zondag 27 september 2020

Friedepiepel


Influencer
We hebben er niet eens een goed Nederlands woord voor. Afgeleid van het Engelse "influence", invloed, zou je het kunnen vertalen naar "beïnvloeder", wat overigens een rood stippellijntje oplevert, ter alarmering dat een niet-bestaand, dan wel foutief geschreven Nederlands woord is getypt. Gek eigenlijk, want het lijkt mij een uitstekend Nederlands woord om personen te omschrijven die anderen beïnvloeden. En zulke mensen zijn er altijd geweest, toch? Pastoors, dominees, politici, schoolmeesters..... ach, iedereen eigenlijk. Misschien bestaat het woord niet omdat het zò vanzelfsprekend is dat mensen elkaar onderling beïnvloeden, gewoon, door met elkaar te praten, door naar elkaar te luisteren.
De geschiedenis kent vele belangrijke figuren die grote invloed hadden op hun volgelingen: Ghandi, Confusius, Descartes, Jezus, Aristoteles. Een pòsitieve invloed, wel te verstaan. Sommige historische figuren echter hadden een nègatieve invloed op hun volgers, zoals Mao, Stalin en Hitler. Het rijtje hedendaagse "beïnvloeders" met een bedenkelijke agenda mag u zelf invullen.
Ik durf in ieder geval Willem Engel te noemen.....

Het woord "influencer" dook in de jaren 90 op en is afkomstig uit de marketingwereld.
Ik denk dat Freddy Heineken een echte "influencer" was (hoewel het woord "influencer" nog moest worden uitgevonden), tenminste, als het verhaal wat ik ooit over hem hoorde vertellen op waarheid berust.
Freddy bezocht in de beginjaren van zijn imperium in het buitenland horeca gelegenheden om zijn bier te promoten. Hij schonk de uitbater dan een paar kratjes van zijn bier om uit te proberen. Vervolgens stuurde hij vrienden en bekenden langs bij het etablissement en liet hen vragen naar "een Heineken". Al drinkend moesten ze dan luidruchtig hoog opgeven over kwaliteit en smaak van het gerstenat. Als Freddy dan een maandje later bij de waard ging informeren, kon hij vaak een aanzienlijke bestelling noteren!

Tegenwoordig wordt het woord vooral gebruikt om personen aan te duiden die via social media als Instagram en YouTube of via blogs of PodCasts een groot aantal trouwe bezoekers aan zich weten te binden. En als je nou maar voldoende van die "volgers" hebt dan schijnt het zelfs mogelijk om langs deze kanalen via sponsoring of reclame wat inkomsten te vergaren. En als je niet al te principieel bent en zelfs bereid om wat sluikreclame toe te laten of wat halve waarheden te verkondigen, dan kan dat, naar het schijnt, aardig oplopen......

Wie zijn dat dan, die influencers? Meestentijds zijn het jong volwassenen die zich vooral richten op de oudere jeugd. Zeg maar pubers, pré pubers en post pubers, het naarstig naar zijn of haar identiteit zoekende deel van de bevolking en daarom ook gemakkelijk te beïnvloeden.
Een aantal van die influencers was deze week prominent in het nieuws met hun actie #ikdoenietmeermee, als protest tegen de coronamaatregelen. Friedepiepel.....
Ze worden "BN'ers" genoemd, maar eerlijk gezegd, ìk ken ze niet. Maar dat kan heel goed aan mij liggen, hoor. Ik vrees dat ik gezien mijn leeftijd buiten de doelgroep val en ook moet ik erkennen dat ik steeds meer moeite heb om alle ontwikkelingen op het gebied van social media, zoals bv. TikTok, bij te benen.

In ieder geval ging de boodschap van deze influencers viraal en overspoelde het land als een ware griepgolf. Als influenza.....
Naast de bijval die zij kregen was de golf van kritiek echter vele malen groter.
Ik hoorde van de actie en leerde Famke Louise (een van de influencers) kennen via het "Briefje van Jan" van afgelopen dinsdag.
Voor wie het niet kent, in "Briefje van Jan" schrijft Jan Dijkgraaf dagelijks in een blogachtige setting een brief aan een bekende of minder bekende landgenoot, die in het nieuws is.
Jan heeft meestal (vaak terechte) kritiek op die persoon. Hij doet dit echter op een uitermate grove en sarcastische manier waarbij het lijdend voorwerp aan wie het epistel gericht is, meestal tot op de grond wordt afgebrand. Ik heb het vermoeden dat Jan het zelf als humor bestempeld en hoewel ik moet toegeven dat ik soms om bepaalde woordspelingen wel kan glimlachen, is het mij inhoudelijk toch een beetje te plat en te goedkoop. Hij heeft ongetwijfeld heel veel fans onder negativisten, maar als ik hem was zou ik maar niet te veel rekenen op de Nobelprijs voor Litteratuur.....

U begrijpt dat Famke Louise ze breed uitgemeten kreeg van Jan en als een ontzettend dom wicht werd weggezet.
Die avond was ze te gast bij Eva Jinek. Nee, ze maakte bepaald niet de indruk hoogbegaafd te zijn. Maar het kind was stikzenuwachtig. Geen wonder, ze had die dag het halve land over zich heen gekregen en Eva deed ook nog eens haar best om haar nòg iets dieper de grond in te trappen. Gelukkig zaten Ahmed Aboutaleb en Diederik Gommers ook aan tafel die heel verstandig met haar discussieerden, die enerzijds begrip toonden voor de onvrede bij de jeugd, maar anderzijds benadrukten dat de actie #ikdoenietmeermee echt niet kon.
De volgende dag kreeg Eva vanwege haar optreden in die talkshow een briefje van Jan, waarin zij op vakkundige wijze, zij het wat grof maar wel terecht, bij de enkels werd afgezaagd.
In de loop van diezelfde woensdag maakte Famke Louise bekend, na waarschijnlijk een nachtje heel goed nadenken over de wijze woorden van Ahmed en Diederik, dat ze zich distantieerde van de actie #ikdoenietmeermee en ze verwijderde het gewraakte filmpje van Instagram. Ze verontschuldigde zich, betuigde spijt en beloofde zich beter te laten voorlichten.
Kijk, en hoewel het natuurlijk een hele domme actie was en het kwaad al is geschied, kan ik hiervoor wel waardering opbrengen. Waar andere BN'ers na de golf van kritiek en uit angst om inkomsten mis te lopen schijtlijsterig en stilletjes hun filmpje verwijderden, durfde zij openlijk en voor het oog van de wereld haar ongelijk te bekennen. Ze zal nu ongetwijfeld beseffen dat ze zèlf het slachtoffer is geworden van een influencer: Willem Engel, de man achter actiegroep Viruswaarheid die bij de BN'ers het zaadje plantte voor de #ikdoenietmeermee actie......

Intussen loopt het aantal besmettingen hard op en stromen de ziekenhuizen en IC's weer vol. 
In Tilburg vierden duizenden Tilburgers het Europacup avontuur van Willem II, zonder zich aan de afgesproken maatregelen te houden. En wie krijgt de schuld? De burgemeester!
Bedankt Willem Engel en aanverwante complotdenkers. Mede dank zij jullie "influence" moet straks de hele zaak weer op slot, met alle nare gevolgen van dien. Ook het kunnen optreden van uitvoerende artiesten voor grotere groepen publiek verdwijnt dan weer verder achter de horizon. Mede dankzij jullie "collega's" influence BN'ers. Friedepiepel is door die actie weer een heel stuk achterop geraakt......


En Jan Dijkgraaf? Heeft die nog iets van zich laten horen nadat hij in zijn briefje aan Eva Jinek Famke Louise nog een trap na gaf en haar omschreef als een geestelijk gehandicapt meisje? Een woord van excuus misschien. Of gewoon sorry? Niks van dat alles. Jan heeft zich alweer op een nieuw slachtoffer gestort.
Da's wel erg makkelijk scoren voor meneer Dijkgraaf.
Misschien moet Jan een dezer dagen maar een briefje aan zichzelf schrijven, waarin hij zichzèlf op zijn eigen "humoristische" en sarcastische wijze affakkelt.......



Geen opmerkingen:

Een reactie posten