zondag 28 februari 2021

Geraffineerd bedrog


Als er in onze huidige samenleving érgens gebrek aan is, dan is het wel aan waarheid. Want er wordt wat af gefantaseerd, gelogen en bedrogen. Kijk, dat dit in de reclamewereld al vanaf het begin van haar bestaan gemeengoed is, is algemeen bekend. In het programma "Keuringsdienst van Waarde" met boegbeeld Teun van de Keuken wordt regelmatig blootgelegd hoe fabrikanten de argeloze consument misleiden oftewel " de kluit belazeren".
Maar sinds Trump lijkt de verspreiding van "fake news" een fenomeen dat is doorgedrongen tot in alle facetten van de samenleving. Ik zeg: lijkt, want natuurlijk is het liegen en bedriegen iets van alle tijden. Alleen, Donald Trump deed het zó opzichtig, dat het voor iedereen zichtbaar werd.
Leugens in gesproken woord en afgedrukte tekst kennen we allemaal en sinds de komst van het fotobewerkingsprogramma PhotoShop is "fotoshoppen" een algemeen gebruikt werkwoord geworden. 
Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat het vandaag de dag door de technische vooruitgang mogelijk is geworden om ook bewegende beelden zódanig te manipuleren dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. We hebben allemaal de filmpjes wel eens zien langskomen waarin het lijkt alsof VIP's de meest bizarre uitspraken doen. Een mooi voorbeeld zijn de Lucky-TV filmpjes van Sander van de Pavert. Maar goed, daar is het "bedrog" tamelijk opzichtig.
Gevaarlijker wordt het als we te maken hebben met zogenaamde "deepfakes", bewerkte filmfragmenten met als doel de toeschouwers daadwerkelijk te misleiden.
Kortom, wat kun je nog geloven? Ik was in eerste instantie blij dat ik stuitte op de site "The Fact Club", een website die het publiek wil informeren op basis van helder inzicht en overzicht van feiten. Ik vond daar een aantal interessante artikelen waarin bepaalde beweringen minutieus werden ontleed en dientengevolge als "waar" of "onwaar" werden bestempeld. Maar ja, misschien zijn de site beheerders van The Fact Club óók wel manipulatief bezig. Wie zal het zeggen.......

