zondag 18 april 2021

Vaccin geneuzel


"Ik krijg er een kind van!"
Hoewel niet terug te vinden in de officiële verzamellijsten van Nederlandse spreekwoorden en gezegden, wordt deze uitdrukking bij herhaling gebezigd door mensen die het met deze of gene zaak hé-le-maal hebben gehad.
Zeker in deze tijden, nu een corona pandemie het mensenras wereldwijd al meer dan een jaar in haar greep houdt, een veel gehoorde verzuchting.
Ook mij brandt de uitspraak op de lippen, maar niet eens zozeer vanwege die pandemie. Da's een feit waarmee we hebben te dealen. Waar ik een kind van dreig te krijgen is het oeverloze geneuzel omtrent de aangeboden vaccins.

Het knipperlichtbeleid (doorgaan met prikken, stoppen met prikken, doorgaan met prikken, stoppen enz.) van de Nederlandse regering zorgt voor heel veel onrust en angst onder de bevolking en ondergraaft zo een adequaat vaccinatieprogramma, wat nodig is om het Covid-19 virus een halt toe te roepen. Als Hugo de Jonge roept dat hij geen risico's wil nemen en dat de vaccins àbsoluut veilig moeten zijn, dan kan hij wel stoppen met het hele vaccinatieprogramma. Vaccins zullen immers nooit "absoluut veilig" zijn, zoals trouwens niets in het leven volledig veilig is.
Het aanwakkeren van de angst is volgens mij ook een mentale kwestie. Niet de vraag: "Hoe gróót is de kans op trombose bij het gebruik van Astra-Zeneca?" moet gesteld worden, maar juist: "Hoe klèin is die kans?" Het antwoord: ontzettend, ongelofelijk, minuscuul klein......
Het beste onderzoek is gedaan in het UK waar intussen 20 miljoen mensen met Astra-Zeneca zijn gevaccineerd. 79 Mensen kregen de zeldzame trombose variant. De kans dat je getroffen wordt door deze vorm van trombose is dus 1 op 253.164....
President Biden heeft het prikken met het Janssen vaccin opgeschort na 6 gevallen van trombose op 7 miljoen vaccinaties. Als hij er één misgeteld heeft, betekent dat een kans van 1 op een miljoen.....

Trombose, eigenlijk geen "echte" ziekte maar meer een falen van ons organisme, is een serieuze zaak en een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land. Één op de vier mensen in Nederland komt door de directe of indirecte gevolgen ervan te overlijden. Hart- en herseninfarct, maar ook longembolie zijn in de meeste gevallen een gevolg van trombose (een bloedpropje in een slagader dat de bloedtoevoer naar deze vitale organen belemmert). Geen wonder dat jaarlijks vele mensen in Nederland door trombose worden getroffen (ieder uur elf personen!, volgens Trombosestichting Nederland)
Gelukkig is trombose niet altijd fataal en kan bij tijdig ingrijpen en gerichte medicatie ernstige schade worden voorkomen.
Het kan iedereen overkomen. Ik kom op het internet verschillende getallen tegen die liggen tussen een kans van 1 op 200 tot 1 op 500.
Dan is een kans van 1 op 253.164 wel een héél kleine "vergroting" van het risico.....

Roep niet te snel: "Ik krijg er een kind van!", want ook dàt is geen risicovrije gebeurtenis; 2 op de 1000 zwangere vrouwen krijgen trombose ten gevolge van hun zwangerschap, wat dus ongeveer een verdubbeling van "hun kans" betekent.
"Dan maar geen kinderen" en de pil gaan slikken biedt ook geen soelaas. Het slikken van de pil (de combinatiepil) verhoogt uw kans op trombose met 1 op 2500......
Uw levensstijl is trouwens ook van grote invloed op het verkleinen, dan wel vergroten van de kans om door trombose getroffen te worden. Roken, alcohol, te veel koffie, langdurige bedrust bij ziekte, operaties, onvoldoende bewegen, lange autoritten en vliegreizen vergroten de kans op trombose aanmerkelijk. U ziet, we kunnen er zelf veel aan doen al hebben we niet alles zelf in de hand......

Hebt u hoofdpijn gekregen van mijn verhaaltje? Neem een paracetamolletje.
Hoewel.......
U hebt het vast wel in huis en ik daag u uit om de bijsluiter eens te lezen.
Ik lees bij "mogelijke bijwerkingen" o.a.:
    Zelden (bij meer dan 1 op de 10.000, maar bij minder dan 1 op de 1000 patiënten komen voor (o.a.):
-bloeduitstortingen als gevolg van een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenische purpura) en bloedarmoede.

De kans op trombose is bij het slikken van een paracetamolletje minimaal 25 keer groter dan bij een vaccinatie met het Astra-Zeneca vaccin.....

Kortom: prikken, prikken, prikken. Als de sodemieter!


Natuurlijk is iedereen vrij in de keuze om zich wel of niet te laten vaccineren, maar laat deze keuze wel gestoeld zijn op de juiste informatie. Geloof niet voetstoots mijn verhaal, noch dat van anderen, maar onderzoek zelf, lees erover en gebruik je gezonde verstand.
Het is waar dat jongeren weinig kans lopen om in het ziekenhuis te belanden tengevolge van Covid-19 en daarom overwegen zich niet te laten vaccineren. Maar, ze moeten wel beseffen dat het virus alleen te verslaan is als de vaccinatiegraad hoog genoeg is, zodat het virus niet langer kan rondgaan. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Zo lang dit niet het geval is, zullen ook steeds nieuwe varianten kunnen ontstaan, die misschien nog een veel grotere impact kunnen hebben, óók voor jongeren. De Braziliaanse variant, die ook al in Nederland is gesignaleerd lijkt hiervan een dreigend voorbeeld.
Brazilië, dat eerdaags de Verenigde Staten voorbij zal streven in het aantal geregistreerde corona doden.
Het trieste resultaat van het consequent bagatelliseren van het gevaar van het Covid-19 virus.....
Gelukkig dat Thierry "Bolsenaro" Baudet het (nog) niet voor het zeggen heeft in Nederland....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten