zondag 8 oktober 2017

Schreeuwers aan de zijlijn


Het was uiteindelijk onvermijdelijk.
Jeanine Hennis-Plasschaert, onze minister van defensie is deze week, na het debat naar aanleiding van het OVV rapport aangaande het ongeval tijdens de missie in Mali, uit haar ambt getreden.
De bevindingen van de onderzoekscommissie waren van dien aard, dat we allemaal al min of meer op onze klompen aanvoelden dat het Jeanine de kop ging kosten.
Haar eerste mediaoptredens na het uitbrengen van het rapport waren ongelukkig, stuntelig.
Niettemin koos zij niet voor de gemakkelijkste weg door meteen maar het bijltje er bij neer te gooien, nee, ze koos de chique manier door in de kamer verantwoording af te leggen.
Ik heb dinsdag het kamerdebat via de TV gevolgd, en ik moet zeggen, ze verdedigde zich met verve.
De meeste partijen voelden haar op een correcte manier stevig aan de tand, naar aanleiding van de bevindingen in het rapport, al zag DENK, bij monde van Dhr. Öztürk, de kans schoon om de gehele VVD eens even lekker af te zeiken. Niet chique om zo'n gevoelig debat te misbruiken voor politieke spelletjes.
Ook het Forum voor Democratie viel uit de toon met het optreden van Baudet, die de Kamer aanschouwelijk maakte met welk inferieur materieel Jan Soldaat op pad gestuurd wordt. Dat onze militairen soms zelf in een dumpzaak hun schoenen en vesten kopen omdat de door defensie verstrekte exemplaren absoluut niet voldoen, is algemeen bekend.
Zijn verhaal sneed wel degelijk hout, alleen had hij deze "act" moeten bewaren voor het begrotingsdebat over defensie.
Dat ons leger geen geld heeft voor deugdelijk materieel is immers niet in eerste instantie de minister aan te rekenen, maar vooral de regering als geheel, èn de regeringen van de afgelopen decennia, maar ook de Kamers uit deze perioden, die immers met de grote bezuinigingen op defensie hebben ingestemd.
Oké Thierry, jij zat toen nog niet in de Kamer, dus jij hebt (nog) geen boter op je hoofd. Jij mag dit nu nog roepen....
Op de bevindingen van het rapport (waarover het debat ging) ging hij niet in. Had het waarschijnlijk niet eens gelezen.....

In haar eerste (en tevens laatste) termijn ging de minister diep door het stof en erkende haar falen wat betreft haar eerste reacties na het uitkomen van het rapport. Daarna ging ze in op de vragen van de kamerleden en gaf helder aan waar, wanneer en waarom dingen mis waren gegaan.
Tijdens de interrupties bleek hoe slecht sommige kamerleden kunnen luisteren.
Hennis gaf aan dat zij in juni, toen zij het concept rapport onder ogen kreeg, onmiddellijk maatregelen heeft getroffen om de veiligheid van de militairen in Mali te waarborgen. Haar actie om pas na het uitkomen van het rapport, een operationele pauze in te lassen voor alle lopende missies om alle veiligheidsprotocollen nog eens minutieus na te lopen, kwam voort uit het feit dat onder de manschappen in de andere gebieden door alle berichtgeving onrust zou kunnen ontstaan.
Toch bleven kamerleden haar herhaald vragen, waarom ze pas in actie gekomen was na uitkomen van het rapport.
Dat zij enige reserve had bij de passage in het rapport, dat de medische faciliteiten niet op orde waren, werd haar niet in dank afgenomen. De Kamer zag dit als "wegduikgedrag", iets waaraan het hele militaire apparaat zou lijden. Ze gaf slechts aan, dat de onderzoekscommissie haar oordeel baseerde op gesprekken en videomateriaal, terwijl defensie zelf onderzoek ter plaatse had gedaan.

Niettemin maakte zij aan het eind van haar betoog bekend, dat zij haar ministeriële verantwoordelijkheid nam en haar taken zou neerleggen.
Ze deed het op een nette, waardige manier.
Waar ik mij dan ook aan stoor, zijn de onbeschaafde, onbeschofte en denigrerende verhalen die op sociale media verschijnen. Sites als Geen Stijl en hun reaguurders laten zich niet onbetuigd om met seksistische en andere, totaal irrelevante en quasi lollige opmerkingen, de mens Jeanine Hennis volledige de grond in te trappen. Lieden, zich beroepend op die o, zo heilige vrijheid van meningsuiting, die nog nóóit verantwoordelijkheid hebben genomen, überhaupt niet schijnen te weten wat verantwoordelijkheid ìs.
Kijk, ik ben beslist geen VVD-fan, maar dit soort riooljournalistiek vind ik werkelijk beneden alle peil, onder de gordel, stuitend, walgelijk! Wat je ook van haar vindt/vond als minister van defensie, haar optreden in de Kamer op die 3e oktober verdient respect!
Je moet toch een behoorlijke zieke geest hebben, als je kikt op het schrijven (of gniffelend lezen) van dit soort vuilspuiterij.
Schreeuwers aan de zijlijn......
Kunnen we voor hèn geen uitzettingsprocedure starten?



Met haar trad ook commandant der strijdkrachten Tom Middendorp af, naar aanleiding van de bevindingen van de onderzoekscommissie.
Ik denk terecht, want als hoogste baas binnen het leger is hij toch verantwoordelijk te houden voor de cultuur binnen het defensie apparaat. En dat er met die cultuur iets grondig mis is, is na het zoveelste onderzoeksrapport wel duidelijk.
Het siert hem dat hij met deze symbolische daad (hij zou anders donderdag al terugtreden) liet zien, dat hij zijn minister steunde en ook verantwoordelijkheid nam.

Mark Rutte heb ik nauwelijks gezien....... 
En toch is hij verantwoordelijk voor het feit dat Jeanine Hennis op de post van minister van defensie terecht kwam, een departement waar alles piepte en kraakte in zijn voegen, en waarvoor hij nauwelijks geld over had.
Hij heeft, tegen alle verwachtingen in, de eindstreep gehaald met zijn regering (vraag echter niet hoe) en heeft daarna nog een half jaar doelloos rondgereden. Valt potverdorie op de valreep Jeanine nog uit de trojka! (Drs (RI)P)
Zeven bewindslieden moesten vroegtijdig het kabinet verlaten, waaronder vìjf VVD'ers!
Zeven maal exit! Daar was de EU met maar één exitje toch peanuts bij?
Ben benieuwd met welk rijtje ministers Mark gaat komen voor zijn kabinet Rutte III.
Henk Kamp geeft de pijp aan Maarten.
Stef Blok, een van de weinige VVD ministers die zich staande heeft weten te houden in Rutte II, heeft zijn plankje al opgehaald en wenst niet in Rutte III terug te keren. Slimme jongen, die Stef.
Melanie Schulz, de VVD minister van Infrastructuur en Milieu die de dans ontsprong, doordat ze bij haar aantreden had bedisseld dat het zware Fyra dossier bij haar staatssecretaris Mansveld terecht kwam, heeft al eerder laten weten niet terug te zullen keren in een nieuwe regering.
Ik weet het niet Mark, maar ik geloof niet dat er veel liefhebbers zijn.
Misschien moet je toch nog eens gaan praten met Ybeltje Berckmoes?
Zij wil vast wel.
Als minister van Lege Dozen.........


- - -

Op donderdagavond overleed de alom gerespecteerde Amsterdamse burgemeester Eberhart van der Laan op 62-jarige leeftijd.
Vrijdagmorgen, toen dit wereldkundig gemaakt werd, verscheen een dubbele regenboog boven het Amsterdamse stadhuis.
Dat zegt genoeg.
De goeien gaan altijd als eerste........












Geen opmerkingen:

Een reactie posten