Een gezonde dosis wantrouwen is dan ook aan te bevelen als u krant, TV of social media raadpleegt. Zeker nu er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer voor de deur staan.
Want de loze beloftes zijn weer niet van de lucht. Ook al roept Mark Rutte zijn collega's in een open brief aan het Nederlandse volk op om geen beloftes te doen, om vervolgens op te sommen wat er gaat gebeuren als hij het weer voor het zeggen krijgt. Waarschijnlijk gaat hij ervan uit dat dit zal gebeuren en dan is het wel zo gemakkelijk als de partijen die hij nodig heeft om een nieuwe coalitie te smeden, niet te veel beloofd hebben aan hun achterban. Dat maakt de onderhandelingen alleen maar lastiger.
Ach, hoe geloofwaardig is Mark Rutte nog? In zijn briefje belooft hij de zorg te versterken. De zorg die hij de afgelopen jaren volledig kapot bezuinigd heeft en waar onlangs bij de stemming voor meer geld voor het zorgpersoneel de aanwezige VVD fractieleden de Kamer verlieten om zo die stemming te saboteren.
Hij belooft ook een sterke overheid met een menselijk gezicht en de kracht om mensen te beschermen. Ik vermoed dat de gedupeerden van de kindertoeslagen affaire riepen om een teiltje toen ze dit onder ogen kregen.....
En al die andere politici? Knuffelende Ferdinand en scheve schaats rijdende Wopke, Kuzu die Mark Rutte uitmaakt voor dictator maar intussen geen kwaad woord wil horen over "zijn" Erdogan. En Keesje van der Staaij die vindt dat de doodstraf in bepaalde gevallen "moet kunnen", terwijl zijn Baas toch duidelijk heeft laten weten: "Gij zult niet doden".
En dan is daar natuurlijk nog onze Thierry, onze mini-Trump die ontzettend zijn best doet om die Amerikaanse minkukel te imiteren. Hij heeft zelfs een baseball petje aangeschaft! Hij trekt het land door en houdt "events" waarbij hij de coronamaatregelen aan zijn laars lapt en het Nederlandse volk erop voorbereidt, dat de komende verkiezingen frauduleus zullen verlopen.
Nou moet ik toegeven, die laatste bewering is waar......
Thierry heeft namelijk de leden van Forum voor Democratie opgeroepen om "volmachten te regelen". Hij rekent voor, dat als elk Forum lid drie volmachten weet te bemachtigen, die 50.000 leden van Forum goed kunnen zijn voor 200.000 stemmen! Da's 3 zetels in de Tweede Kamer!
Hoewel het ronselen van volmachten bij wet verboden is, zal het juridisch wel weer lastig worden om hem de voet dwars te zetten, maar de door hem voorspelde fraude is daarmee wel een feit!
Afgelopen vrijdagmiddag was Thierry's adjudant Herr Von Haga te gast in het programma "De Nieuwe Maan" om af te geven op de huidige corona aanpak van de regering en om de stupiditeiten van zijn voorman enigszins recht te praten. Aan tafel ook Sylvana Simons, ex Denk en nu Bij1, voormalig verstandige vrouw, maar nu volkomen van het padje af, die met haar partij ook deelneemt aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Een volledig kansloze missie overigens. Terwijl de ook aan tafel zittende ondernemer (tatoeëerder Tommy Dieckmann) aangaf niet zeker te weten of hij de 4000 euro die hij aan corona steun ontvangen had, terug moest betalen, wist Sylvana te vertellen dat ondernemers alles terug moeten betalen, terwijl KLM voor miljarden aan steun ontvangt! Zo deed ze de argeloze toehoorder geloven dat KLM nìets terug hoeft te betalen. Ze had er natuurlijk bij moeten vertellen dat de steun aan KLM gewoon leningen zijn die tot op de laatste cent terug betaald moeten worden.
De gespreksleider greep niet in om deze pertinente onwaarheid recht te zetten en ook Herr Von Haga deed er het zwijgen toe.......
Verkiezingen Tweede Kamer 2021. 
Het voelt een beetje als de keuze tussen een nekschot of de strop.....

Waarom Rutte na 17 maart waarschijnlijk toch weer de nieuwe minister president wordt? 
Omdat Nederlanders voor zekerheid gaan.....


Intussen neemt de onvrede over de corona maatregelen in de samenleving toe. Begrijpelijk.
Het is niet meer uit te leggen dat winkels niet open mogen. Supermarkten zijn al die tijd open gebleven. Zijn dat besmettingshaarden gebleken? Terwijl het in andere winkels doorgaans veel minder druk is. Als daar de nodige maatregelen getroffen worden, dan moeten die toch open kunnen? En waarom mogen de terrassen niet open? De uitbaters van de horeca hebben vorig jaar laten zien dat ze hun zaakjes uitstekend voor elkaar hebben. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat de druk op parken e.d. zal afnemen.
De samenscholingen van jongeren in diverse parken afgelopen woensdag waren onverstandig, maar begrijpelijk. Het was prachtig weer en de jongeren hebben het helemaal gehad met de maatregelen. Werkelijk, ik kan veel begrip opbrengen voor de moeilijke fase waarin de jeugd verkeert. Maar niet voor de wijze waarop ze de parken achterlieten......
Ronduit beschamend en niet goed te praten.

Onderstaand filmpje vond ik op de site Kidsweek.nl waarin kinderen gewaarschuwd worden voor "deepfakes". Dat we hier te maken hebben met bedrog is overduidelijk........







Geen opmerkingen:

Een reactie posten