zondag 9 april 2017

In formatie


Ik heb daar wel eens last van.
Dat ik ga nadenken over woorden.
Bijvoorbeeld over de woorden, die momenteel bijna dagelijks langs komen.
Informateur, formatie, informatie, in formatie.....
Grappig dat, uitgesproken er geen verschil valt te bespeuren, terwijl geschreven, een spatie, zoveel verschil kan maken.
In formatie. Dan denk ik aan vliegtuigen of een vlucht wilde ganzen in het najaar.
Informatie daarentegen bestaat uit gegevens die je kennis vergroten.

Gek eigenlijk, dat Mevr. Schippers informateur genoemd wordt, want het woord informatrice staat wèl in het woordenboek. Alleen.... een informatrice gééft (volgens datzelfde woordenboek) informatie, terwijl een informateur juist informatie ínwint.
Ik durf niet te beweren, dat dit gestoeld zou kunnen zijn op de stelling dat vrouwen beter kunnen praten en mannen beter kunnen luisteren.
Toch raar, dat Edith informatie moet gaan halen bij die politieke partijen, terwijl zij het afgelopen kwartaal een diaree aan informatie over ons hebben uitgestort.
Hoewel, ze moet natuurlijk gaan vràgen aan al die politici wat ze nou wèl, en wat ze níet meenden in hun verkiezingspraatjes. Want ja, dat is bij deze beroepsgroep niet altijd even helder.
En jawel hoor, bij het eerste informatierondje gaf Dhr. Wilders al aan dat hij graag met VVD en CDA een poging wilde wagen tot de vorming van een kabinet, terwijl hij vóór de verkiezingen aangaf nóóit meer met Mark Rutte in een kabinet te gaan zitten.
Maar goed, dat zijn we van Geert wel gewend. We herinneren ons nog hoe hij in 2010 bij de vorming van Rutte I, zijn verkiezingsbelofte dat de AOW leeftijd op 65 zou blijven, de dag na de verkiezingen al achteloos naar de prullenbak verwees.
Zijn schaamteloos gespeelde verontwaardiging was dan ook aandoenlijk toen Rutte en Buma aangaven dat ze daar geen brood in zagen. Zìj deden hun verkiezingsbelofte, om nooit meer met ome Geert in zee te gaan, wèl gestand (tot nu toe tenminste).
En, nee hoor Geert, jouw kiezers zijn echt niet teleurgesteld. Ze wisten immers op voorhand dat jij nooit in een regering terecht zou komen. En als je ècht eerlijk zou zijn, dan zou je er rond voor uitkomen dat jij dat zelf ook niet wilt.
Lekker vanuit de oppositiebankjes met je kompanen rotzooi trappen door allerlei problemen op een schofferende manier aan de kaak te stellen, zonder ook maar ooit één reële oplossing aan te dragen.
Dat gaat trouwens nog lollig worden met je "collega's" van Denk.
De messen lijken geslepen, zo bleek deze week tijdens het debat, naar aanleiding van het molesteren van een homo stel in Arnhem, afgelopen weekend.
Het lijkt erop dat Denk voor de provocatie kiest door te spreken over "Geert W." (zoals misdadigers in de kranten worden aangeduid) als zij zich in hun betoog genoodzaakt zien om de PVV leider bij name te noemen. En de PVV draait weer het oude riedeltje af dat alles de schuld is van de islam en de Marokkanen, op het denigrerende, provocerende toontje wat we van hen gewend zijn.
Het zou mij niet verbazen (gezien de manier waarop de twee partijen elkaar bejegenen) dat er eerdaags fysiek echt klappen gaan vallen in "onze" Tweede Kamer.
De opstelling en uitlatingen van beide partijen doen het ongetwijfeld goed bij hun achterban, maar of de Nederlandse rechtstaat er bij gebaat is, waag ik te betwijfelen.
Straatvechters horen op straat.

Intussen liet Edith zich deze week door allerlei maatschappelijke organisaties informeren en had zij gesprekken met de afvaardigingen van VVD, CDA, D'66 en Groen Links.
Ze begint haar persconferentie op donderdagmiddag met de woorden: "De eerst volle week van de formatie zit erop...."
Huh?
Formatie? Da's toch het werk van een fórmateur?
En formeren (vormen) is iets héél anders dan ínformeren. Verwarrend allemaal.
Ze klinkt zeer monter en geeft aan dat de gesprekken in goede harmonie verlopen, maar dat er nog geen begin van een overeenkomst is.
Er is al een vakantie ingepland en op vrijdag, Jesse's pappadag, wordt er niet onderhandeld.
Nou, dat schiet lekker op. Één ding is wel duidelijk: Dit kan wel eens heel lang gaan duren.....


Maar...... da's eigenlijk hartstikke mooi!
Door de aantrekkende economie stroomt het geld binnen bij Vadertje Staat en zolang er geen nieuwe regering zit, kunnen er geen nieuwe plannen gemaakt worden om het geld weer met dezelfde vaart over de balk te gooien.
Gewoon anderhalf jaar blijven praten, informeren en formeren en de Nederlandse Staatsschuld is weggewerkt!
Dat zal het consumentenvertrouwen doen toenemen en de economie verder aanjagen.
En wel zodanig, dat er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat, zodat werkgevers hun werknemers smeken om een vaste baan te accepteren. Is dat probleem ook opgelost.
En als we dan nòg een jaartje door formeren, dan is er genoeg geld in kas om alle Groningers van een nieuwe woning te voorzien!
In wat een gaaf land leven we toch!





1 opmerking:

  1. Mogge Piet,

    Zie je wel hoe simpel de oplossing is als jij en ik het land besturen....

    Trouwens, wat dacht je er van om dat overschot gewoon terug te geven aan de burgers?

    Een zonnige, zondagse groet van Pieter van Ruiten

    BeantwoordenVerwijderen