zondag 6 september 2020

Mensch, durf te leven!


van tomaten krijg je puistjes, van veel koffie word je rood
van sigaretten zieke longen en van leven ga je dood

en dat laatste is waar, das helemaal waar
het klinkt misschien wel lullig, maar toch is het waar
maar 't kan nog jaren duren, dus niet van dat bange
heb je angst voor morgen?
dan moet je vandaag gaan hangen!

De laatste strofen van het lied "Allemaal angst" van Robert Long uit 1974.
Een lied overigens dat qua tekst anno 2020 àb-sò-lùùt niet meer kan en, indien vandaag uitgebracht, waarschijnlijk binnen de kortste keren zou leiden tot een overvol Malieveld.
Jean-Louis Pisuisse zong in 1917 het lied "Mensch durf te leven" van Dirk Witte. Een lied met inhoudelijk dezelfde strekking maar tekstueel minder omstreden, wat sindsdien in de loop der tijd, ja zelfs tot in het heden, door diverse artiesten ten gehore werd gebracht. Het lied maakte tekstdichter Dirk Witte wereldberoemd in Nederland.
Het zijn van die liederen waar behoefte aan is als de angst regeert........

Begin dit jaar opperden de meisjes van "De Liefde", die twee jaar geleden bij het 130-jarig bestaan van de vereniging ook al de organisatie van het "weekendje weg" op zich namen, om dit uitstapje eind 2020 te herhalen. Nou, daar waren de meesten wel voor te porren!
De eerste voorbereidingen werden getroffen en afspraken gemaakt. Maar toen..... kwam corona!
In eerste instantie zag het er naar uit dat het hele feest geen doorgang zou kunnen vinden. Maar toen eind mei, begin juni de eerste versoepelingen werden afgekondigd drong de vraag zich op: Laten we het doorgaan of niet?
Er was twijfel bij velen, vooral bij de oudere leden. Begrijpelijk en terecht want de tv-beelden van eind maart van de overvolle ziekenhuizen en de hectische taferelen op de IC's heeft menigeen nog scherp op het netvlies.
Het is niet verwonderlijk dat er angst heerst onder grote groepen van de bevolking. Een angst die nog eens aangewakkerd wordt door onduidelijke informatie en berichtgeving en allerlei wilde verhalen en complottheorieën die de ronde doen op social media.
Als de informatiestroom zo diffuus en divers is, heb ik behoefte aan feiten......

Dan ga ik maar eens grasduinen op de site van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Zij heeft immers de taak om betrouwbare en samenhangende informatie te publiceren die inspeelt op de behoefte in de samenleving. Op hùn cijfers moet je toch kunnen vertrouwen?
Dan zie ik aan de bijgestelde cijfers (corona doden èn mògelijke corona doden) dat de maanden maart en april van 2020 inderdaad heftig waren. In maart ca. 2000 slachtoffers en in april zelfs zo'n 6000 doden tengevolge van het Covid-19 virus. In mei zien we langzaam een afvlakking van de cijfers, wat zich doorzet in juni. In juli...... nog 34 corona doden. In augustus lopen de aantallen weer iets op wat reeds verwacht werd door de versoepeling van de maatregelen: ca. 70 doden......
Als je dan op diezelfde site leest dat er in Nederland maandelijks ca. 3700 mensen overlijden aan kanker, 3000 aan hart- en vaatziekten, 1800 aan psychische stoornissen en ziekten van het zenuwstelsel, dan durf ik te stellen dat de paniek in maart en april volledig terecht was, maar dat er momenteel voor overdreven angst geen reden meer is. Met de huidige besmettingsaantallen van zo'n 600 nieuwe gevallen per dag is er ook bij lange na geen sprake meer van een epidemie.
Natuurlijk is het verstandig om de voorgeschreven maatregelen zoveel mogelijk na te leven, zeker zolang er nog geen vaccin is. We willen immers geen van allen terug naar de situatie van maart/april.
Maar als iedereen gewoon zijn gezonde verstand gebruikt en een beetje rekening houdt met de situatie of mening van een ander en ook gewoon accepteert dat een ander een afwijkende mening kan en mag hebben, dan kunnen we de angst verlaten en weer vertrouwen hebben in de toekomst.


Misschien moeten we Ferd Grapperhaus wel een beetje dankbaar zijn voor zijn optreden tijdens zijn huwelijksviering. Het lijkt er in ieder geval op dat de regering door zijn actie nu toch ook wel inziet dat het optreden tegen overtredingen van de anderhalve-meter-maatregel moeilijk handhaafbaar en in veel gevallen buiten proportioneel is.
Tijdens het coronadebat deze week blijkt Hugo de Jonge nog steeds niet te kunnen voldoen aan de door hem beloofde voldoende testcapaciteit, maar weigert niettemin voorrang te geven aan zorgpersoneel en leerkrachten, die toch cruciale posten innemen waar het gaat om het draaiend houden van maatschappij en economie. En Arie Slob (of is het Arie Slap), onze minister van onderwijs? In plaats van met de vuist op tafel te slaan, duikt hij weg achter de rug van Hugo de Jonge.
Het gebrek aan testcapaciteit schijnt vooral veroorzaakt te worden door een ordinaire concurrentiestrijd tussen de laboratoria. (leve de marktwerking in de zorg!)
Vrijdagmiddag komt het bericht dat De Jonge tóch wil kijken of onderwijzend en zorgpersoneel alsnog voorrang kunnen krijgen bij het testen op Covid-19. Zo zie je maar. Als je maar met elkaar in gesprek blijft, dan kom je uiteindelijk wel tot een oplossing. (al duurt het soms wat lang...)

Ons weekendje uit van LvH gaat door.
Ik begrijp en respecteer de keuze van de leden die besloten hebben om nìet mee te gaan.
Maar ik heb besloten om wèl deel te nemen, ondanks het feit dat ik qua leeftijd in de risicogroep val.
Waarom? Omdat ik de kans dat ik Covid-19 oploop en daaraan kom te overlijden toch kleiner inschat dan dat ik dit weekend stik in een pinda, overlijdt aan een hartaanval, omkom bij een verkeersongeval, een aardbeving of overstroming of doordat de hemel naar beneden valt......
En gewoon, omdat ik geloof in de woorden die Dirk Witte ruim een eeuw geleden opschreef.....

Je kop in de hoogte, je neus in de wind
En lap aan je laars hoe een ander het vindt!
Hou een hart vol van warmte en van liefde in je borst
Maar wees op je vierkante meter een vorst!
Wat je zoekt kan geen ander je geven!
Mens, durf te leven!


Nou, oké, maak van die vierkante meter maar anderhàlve vierkante meter......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten