vrijdag 13 oktober 2017

Vertrouwen in de toekomst?


De "Black Widow", de "zwarte weduwe" is een spin die voorkomt in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Mexico. Zij dankt haar naam aan het feit dat het mannetje na de paring vaak wordt opgegeten door het vrouwtje.

Mark Rutte vergeleek tijdens het debat over de kabinetsformatie Geert Wilders met een vrouw die zich bewust heel onaantrekkelijk maakt, omdat ze door niemand bemind wil worden.
Mark is anders.
Die wil, als een zwarte weduwe, met iedereen een vrijage aangaan, van links tot rechts (behalve met de PVV dan), om zijn idealen verwezenlijkt te krijgen (= de macht te behouden). En na elke vrijpartij blijkt zijn partner nagenoeg opgevreten te zijn. Het CDA tuimelde na deelname in Rutte I van 21 naar 13 zetels, de PvdA in Rutte II zelfs van 38 naar 9 zetels.
Ik vrees voor het leven van de drie coalitiepartners die met Mark het politieke bed van Rutte III induiken.....
Gelukkig heb ik geen verstand van politiek en voel mij dan ook niet geautoriseerd om over de plannen van het nieuwe kabinet een onderbouwd oordeel te vellen. Maar volgens mij worden ze genaaid en zullen de coalitiegenoten van Mark bij volgende kamerverkiezingen gehalveerd worden. Behalve de Christen Unie misschien, die kan bogen op een trouw kiezersbestand.
Onderstaande beschouwingen zijn dan ook niet veel meer dan wat opmerkingen en vraagtekens die opborrelen bij "Piet met de Pet", oftewel een "gewone Nederlander", na het aanhoren van de berichtgeving rond het gesloten regeerakkoord.

Grootmoedig heeft Mark ingestemd met verruiming van het vaderschapsverlof (een maatregel die hij toch niet kon tegenhouden, gezien Europese regelgeving) en met een groots gebaar komt hij D'66 tegemoet met een flinke geldinjectie voor het primair onderwijs. Een maatregel notabene die grotendeels op het conto van de PvdA geschreven mag worden, maar waarvoor Mark nu de credits opstrijkt.
Alexander is in zijn nopjes en gaat helemaal uit zijn dak als hij ook nog wiet mag gaan telen en de gekozen burgemeester binnensleept. Daarbij ligt er ook een prachtig vergroeningsplan dat grote ambities uitstraalt. Wàt men wil staat allemaal keurig beschreven, maar hoè die doelstellingen gehaald gaan worden, tja, dat is nog wat mistig. Dat hij daarvoor het referendum moet inslikken, en niet meer mag zeuren over ethisch-medische thema's, soit.
Sybrand mag het Wilhelmus zingen en heeft zijn zin gekregen op het gebied van de maatschappelijke dienstplicht (op vrijwillige basis???????). GertJan heeft de discussies over de meeste ethisch-medische kwesties van tafel gekregen. Maar, heren, dan niet meer mauwen over terugkeer van de basisbeurs of verlaging van het eigen risico, hè?
Blijmoedig stemden zij in met de VVD wens om de multinationals, grote bedrijven en aandeelhouders te kietelen met een verlaging van de vennootschapsbelasting en afschaffing van de dividendbelasting.
Overigens zal Mark deze Phirrusoverwinningen van zijn coalitiegenoten van tafel vegen, zodra hij de kans krijgt, zoals hij ook deed met de maatschappelijke stage van het CDA in Rutte I en de aftopping van de topsalarissen (PvdA) in Rutte II.
Bijvoorbeeld in een volgende regering Rutte IV, waarin hij doodleuk een vrijage begint met de PVV, want deze man schaamt zich werkelijk nèrgens voor....

De voltallige oppositie loopt te hoop tegen de BTW verhoging van 50% in het lage tarief, de "boodschappenbelasting". "Schande!", roepen ze in koor.
Mark vertelt dat dit terug gegeven wordt via de inkomstenbelasting en dat daardoor alle werkenden er flink op vooruit gaan.
Ja ja. Maar er zijn ook mensen die níet werken, Mark. Omdat ze dat niet kunnen, omdat ze geen baan hebben, omdat ze hun leven lang al hebben gewerkt en nu niet meer hoeven.
Zij hebben tijdens de crisisjaren òòk ingeleverd.
Henkie is furieus en wappert met een papiertje waarop staat dat de ouderen er gedurende de komende kabinetsperiode 40% op achteruit gaan! Nou schrik ik daar niet zo van, want Henkie en getalletjes is geen gelukkige combinatie. Hij zal ongetwijfeld zakken voor de rekentoets (en die wordt daarom ook maar afgeschaft). Maar dat ook de ouderen iets gaan merken van de toegenomen welvaart? Ik moet het nog zien.....

Er gaat twee miljard naar de verpleegtehuizen. Geen vrijwillige keuze van Mark, maar een gevolg van de inzet van Hugo Borst en Carin Gaemers die de maatschappelijke druk zodanig wisten op te voeren, dat hij niet anders kon. Maar in de nieuwe kabinetsplannen wordt wel weer bezuinigd op de gezondheidszorg. Door het afsluiten van nieuwe zorgakkoorden denken ze zo'n 2 miljard binnen te halen (hé, sigaar uit eigen doos?), al heeft het CPB al becijferd dat dat onmogelijk te halen is en dat de thuiszorg in grote problemen gaat komen.

Mooie plannen allemaal, maar...... wat ik mis.....
Kijk, er gaat extra geld naar veiligheid, maar er wordt bezuinigd op zorg.
Hoe komt de geestelijke gezondheidszorg eigenlijk uit de strijd?
Krijgt zìj wel voldoende aandacht?
Door het constante geroeptoeter van xenofobe Geert gaat alle aandacht uit naar de dreiging van moslimterrorisme.
Theo van Gogh werd vermoord door een moslimextremist.
Maar is de dreiging van gestoorde personen in onze samenleving niet veel groter? Deze groep maakt in ieder geval meer slachtoffers.
Anne Faber
Savannah en Romy
Els Borst
Marianne Vaatstra
Christel Ambrosius
De slachtoffers van Tristan van der Vlis en Karst Tates.
De lijst van slachtoffers lijkt eindeloos.......

Om de veiligheid te vergroten wil het nieuwe kabinet criminele motorbendes verbieden en criminelen minder snel vervroegd vrijlaten. Allemaal prima hoor, maar.... zou een wet, die bepaalt dat verdachten (en met name zedendelinquenten) die weigeren mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek automatisch TBS krijgen, niet veel effectiever zijn?
Anne krijgen we daarmee niet terug.
Maar het zou een hoop ellende en verdriet in de toekomst kunnen voorkomen, misschien een héél klein beetje vertrouwen in de toekomst kunnen geven?


Misschien een referendumpje op poten zetten om zo'n wet af te dwingen?
Het kàn nu nog.......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten