zondag 16 april 2017

Pandamonium


Het zal u niet ontgaan zijn.
Heel Nederland is in de ban van de panda.
Afgelopen woensdag arriveerden, na decennia onderhandelen met de Chinese overheid, dan toch eindelijk Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
De media stonden er de afgelopen dagen bol van en de Rhenense middenstand put zich uit in het verzinnen van panda-gerelateerde producten zoals pandasoep, panda-ijs, pandasoesjes, pandabrood, om zo een graantje mee te pikken van de alomtegenwoordige opwinding.
Volgens de laatste berichten zal zelfs de paashaas dit jaar in panda outfit door beemden en bossen trekken om zijn eieren te verstoppen.
De merchandising rond het panda echtpaar zal door de dierentuin stevig ter hand genomen worden en dat zal nodig zijn. Jaarlijks moet een bedrag van 1 miljoen worden overgemaakt aan de Chinezen voor het "leasen" van de twee pandaberen. En dan hebben we het nog niet over de bijkomende kosten.
Er is een speciaal paviljoen gebouwd en er is 8 ha bamboebos aangeplant om de dieren dagelijks van vers voedsel te kunnen voorzien
Het moet gezegd, het zijn prachtige dieren en we mogen best trots zijn dat wij deze vreemdelingen binnen onze landsgrenzen hebben. Nu maar hopen dat ze slagen voor hun inburgeringscursus.....

Sinds 1961 siert de reuzenpanda het logo van het Wereld Natuur Fonds, de organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuur in al haar verschijningsvormen en daarom ook opkomt voor met uitsterven bedreigde diersoorten.
De bescherming van de reuzenpanda is een enorm succes. Waren er in 1970 nog zo'n 1000 dieren, de populatie is inmiddels gegroeid tot zo'n 1800 exemplaren. Dit kon echter alleen bereikt worden door gigantische investeringen.
Maar..... er zijn meer diersoorten die met uitsterven bedreigd worden en helaas niet zo'n hoge knuffel uitstraling hebben als de pandabeer. Zij hebben het dan ook heel wat moeilijker.
En dan is het des te bedenkelijker, dat het juist de Chinezen zijn die een grote rol spelen op het gebied van de stroperij wereldwijd.
Haaienvinnensoep staat nog altijd hoog op het menu in China.
Door de economische groei heeft de middenklasse veel meer geld te besteden om het uit te geven aan statussymbolen zoals ivoor. Daarbij leeft in dit deel van de wereld nog altijd het diepgewortelde bijgeloof in de medicinale eigenschappen van neushoornhoorns en van snorharen, ogen, bloed en botten van tijgers.
Kortom, het is mooi dat we de reuzenpanda voor China hebben kunnen behouden, maar er zal bij dit volkje toch ècht een denkomslag moeten plaats vinden om het bejagen van bedreigde diersoorten een halt toe te roepen.

En terwijl het zo goed gaat met de reuzenpanda dreigen in ons eigen landje verschillende koeienrassen te verdwijnen. Door het enorme mestoverschot wordt een groot deel van onze veestapel momenteel naar het slachthuis geleid. De Lakenvelder en de Groninger Blaarkop, onze "polderpanda", dreigen het kind van de rekening te worden en te verdwijnen uit het landschapsbeeld.
Zou toch zonde zijn. Temeer omdat juist deze rassen een bescheiden (of is het beschijten?) mestproductie kennen, terwijl het Holstein Friesland ras, wat onze veestapel domineert, juist de grootste poepproducent is.
Overigens begrijp ik niet dat dat hele mestprobleem nog steeds bestaat. Wereldwijd is er onveranderd een grote vraag naar meststoffen. Daarnaast is er uit mest biogas te winnen. Een innovatief land als Nederland moet hier technisch toch een goede oplossing voor weten te vinden, en wel zodanig dat het óók nog financieel voordeel oplevert? Het lijkt me sterk dat een Nederlander zelfs aan stront niet weet te verdienen.....


Levensvormen verdwijnen en levensvormen verschijnen.
Kwestie van evolutie.
En da's maar goed ook. Persoonlijk heb ik er geen probleem mee dat de Tyrannosaurus Rex is uitgestorven en ik dus niet hoef te vrezen dat ik deze op een stil landweggetje kan tegen komen.
Het is alleen niet acceptabel als levensvormen verdwijnen door toedoen van de mens. Dat is een meer dan kwalijke zaak.
Er zijn al genoeg diersoorten verdwenen.
Zo moest ik ooit voor een toneelstuk op zoek naar een teddybeertje met een brom.
Nergens meer te krijgen! Terwijl de speelgoedzaken in mijn kindertijd vol lagen met deze beesten.
Uitgestorven.....


Brombeer

De ijsbeer en de pandabeer, die zie je bijna nergens meer.
Hun habitat werd snel verwoest, omdat de mens zo nodig moest.
De jacht op tijgers, ongekend, zijn snorhaar maakt de man potent.
De walvis bejaagd door de Jap onder het mom van wetenschap
En Greenpeace voert een harde strijd waarbij zij zelfs geweld niet mijdt.
De haai heeft ook zijn actiegroep, niet langer vinnen in de soep.
Het volk dat reageert misprijst, plaatst dieren op de rode lijst.
Gebelgd dat dat zo maar kan, de mensheid spreekt er schande van.

En ieder maakt zich druk daarom, misschien terecht, maar waarom
lees ik nergens over Teddy, brombeer Teddy,
brombeer Teddy, waarmee ik ben opgegroeid,
brombeer Teddy, brombeer Teddy, brombeer Teddy, volledig uitgeroeid.
Ik keerde je voorzichtig om en hoorde dan een zacht gebrom.
Maar niemand maakt zich druk daarom.
Waarom...

De schappen in de speelgoedzaak bieden allerlei vermaak
Het aanbod dieren, ’t is een feit, is de laatste tijd flink uitgebreid.
Giraffe, neushoorn en dolfijn, de hond, de haas en het konijn
zijn ongebreideld opgerukt, maar hebben beer wat weggedrukt.
De beren die ik tegen kom zeggen van alles, maar geen brom.
Ze kunnen tellen, geven licht, geven in ’t Engels onderricht.
Ze zingen liedjes, ruime keus, als je ze knijpt in oor of neus
of fluisteren je zachtjes toe met een erotisch: I love you.

Maar een beertje met gewoon een brom, vind ik niet meer, dus waarom
lees ik nergens over Teddy, brombeer Teddy,
brombeer Teddy, waarmee ik ben opgegroeid,
brombeer Teddy, brombeer Teddy, brombeer Teddy, volledig uitgeroeid.
Ik keerde je voorzichtig om en hoorde dan een zacht gebrom.
Maar niemand maakt zich druk daarom.
Waarom…





2 opmerkingen: