woensdag 18 april 2012

De Macht van het Getal


Vreemdelingen
In de tweede helft van vorig jaar is het aantal vreemdelingen dat is vertrokken uit Nederland opnieuw afgenomen. Dat stelt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In de laatste 6 maanden van 2011 verlieten 5420 vreemdelingen aantoonbaar ons land. Dat is 10,7 procent minder dan in de tweede helft van 2010, toen nog 6090 mensen vertrokken. (AD, 18-4)

Nou, goed nieuws zou je zeggen. Het uitzettingsbeleid van de regering, om mensen die hier echt niks te zoeken hebben terug te sturen naar hun eigen land, begint zijn vruchten af te werpen! Het worden er steeds minder. Nog een paar jaar en het aantal uitzettingen zal gereduceerd zijn tot 0!
Tenminste, dat leid ik af uit zulke cijfers.

Nee, de uitzetting van vreemdelingen wordt vertraagd doordat er bij de afdeling Laissez Passer van de Dienst Terugkeer en Vertrek interne ruzies zijn, de werksfeer daar verziekt is en er amateuristisch gewerkt wordt, zo lees ik in hetzelfde artikel.
Is dat zo?
Maar als het waar is, dat deze afdeling zo slecht functioneert, vind ik het interessanter om te vernemen hòe dit komt.
Komt het misschien doordat de werknemers aldaar constant het hete gehijg uit Den Haag in hun nek voelen om toch vooral hun quotum te halen? Lopen ze daar gestrest rond, op zoek naar vreemdelingen die onvoldoende voorhanden zijn en zien zij zich daarom gedwongen om hun werk maar wat onzorgvuldiger te doen om de aantallen te halen?
Zo'n eervolle baan lijkt het mij, maatschappelijk gezien, toch al niet.
Die eer is alleen te behalen als je in staat gesteld wordt zaken zorgvuldig en grondig te onderzoeken en zo tot een eerlijke afweging kunt komen. Als je die tijd niet krijgt? 
Ik kan me voorstellen dat je op zo'n manier weinig lol meer in je werk hebt. Niets is zo funest voor de sfeer op de werkvloer als gedemotiveerde werknemers.
Hebben de heren journalisten deze vraag gesteld? Ik lees er niets over in het artikel.
Toch zou het m.i. een zeer gerechtvaardigde vraag zijn.
Immers, de regelgeving vanuit Den Haag werkt bepaald niet sfeer verhogend bij meerdere onderdelen van de samenleving.
Ga maar eens navragen bij het onderwijs, de politie, de zorg.....


Getallen alleen zeggen mij niets.....
Zou het journalistiek niet correcter zijn om van beide perioden de cijfers naast elkaar te zetten van de aantallen uitgeprocedeerde vreemdelingen (die dus het land moeten verlaten) en de percentages daadwerkelijk uitgezette personen? 
Slechts op grond van die getallen kan een verantwoord oordeel gevormd worden over het al dan niet goed functioneren van de afdeling Laissez Passer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten