zondag 7 januari 2018

Alweer weer


2018 kende een turbulent begin!
Terwijl het volgens de boeken van Jac. P. Thijsse, welke de rode draad vormden in het programma "Andere Tijden" op oudejaarsdag, momenteel winter zou moeten zijn, met sneeuw en ijs, raast op woensdag een storm over het land, welke in een willekeurige herfst niet zou misstaan.
Alle waterkeringen worden gesloten en blijken goed en afdoende te functioneren. Da's toch wel effe een prettig idee!
De volgende dag horen we op het nieuws, dat door het zachte weer van de afgelopen tijd de sneeuwklokjes volop in bloei staan, evenals de hazelaar, ja, zelfs de eerste bloeiende narcis is al gespot!
Is het weer van slag? Ach, welnee. Hoewel klimaatverandering onmiskenbaar is, zijn er elk jaar wel extremen in de natuur. En als we de plussen en de minnen tegen elkaar wegstrepen, ontlopen die jaargemiddelden elkaar echt niet zo veel. Klaagden de uitbaters van wintersportfaciliteiten in de Franse, Oostenrijkse en Zwitserse Alpen de afgelopen jaren niet over gebrek aan sneeuw? Ze worden dit jaar op hun wenken bediend, al lijkt het nu weer iets te veel van het goede.
Ach, het weer......
Als we Hans Goedkoop, presentator van "Andere Tijden", mogen geloven, wordt er nergens op de wereld zo veel over het weer gesproken als bij ons. Een wetenschapper van de Universiteit van New Delhi heeft er in het verleden zelfs een groot onderzoek naar gedaan. Waarom zijn die Nederlanders zo obsessief bezig met het weer? Zijn conclusie was, dat de Nederlanders wonen in een land, dat ze zelf gemaakt hebben en in stand trachten te houden met als grootste vijand: het weer. Vandaar dat er zoveel over gesproken wordt. Nederlanders kunnen veel, alleen dat verdomde rotweer hebben ze niet in hun macht, dat kunnen ze niet regelen. En dat stoort ze.....

Het jaar is amper een week oud, maar de gebeurtenissen die elkaar deze week in rap tempo opvolgden leveren ruim voldoende stof op voor Youp om een avondvullende conference te houden. Het is bizar!
Kim Jong-un zoekt plotseling toenadering tot Zuid-Korea en overweegt zelfs een ploeg af te vaardigen naar de komende Olympische Winterspelen in Pyeong Chang. De hotline tussen beide Korea's, die al enkele jaren buiten werking was, is in ere hersteld. Laten we echter niet te vroeg juichen. Het zou zomaar een actie van die kleine, gezellige dikkerd kunnen zijn in het kader van zijn grootste hobby: "Trumpie pesten".
Trump is inderdaad razend en wedijvert met de Noord Koreaanse leider op twitter wie "de grootste" heeft.
In eigen land wordt Donald geconfronteerd met het verschijnen van "Fire and Fury" van journalist Michael Wolff, waarin hij wordt afgeschilderd als een groot verwend kind en door meerdere personen uit zijn directe omgeving als idioot en imbeciel wordt bestempeld. De run op de boekwinkels bevreemd mij enigszins. Afgaand op deze berichtgeving vertelt het boek niks nieuws, alleen dingen die we al lang wisten....

President Erdogan van Turkije lijkt een verzoeningsoffensief richting Europa te zijn begonnen. Hij gaat op bezoek bij Macron en noemt ons "zijn goede, Nederlandse vrienden" terwijl hij ons een half jaar geleden nog uitmaakte voor fascisten, nazi's en moordenaars van Srebrenica.
Met zulke "vrienden" heb je geen vijanden nodig.....

En daar was dan ook nog "us Camieleke". Och gut.
Daar gaat ook nog wel een boek over geschreven worden: "De teloorgang van de ideale schoonzoon".
Een veelbelovende jongeman, een zondagskind! Hij was het jongste lid ooit van de Tweede Kamer, werd op zijn 33ste al minister! Een glanzende toekomst lonkte!
Zijn ondergang diende zich misschien al aan toen hij tijdens het CDA partijcongres in oktober 2010 openlijke steun betuigde aan Maxime Verhagen voor samenwerking met de PVV.
Hij trad nog toe tot de directie van de KLM en werd benoemd tot lid van het IOC.
Maar zijn overgang naar de KLM draaide uit op een fiasco en nadat hij in 2015 zijn toenmalige vriendinnetje had "bewerkt" (niet zo'n ideale schoonzoon dus), raakte hij in een vrije val. Zeker nadat hij niet koos voor een welgemeend Mea culpa, Mea culpa, Mea maxima culpa, iets wat hem als praktiserend katholiek niet zou hebben misstaan.
Terwijl hij blijft volhouden dat hij niets verkeerd gedaan heeft, zegt hij wèl dat hij zijn toenmalige vriendin excuses heeft aangeboden. (????) Over de ware toedracht wil hij nog steeds geen mededelingen doen en blijft hij om de hete brij heen draaien. Het "draaikonterij-virus", waarschijnlijk opgelopen tijdens zijn politieke carrière.
Zijn halsstarrig blijvend ontkennen van de harde feiten leidde deze week tot zijn terugtreden uit het IOC.
Nee, niet omdat hij vond dat hij niet goed meer kon functioneren, maar om de discussie weg te halen bij de sporters, zo vertelde hij bevlogen. De sporters die vier jaar lang kei- en keihard toegewerkt hebben naar dit moment! Daar gaat het om! Om de sporters!
Nou, Camiel, als je zò begaan zou zijn met de atleten, dan had je in 2016 je functie al neergelegd.
Misschien heeft Maxime nog een leuk baantje voor je.....


Allemaal mannetjes, die alleen maar met zichzelf bezig zijn.
Youp zou er wel raad mee weten......

Wat het nieuwe jaar ons brengen zal?
Ik hoop in ieder geval dat alles wat ù wenst uitkomt.
Zelf weet ik het niet.
Ik neem het jaar maar zoals het komt, in plakjes van 24 uur....
Carpe diem!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten