zondag 30 april 2017

Zorg, dat je er bij komt....


Tom Manders, alias Dorus, zong het al in 1958: "Zorg dat je er bij komt, bij de marine....."
Een man met een profetische blik.
Want wat blijkt anno 2017?
Een grote groep Fransen voelt zich klaarblijkelijk prima thuis bij "La Marine".
En dan heb ik het niet over de opvarenden van zwaar bewapende, muisgrijze oorlogsbodems.
Ik heb het zelfs niet over de 21 % stemgerechtigden die afgelopen zondag hun stem uitbrachten op Marine Le Pen van het Front National, in de race om het Franse presidentschap, hoewel ook zij zich blijkbaar tot La Marine voelen aangetrokken.

Nee, ik heb het over de mensen die héél dicht bij Marine staan.
Afgelopen donderdag kwam via de media het bericht naar buiten dat de partij van Le Pen verdacht wordt van grootschalige fraude. Er liep al wat langer een onderzoek, daar een aantal "spookassistenten" zogenaamd voor europarlementariërs van het FN zouden werken (en dus door het Europees Parlement betaald), terwijl ze gewoon voor de partij in Frankrijk aan de slag waren. Het zou gaan om een bedrag van 2 miljoen.
Het lijkt dus zeer lucratief om je bij "La Marine" te voegen, vooral als je als "assistent" wordt aangesteld.
De advocaat van het Europees Parlement geeft aan dat na onderzoek is gebleken dat het zelfs om een bedrag gaat van bijna 5 miljoen. De fraude zou gepleegd zijn door meerdere leden van het Front National, werkzaam in het Europees parlement in de periode 2012-2017, waaronder Marine Le Pen zelf, haar vader èn haar partner Louis Aliot.
Let wel, ik heb de stukken niet persoonlijk mogen inzien en het zijn slechts berichten in de media. We weten sinds enige tijd dat we niet alles meer mogen geloven wat hierin verschijnt. Maar toch, er bestaan niet voor niets spreekwoorden zoals:
"Waar rook is, is vuur"
"Er is geen koe zo bont of er is wel een vlekje aan"
Het zou natuurlijk ook een actie kunnen zijn van haar tegenstanders, want: "Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok"

Het Europees Parlement is verworden tot een geldverslindend monstrum en de berichtgeving over dit soort frauduleuze handelingen bevestigt het beeld, dat zij is gevuld met zakkenvullers en graaiers en tast haar geloofwaardigheid onder de Europese bevolking verder aan.
Dat Le Pen, fel tegenstander van de EU, deze misstanden niet aan de kaak stelt om haar standpunt kracht bij te zetten, maar juist vrolijk mee lijkt te graaien uit de geldpot is natuurlijk onbestaanbaar.
Even leek de Brexit een wake-up-call voor het EP, maar drastische hervormingen blijven vooralsnog uit. (Steen in de vijver)
Niet de met uittreden dreigende lidstaten zijn het grootste gevaar voor het voortbestaan van de Unie, maar het is het disfunctioneren van het Parlement wat de EU naar de rand van de afgrond drijft.
Als Jeroen Dijsselbloem een misschien wat ongelukkige uitspraak doet om het handelen van bepaalde lidstaten binnen de EU te bekritiseren, krijgt hij een bulk van kritiek over zich heen. Men valt over de woorden, maar men gaat voorbij aan de terechte boodschap die er in besloten ligt.
Jeroen noemde geen landen bij naam.
Ook hier past een spreekwoord: "Wie de schoen past, trekke hem aan"

Nu is het niet zo dat in Frankrijk alleen Marine zich schuldig lijkt te maken aan malversaties.
Ook een van haar tegenstrevers, de republikein Francois Fillon, schijnt het niet zo nauw genomen te hebben met de integriteit. Hij zou gedurende zijn politieke carrière zijn vrouw en kinderen vorstelijke betalingen hebben gedaan voor papieren functies, betaald door de Franse belastingbetaler.
Hij bleef zondag steken op 19 % en mag niet meedoen met de volgende ronde....

Maar....
laten we als Nederland alsjeblieft geen al te grote broek aantrekken als het gaat om corruptie en fraude.
Ook tussen onze politici zitten rotte appels.
We vinden ze in alle partijen, al is de VVD (de partij van de "harde crimefighters", zoals ze zich zelf graag noemen) al jarenlang onbedreigd koploper. Met de regelmaat van de klok komen binnen deze partij schandalen naar buiten.
En dan hebben we het hier over de gevallen die aan het licht zijn gekomen.
Ik vrees, het topje van de ijsberg.....

Momenteel ligt partijvoorzitter Henry Keizer weer onder vuur in verband met vermeende zelfverrijking.
Ondanks het feit, dat in de afgelopen kabinetsperiode de VVD overstelpt werd met dit soort akkefietjes en zij het ministerie van V&J door gelieg, gedraai en voorgewend geheugenverlies tot een ware jungle liet uitgroeien, werd zij bij de laatste verkiezingen de grootste partij van het land.
De partij die de laatste jaren wèl een keihard beleid heeft gevoerd op het gebied van integriteit binnen de eigen gelederen werd weggevaagd.....
En dat geeft te denken.....


De VVD lijkt de partij waar het grote geld te halen is.
Zorg dat je er bij komt......



Wat Henry Keizer elke dag eet voor ontbijt....





Geen opmerkingen:

Een reactie posten