zondag 1 oktober 2017
Parallelle werelden
Op 17 juni 2017 werd Marcel Keizer de opvolger van Peter Bosz als hoofdtrainer van de voetbalclub Ajax. Hij vond daar een uitgeklede selectie, de sterren van het vorige seizoen waren voor exorbitant hoge bedragen verkocht. Er werd nauwelijks geïnvesteerd in nieuwe spelers, want de leiding achtte de jonge spelers uit de eigen opleiding klaar en goed genoeg voor het grote werk.
Tot overmaat van ramp verloor Keizer in de aanloop naar het nieuwe seizoen de jonge ster-speler Abdelhak Nouri, waarvan veel verwacht mocht worden.
Niettemin verwachtten de leiding en de achterban dat Ajax dit seizoen weer volop mee zou doen voor het kampioenschap.
Op 5 november 2012 nam Jeanine Hennis-Plasschaert het stokje over van Hans Hillen als minister van Defensie in het kabinet Rutte II. Een departement waarop sinds het einde van de "koude oorlog", eind jaren '80, al fors beknibbeld was. Vlak na WO II werd er nog fors geïnvesteerd in defensie, halverwege de jaren '50 tot wel 6% van het BNP (Bruto Nationaal Product), en lagen de uitgaven daarna rond de 3 %. Vanaf 1988 daalden de uitgaven voor het ministerie van Defensie echter gestaag tot ca. 1 % van het BNP rond de milleniumwisseling. Momenteel ligt het percentage daar net iets boven.
Zij vond een uitgeklede krijgsmacht, waarin jarenlang niet geïnvesteerd was, een leger met verouderde wapensystemen en gebrek aan alles. We kennen de verhalen van soldaten die tijdens oefeningen "pang" moesten roepen, bij gebrek aan munitie.
Tot overmaat van ramp woedde bij haar aantreden ook nog eens de financiële crisis, zodat grote investeringen op korte termijn onhaalbaar waren.
Niettemin verwachtten de leiding en de achterban van het land dat ons leger tijdens verschillende vredesmissies (momenteel in Irak, Afghanistan en Mali) een substantiële bijdrage zou kunnen leveren.
"As ut niet ken zoas ut mot, dan mot ut maar zoas ut ken."
In het geval van Marcel Keizer een goed uitgangspunt. Je moet immers roeien met de riemen die je hebt, en als dan het vooraf (te hoog) gestelde doel niet gehaald kan worden: helaas, pindakaas.
Want, hoewel sommigen daar anders over denken, het blijft tenslotte gewoon een spelletje ter ontspanning en vermaak.
Of Keizer over de kwaliteiten beschikt om een eredivisieclub te leiden? Ik weet het niet.
Hij heeft nog niet echt in een positie verkeerd om zijn mogelijke kwaliteiten te tonen.
Maar mag je spreken van falen als iemand voor een onmogelijke taak gesteld wordt?
Ja, hij is er zelf ingestapt, heeft zelf "ja" gezegd toen hem gevraagd werd om de klus op zich te nemen. Een tikkeltje zelfoverschatting?
Iets waar ook minister Hennis waarschijnlijk aan lijdt. Ook zij heeft "ja" gezegd tegen de opdracht die haar werd aangeboden. Was zij wel voldoende op de hoogte van de deplorabele toestand waarin de krijgsmacht verkeerde? Had zij, toen zij daar achter kwam, al niet eerder moeten zeggen: "Jongens, zoek hier maar een ander voor, want hiervoor kan en wil ik de verantwoordelijkheid niet dragen."
Dat heeft ze niet gedaan.
Maar zij komt niet weg met: "As ut niet ken zoas ut mot, dan mot ut maar zoas ut ken."
Hier is gespeeld met mensenlevens.
Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat deze week naar buiten kwam naar aanleiding van de dood van twee militairen tijdens de missie in Mali, loog er niet om.
Ondeugdelijke munitie en onvoldoende medische voorzieningen.
De veiligheid van de militairen is ondergeschikt gemaakt aan deelname aan de vredesmissie.
Volgende week mag Jeanine onder het fileermes tijdens een debat in de Tweede Kamer....
Mark spreekt geen openlijke steun uit voor zijn bewindsvrouwe, stelt dat Jeanine uitstekend in staat is om zichzelf te verdedigen. Past ook wel bij een minister van defensie.
Hij deed dat wel bij Frans Weekers, Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ard van der Steur, de andere VVD brekebenen uit zijn regering. We weten allemaal hoe het met hen is afgelopen.
Er is dus nog hoop voor Jeanine, al zal ze tijdens het debat wel met scherp moeten schieten.
Maar,.... of dat voorhanden is........?
Marcel en Jeanine zullen waarschijnlijk geslachtofferd worden, terwijl de personen die de malheur hebben veroorzaakt buiten schot blijven......
Moeten de defensie uitgaven fors omhoog? Nee, natuurlijk niet. Elke euro die aan wapens wordt uitgegeven is er eigenlijk één te veel.
Maar zolang we in de NAVO zitten zullen we aan onze verplichtingen moeten voldoen.
En zolang de wereld gegijzeld wordt door ontoerekeningsvatbare figuren als Trump, Poetin, Erdogan, Kim Jong-un en andere zwakzinnigen, kunnen we niet zonder de NAVO want dat is de enige instantie die kan voorkomen dat alles volledig uit de klauw giert.
Werk het achterstallig onderhoud bij de krijgsmacht weg en ga daarna alleen verplichtingen aan die je ook kunt nakomen.
Gewoon niet hoger willen poepen dan je gaatje zit.....
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten