zondag 14 februari 2021

De Russische Beer


En...... ineens werd het nieuws over de corona pandemie volledig naar de achtergrond gedrongen. Even geen gezeur meer over de stagnatie bij het vaccineren, geen deprimerende discussies over de in opmars zijnde Britse variant. Nou ja, het gejeremieer ging op de achtergrond natuurlijk gewoon door, maar we wilden het niet meer horen. Tenminste, ìk wilde het even niet meer horen, want.......
Het werd in de media breed uitgemeten: De Russische Beer komt er aan! Sneeuw! IJs! Het wordt gaatjesweer!!!
Bij zulke berichten gaat mijn hartje sneller kloppen en wordt mijn ademhaling sneller en oppervlakkiger. Niet dat ik van plan was, zoals vroeger, om mij nog volop te gaan storten op sneeuw- en ijspret, maar vooral omdat ik zo intens kan genieten van de schoonheid van de wereld als zij is toegedekt door een blinkend blanke sneeuwdeken. En ik gun mijn kinderen zo de verwondering in de ogen van hùn kids! Een aantal heeft nog nooit of nauwelijks sneeuw gezien!
Niet meer verwacht, misschien door velen wel nóóit meer verwacht vanwege de opwarming van de aarde, maar vorig weekend groots aangekondigd: Nederland mocht een dik pak sneeuw verwachten en in het vervolg van de week temperaturen die zouden kunnen dalen tot wel -20! Een koudegolf! De waarschuwingskreten waren niet van de lucht: Code Rood! Sneeuwstorm! IJzel! Sneeuwduinen! Voor mijn geest doemden beelden op van die gruwelijke, doch schitterende winter van 1963, toen Nederland een vergelijking met de Siberische vlakten glansrijk kon doorstaan.
Ik trachtte het gevoel van opwinding dat zich van mij meester maakte enigszins te temperen daar ik in het verleden te vaak teleurgesteld moest constateren dat beloften over een dik pak sneeuw niet werden ingelost. En dan waren het niet eens beloften van Mark Rutte, maar van de jongens en meisjes van het KNMI.
Ik ben wat sceptisch geworden in deze. Eerst zien, dan geloven......
De eerste sneeuw zou zaterdagavond rond 7 uur vallen. Pas rond een uur of tien viel, nauwelijks waarneembaar, de eerste, ragfijne sneeuw. En ik dacht: "Zie je wel....."

Zondagmorgen was echter de wereld toch bedekt met een prachtige witte sneeuwdeken waarvan de dikte naar mijn mening wel enigszins overdreven werd in journaals en andere media.
In ieder geval kon het winterlandschap bij lange na niet wedijveren met de beelden van '63 die in mijn geheugen liggen opgeslagen.
Oké, er reden geen treinen meer. Maar ja, dat gebeurt ook als in de herfst de eerste blaadjes op de rails vallen. Er gleden wat auto's van de weg, maar door het door corona toch al beperkte verkeersaanbod bleven massale glijpartijen achterwege.
Was er dan geen sprake van "ontwrichting van de maatschappij" zoals met "Code Rood" wordt aangekondigd? Jawel, maar die ontwrichting bestaat al bijna een jaar en kan volledig op het conto van Covid-19 worden geschreven. Daar heeft de sneeuwval van vorig weekend maar weinig aan bijgedragen. 

Maar, het sneeuwdek zou wèl gaan zorgen voor extreem lage temperaturen in de komende nachten! Strenge, tot zeer strenge vorst! Eindelijk, na zoveel ijsloze jaren, weer dik ijs op sloten en vaarten! Maar de rayonhoofden hoeven niet bijeen te komen. Een Elfstedentocht gaat er sowieso niet komen. Dat heeft Wiebe Wieling, voorzitter van de vereniging "De Friese Elf Steden" dit najaar al laten weten. Al wordt de ijslaag een halve meter dik, corona maakt de Tocht der Tochten onmogelijk.
Terwijl er in Friesland nog amper ijs op de sloten ligt, roepen Rob Jetten en Geert Wilders op maandag het kabinet toch op om de Elfstedentocht door te laten gaan, als de ijsdikte dit zou toelaten. Aangezien politiek Den Haag daar helemaal niet over gaat en dit een zaak is van de Friese vereniging, een volstrekt kansloos verzoek natuurlijk en ook een tamelijk doorzichtige, huichelachtige en slijmende move richting het kiezerspubliek (teiltje!) dat over enkele weken de gang naar de stembus zal maken. De heren weten dondersgoed dat (bijna) iedere Nederlander dolgraag wil dat de Tocht der Tochten gehouden kan worden. Het is dan ook extra pijnlijk dat de mogelijkheid zich voordoet, juist op een moment dat een pandemie dit onmogelijk maakt. En dat weten die heren óók! Hun verzoek is puur voor de Bühne......
Nog even wordt overwogen tot het houden van een Nederlands kampioenschap marathon schaatsen op natuurijs, maar al gauw wordt de handdoek geworpen omdat het veilig en verantwoord organiseren van zo'n wedstrijd, gezien de beperkende corona maatregelen, ten ene male onmogelijk is. Het kabinet zou haar laatste greintje geloofwaardigheid verspelen als zij hiertoe zou besluiten.
Ze zullen toch al knarsetandend moeten toezien en accepteren dat heel Nederland dit weekend massaal de corona maatregelen even terzijde zal schuiven om sloten, vaarten en plassen op te zoeken om daar de ijzers onder te binden. Schaatsen is nou eenmaal onze nationale sport en bijna iedere Nederlander raakt met het schaatsvirus geïnfecteerd op het moment dat de temperatuur onder de 0 graden zakt. En dit virus is nòg besmettelijker dan de Britse variant van Covid-19!
Politieagenten en boa's doen er verstandig aan om dit weekend maar een beetje weg te kijken als mensen al schaatsend over de schreef gaan, want strak handhaven gaat beslist problemen geven. Mensen die bevangen zijn door de schaatskoorts zijn nou eenmaal ontoerekeningsvatbaar.
Die andere variant van De Elfde Ziekte, het Carnavalvirus, is in onze zuidelijke provincies met moeite nog wel te bedwingen, maar tegen het schaatsvirus lijkt geen kruid gewassen.....
Afijn, we zullen het over twee weken wel weer zien in de besmettingscijfers.


Volgende week lijkt de dooi al weer in te zetten waardoor een aantal duivelse dilemma's zich vanzelf oplossen, dit tot grote opluchting van de H.H. politici. Jammer voor al die schaatsliefhebbers, maar misschien maar beter zo. Laten ze die strenge nachtvorsten maar bewaren tot volgend jaar. Want wie weet......
Deze koudegolf heeft in ieder geval bij velen het geloof weer doen oplaaien dat het kàn!
Dat-ie er ooit nog weer een keer komt!

"Zie je wel? Al dat geklets over het opwarmen van de aarde is gewoon flauwe kul! We hadden bijna een Elfstedentocht gehad!", zal Thierry zeggen.
Maar ja, zoals we deze week konden vernemen, Thierry zegt wel vaker domme dingen.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten