zondag 17 december 2017

Met gestrekt been


Afgelopen dinsdag hadden de meeste leerlingen in het Primair Onderwijs weer een dagje vrij. De juffen en meesters staakten. Alweer. Voor meer loon en voor vermindering van de werkdruk.
Ouders beginnen te morren.
Alweer? Jeetje, moet ik wéér opvang gaan regelen voor Ivo en Marije. Verdomme.....
Terwijl nagenoeg heel Nederland zich als één man schaarde achter de eisen van "PO in actie" na het uitbrengen van de regeringsverklaring, brokkelt nu het draagvlak langzaam af.
Principes blijken van waterverf als het even niet uitkomt.
Dat weten ze in Den Haag. Als wij maar lang genoeg ons poot stijf houden, dan keert de publieke opinie zich vanzelf wel tègen die acties in het onderwijs....

Nee, bevolking van Nederland! Nee, ouders van Ivo en Marije! Het is nù het moment om te kiezen voor de toekomst van je kind, je kleinkind! Niet voor je eigen gemak!
Het is niet alleen een kwestie van solidair zijn met de opvoeders/onderwijzers van je kind. Het is je plicht als ouder om goed onderwijs te eisen voor je kroost, voor de toekomst van je kind! Dààr betaal jij belasting voor. Niet om buitenlandse beleggers te fêteren op een douceurtje van 1,4 miljard.
De geeiste bedragen door PO in actie zijn broodnodig om de kwaliteit en de werkomstandigheden binnen het primair onderwijs te verbeteren en te waarborgen. Pas dan zullen die juffen en meesters in staat zijn om uw kind de begeleiding te geven waar zij behoefte aan hebben, waar zij recht op hebben.
Ouders en leerkrachten, laat je niet tegen elkaar uitspelen door politiek Den Haag. Sla de handen ineen! Wees solidair, creatief! Regel met elkaar tijdens stakingsdagen opvang voor de kinderen van die ouders die werkelijk geen kant op kunnen met hun kind(eren). Opa's, oma's, spring in de bres voor uw kleinkinderen! Voor elke school in Nederland een uitgelezen kans om een hechte band te smeden tussen ouders en leerkrachten. School zijn, doe je samen!

40 Jaar heb ik in het onderwijs mogen werken. Vooral de laatste decennia heb ik met lede ogen moeten toezien hoe het onderwijs werd uitgehold. Zwakke protestgeluiden uit het veld werden in Den Haag schamper aan de kant geschoven. Op 6 maart, 2012 was ik in de Amsterdam Arena om te demonstreren tegen de voorgenomen bezuinigingen op het speciaal onderwijs. (Zie: Verbijsterd veld)
Het heeft allemaal weinig uitgehaald. In de afgelopen 5 jaar is er alleen maar verder afgebroken.
Daarom is nù het moment om door te zetten, zodat óók het onderwijs vertrouwen in de toekomst kan hebben. Dat is toch ùw slogan, meneer Rutte?
Nù volhouden! Met gestrekt been erin!

"Banen, meer banen", was het mantra van Rutte II, terwijl ze zelf zo'n 80.000 banen wegbezuinigden in de zorg. Toch heeft dat beleid er mede voor gezorgd dat we de crisis met hangen en wurgen zijn ontstegen en de werkloosheid nu sterk daalt.
Rutte III doet er nog een schepje bovenop en schaft de dividendbelasting af, omdat anders de grote multinationals zullen weglopen, omdat Nederland een gunstig vestigingsklimaat moet creëren wat zal zorgen voor meer banen! 1,4 Miljard voor de multinationals die afgelopen woensdag tijdens een hoorzitting bevraagd werden door kamerleden over die plotselinge afschaffing van de dividendbelasting, die als bij toverslag opdook in het afgesloten regeerakkoord, terwijl dit in geen enkel verkiezingsprogramma was aangekondigd.
Nee hoor, er was geen druk uitgeoefend op de onderhandelende partijen. Nee hoor, er was niet gedreigd om naar het buitenland te vertrekken als die afschaffing van de dividendbelasting niet doorging, dus van chantage was geen sprake. Ze wilden een gelijk speelveld met de Britten, die gevrijwaard zijn van dividendbelasting. Of er tijdens het formatieproces contact was geweest met de bedrijven? Nee, daar konden ze niet op in gaan. Dat was "vertrouwelijk".
Nou, bij zo'n antwoord weet ik genoeg.
En nee hoor, dit was niet iets wat zo maar ineens gebeurde. Ze hadden al jàren bij de politiek aangedrongen op die afschaffing.
De Nederlandse bevolking zeurt al 26 jaar om teruggave van het "kwartje van Kok".
Waarom krijgen wìj onze zin niet?

Het vertrouwen in de economie stijgt en is onveranderd hoog. De werkloosheid daalt, bedrijven nemen weer personeel aan.
En juist die bruisende economie gaat de doodsteek worden voor het onderwijs en de zorg.....
Want wie gaat er nog kiezen voor een onderbetaalde baan met hoge werkdruk als er in het bedrijfsleven kansen liggen op banen met riantere vooruitzichten?
Er zijn straks plenty banen in onderwijs en zorg, maar er is geen hond meer voor te vinden....


Hoezo "Vertrouwen in de toekomst"
"Waarom heeft Nederland zo'n gunstig vestigingsklimaat? Door onze centrale ligging, door onze fantastische infrastructuur, door ons gunstige belastingklimaat en.... door onze goed opgeleide mensen!"
Ik hoor het Rutte nog zeggen......
Nou, meneer Rutte, ik voorzie dat, als er niets verandert, al die grote bedrijven, die u nu behoudt of binnenhaalt met de afschaffing van de dividendbelasting, over een aantal jaren ons mooie landje gaan verlaten.
Waarom?
Omdat ze geen goed opgeleide mensen meer kunnen vinden.
Dat heet: "In je eigen voet schieten"......




Geen opmerkingen:

Een reactie posten