zondag 21 januari 2018

Windbuil


Wind.
Ach, we maken het allemaal wel eens.
In de letterlijke zin des woords, maar ook in figuurlijke zin zijn er personen die verbaal slechts lucht verplaatsen en deze snoevers krijgen dan ook wel het predikaat "windbuil" opgeplakt.
Deze winden veroorzaken, afgezien van wat afkeurende reacties omtrent geluid en odeur of lichte verbolgenheid, meestal weinig materiële schade.

Hoe anders is dat met het weersverschijnsel wind.
Schreef ik twee weken geleden al over een storm die over ons land raasde (code oranje), deze week deed moeder natuur het nog eens dunnetjes over (code rood!). Omgewaaide vrachtwagens, volkomen ontwricht trein- en vliegverkeer, afgerukte daken, enz.
Het heeft er alle schijn van dat de weergoden het jaar begonnen zijn op een dieet van bonen en uien.
De schade is enorm.
Ik denk dat men bij de verzekeringsmaatschappijen wel even achter de oren krabt. Het jaar moet nog beginnen, en ze zijn nu al ruim door het begrote budget "uitkeringen bij stormschade" heen.
Maar, ik weet zeker dat ze daar wel iets op zullen verzinnen, want de einde-jaars-bonussen moeten straks natuurlijk wel uitgekeerd kunnen worden.

En toch.....
Wij leven in een klein land. Alles is hier klein.
Want zelfs een storm als afgelopen donderdag verbleekt bij de orkanen en tornado's die elk jaar de Verenigde Staten teisteren. De gemeten windsnelheden van afgelopen donderdag komen overeen met de krachten welke gemeten worden in een tornado van de F1 klasse (118 tot 180 km/uur) of met een orkaan uit de S-1 klasse (119 tot 154 km/uur).
Tornado's komen ook in Nederland voor, al spreken we hier van wervelwinden die slechts sporadisch grote schade aanrichten. In onze overzeese gebiedsdelen in de Cariben komen orkanen (tropische stormen) vaker voor, zoals orkaan Irma (categorie 5 met windsnelheden boven de 250 km/uur) die in september vorig jaar over Sint Maarten raasde.
Een héél enkele keer worden wij hier bezocht door een èchte tornado, zoals op 23 augustus 1950 (de dag na mijn geboorte!). Tijdens zwaar noodweer ontwikkelde zich in de vroege avond een F3-F4 tornado (windsnelheden tot 300 km/uur!) welke een groot schadespoor trok over de Veluwe.
Op 1 augustus 1674 trok een zeer zware storm over West-Europa, die o.a. het middenschip van de Utrechtse Domkerk deed instorten, waardoor Domkerk en toren van elkaar gescheiden werden, een situatie die tot op de dag van vandaag bestaat.
Maar, zoals gezegd, dat zijn zeldzaamheden.
In de Verenigde Staten is het bijna ieder jaar raak.

Ach, Amerika.....
Het land van de onbegrensde mogelijkheden. Alles is daar groter, en niet alleen de stormen.
Ook de windbuilen......
Woensdag jl. presenteerde de Amerikaanse president de "Trump Fake News Awards", waarin journalisten, die nepnieuws verspreidden aan de schandpaal werden genageld.
De winnaar werd Paul Krugman, die in zijn column voorspeld had, dat de economie, bij verkiezing van Trump als president, ineen zou storten. Het gebeurde niet. De economie in de VS draait op volle toeren. In hoeverre dit te danken is aan het beleid van Trump, dan wel aan het herstel van de wereldeconomie, is lastig vast te stellen.
Maar... als iemand een voorspelling doet, die niet uit komt, kun je dan spreken over nepnieuws?
Dat zou betekenen dat onze weermannen en -vrouwen ook het verspreiden van nepnieuws kan worden verweten. Ze zitten er immers nog wel eens naast (niet afgelopen donderdag overigens).
Dat er het afgelopen jaar veel halve waarheden en hele leugens verschenen in de Amerikaanse media betreffende hun kersverse president staat buiten kijf, maar heeft Trump dit door zijn botte optreden niet zelf aangewakkerd? Vele malen heeft hij in zijn tweets zèlf nepnieuws verspreid, zodat hier gesproken mag worden van de pot die de ketel verwijt.
In de lijst komt Trump zelf niet voor als verspreider van nepnieuws..
Begrijpelijk. De jury die deze lijst samenstelde bestond uit slechts één man.
Inderdaad, Donald Trump.....
Aan het einde van de berichtgeving omtrent deze awards kan Donald het niet laten om zichzelf nog even op de borst te kloppen. Hij doet kond van de feiten dat hij toch maar mooi het belastingstelsel heeft herzien en dat hij IS heeft weggevaagd.
Dat de belastinghervormingen vooral ten gunste van de grote bedrijven en de allerrijksten uitpakken, vertelt hij er niet bij. En wat betreft de vernietiging van IS, was dat niet vooral het werk van de Russen en het Iraakse leger?
Over nepnieuws gesproken.....
Intussen dreigt een "government shutdown", omdat het Amerikaanse congres niet bij machte is om de begroting goedgekeurd te krijgen. Mocht het zover komen en mocht deze situatie langere tijd duren, dan zal dit zeker schade toebrengen aan de Amerikaanse economie.
Zou die profetie van Krugman zomaar alsnog kunnen uitkomen.....


Maar, wat waar is, is waar.
Donald is wèl zijn verkiezingsbelofte omtrent herziening van het belastingstelsel nagekomen (misschien niet helemaal conform de verwachtingen van de Amerikaanse kiezer, maar alla) en òòk is hij, zoals beloofd, uit het Parijse Klimaatakkoord gestapt.
Oké, het afschaffen van Obamacare wil nog niet erg lukken en ook die muur aan de Mexicaanse grens schiet niet erg op, maar hij heeft in ieder geval een pààr verkiezingsbeloften ingelost.
Kijk Mark, daar kan jìj nog een puntje aan zuigen.....
Want, laten we wel zijn, veel van jouw uitgesproken beloftes blijken achteraf niet veel meer dan gebakken lucht.
Vraag maar aan de Groningers.
Vraag maar aan het onderwijs.
Vraag maar aan de zorg.
Je zorgt wèl goed voor het grootkapitaal, net zoals Trump.
En alles moet wijken voor de economische groeicijfertjes, net zoals bij Trump.
Eigenlijk ben jij een soort mini Trumpje.
Een snoever, een pocher.
Een klein windbuiltje.
Een natte wind.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten