Toch lijkt de druk om de scholen te sluiten steeds groter te worden. Als daartoe wordt overgegaan zal alsnog een beroep gedaan worden op het onderwijzend personeel om opvang te regelen voor de kinderen van ouders die werkzaam zijn in vitale sectoren. Het is wel wrang dat uitgerekend het onderwijzend personeel (al jarenlang onderbetaald en ondergewaardeerd in onze maatschappij), nu gevraagd wordt op hun post te blijven opdat werkers in de zorg, bij politie en brandweer, gemeentereiniging, voedselaanvoer etc. aan het werk kunnen blijven zodat de samenleving kan blijven draaien en zo deze crisis het hoofd te bieden. Net zoals er een zware wissel getrokken wordt op het verplegend personeel, dat òòk al jaren is uitgeknepen.
Het is te hopen voor deze beroepsgroepen dat hun enorme inzet niet vergeten wordt, als straks deze crisis onder controle is en de rook is opgetrokken....
In een van de late praatprogramma's wist een psycholoog dat hamstergedrag van de Nederlanders wel te verklaren.
Angst is een gevolg van onzekerheid. Niet weten wat je kan of mag verwachten maakt mensen bang.
Het idee de controle te hebben verloren geeft de mens een heel onprettig gevoel en hij gaat dan op zoek naar zekerheden. Dat dit vaak schijnzekerheden zijn, doet niet ter zake. Hoe irrationeel sommige handelingen ook zijn, als het de mens een gevoel van geruststelling geeft, zal hij deze handelingen volgen.
Bijvoorbeeld....... grote hoeveelheden toiletpapier inslaan!
Van een afstandje beschouwd, is het gewoon wat het lijkt: paniekvoetbal.
Trouwens de enige afdeling in het voetbal die nog niet is afgelast.....
Hoe vreemd het ook mag lijken, de wetenschap dat je in ieder geval je reet kunt afvegen, stelt blijkbaar een hoop mensen gerust. Zo van:
In de late uurtjes van het corona debat deze week maakte Thierry Baudet nog een opmerking richting Fred Grapperhaus ten aanzien van de uitspraak van zijn achternaam. Thierry wees Fredje erop dat de "t" in Baudet niet diende te worden uitgesproken.
Ik begrijp die vergissing van Fredje wel. Hij ziet "Baudet" als een logisch vervolg in het rijtje: toilet, bidet......
gebruik in deze schaarse tijden
BeantwoordenVerwijderenToiletpapier aan beide zijden.