zondag 7 oktober 2018

Koekje van eigen deeg


Zo!
Nu weet Mark Rutte ook eens hoe het voelt om genaaid te worden.
Gepiepeld door het grootkapitaal.
Ik weet, het is niet zo mooi van mij, maar ik kan niet ontkennen dat ik enig leedvermaak bij mijzelf bespeur. Wat zal die er de ziekte in gehad hebben, toen hij vrijdagmorgen het telefoontje kreeg dat Unilever toch niet naar Rotterdam komt met het hoofdkantoor. En ze hadden het belóófd!
Nou is Mark Rutte wel de lààtste die zich boos mag maken om een verbroken belofte......

En het ging allemaal zo lekker.
Ondanks de enorme tegenstand tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen tegen de afschaffing van de dividendbelasting, bleven de coalitiepartijen CDA, D66 en CU de premier in zijn eenzame strijd steunen, ondanks gemor in hun achterban, ondanks het feit dat zij het zelf ook een k**maatregel vonden. Zij hadden het regeerakkoord ondertekend en beloofd de maatregel te zullen steunen. Zij hielden hun belofte. Zìj wel.
En sinds de VVD ministers op de departementen van Veiligheid en Justitie en Defensie zijn ingeruild voor CDA ministers, is daar zowaar de rust teruggekeerd en worden er zichtbare resultaten geboekt. De AIVD rolde vorige week een terreurcel op en de MIVD (onderdeel van Defensie) kwam deze week met het bericht dat vier Russische spionnen op heterdaad betrapt werden. Oké, bij Defensie waren ze wel vergeten om warme onderbroeken voor de soldaten te bestellen, maar ja, dàt was het pakkie an van de (VVD)staatssecretaris......

Misschien moet Mark Rutte Unilever wel dankbaar zijn dat ze hem door hun actie in staat stellen zijn keutel in te trekken. Hij staat natuurlijk voor Jan L*, maar kan nu in ieder geval de schijn ophouden van "doortastend politicus" door het hele dividendcircus na de move van Unilever af te blazen.
Het kabinet gaat de plannen heroverwegen.......
In gewoon Nederlands: de afschaffing van de dividendbelasting is van de baan.

De oppositie staat te trappelen om het vrijkomende geld uit te geven. De korte-termijn-populisten op rechts (PVV en FvD) willen het geld terug geven aan de burgers. Klinkt aanlokkelijk en zal alom in den lande bij diezelfde burgers een gewillig oor vinden, maar heeft natuurlijk niets met verstandig beleid te maken. Versplinterd links berijdt verschillende stokpaardjes: milieu, huisvesting, de publieke sector....
Het kabinet, bij monde van Dhr. Rutte, heeft al aangegeven dat dàt niet gaat gebeuren.
De afschaffing van de dividendbelasting beoogde een verbetering van het vestigingsklimaat en de vrijkomende gelden zullen daarom daarvoor aangewend worden.
??????
Ooit vertelde Mark dat hij geen visie had. Nou, die heeft hij wèl: tunnelvisie.....
Via andere maatregelen (belastingvoordeeltjes) de multinationals trachten te verleiden om zich tòch in Nederland te vestigen? Heb je dan niks geleerd? De grote beleggers bepalen het beleid van die grote bedrijven en zijn maar op één ding uit: winst maken over de ruggen van het klootjesvolk. Het welbevinden van de werknemers bij die ondernemingen zal hen een rotzorg zijn.
Ik schreef het vorige week: Soms zegt Thierry Baudet verstandige dingen.....
In een tweet plaatste hij, naar aanleiding van de recente ontwikkelingen het volgende plaatje:


Beste Mark,
je hebt het in het verleden meermalen gezegd: Nederland heeft een gunstig vestigingsklimaat vanwege zijn ligging, zijn politieke stabiliteit, zijn infrastructuur, zijn hoog opgeleide werknemers, zijn veiligheid en uitstekende gezondheidszorg. Aan de ligging van Nederland is de laatste decennia weinig veranderd, maar die andere zaken? Het politieke landschap is volledig versnipperd, het onderwijs, wat uiteindelijk die hoog opgeleide werknemers moet afleveren, is nagenoeg failliet, de politie schreeuwt om meer mankracht en de gezondheidszorg staat zwaar onder druk. 
Deze pijlers, die mede het vestigingsklimaat bepalen zijn de afgelopen decennia, mede door de crisis maar ook door de keuzes die jij met je opeenvolgende kabinetten maakte, uitgekleed, kapot bezuinigd en schromelijk verwaarloosd. Het is tijd voor herstelwerkzaamheden, nu de economie op volle toeren draait. Investeren in de publieke sector ìs investeren in het vestigingsklimaat.
En wat die politieke stabiliteit betreft, de bevolking is het vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt door leugens, bedrog en gesjoemel van politici, waarbij de leden van jouw clubje al jarenlang de bedenkelijke boventoon voeren. Dààr ligt de oorzaak van de onvrede bij de bevolking, wat ertoe heeft geleid dat de kiezers naar de randen van het politieke speelveld zijn gedreven en het gezonde verstand hebben ingeruild voor extreme standpunten.
Misschien moet je, net als Alexander Pechtold je knopen tellen en wegwezen. Hij heeft tenminste voldoende zelfkennis om te beseffen dat hij gefaald heeft, dat hij de D66 principes tijdens de formatie verkwanseld heeft, dat zijn tijd voorbij is en hij trekt daaruit de enig juiste consequentie.
Ik ben bang dat jij die zelfkennis volledig ontbeert. Jouw pragmatisch optimisme stelt jou in staat om snel te schakelen, om blunders en uitglijders van je af te laten glijden en je aan te passen aan de nieuwe situatie. Een kameleon.....
En wat de wereld er van denkt, dat deert je niet omdat je overtuigd bent van je eigen gelijk.
Trouwens een trekje wat ik bij meerdere regeringsleiders meen te herkennen......


Zal die uitspraak van Einstein ook gelden voor mensen die steeds maar weer naar de stembus gaan?






1 opmerking:

  1. Goeie zondagmorgen Piet,

    Goed verhaal. Kan zo verzonden worden. Hier is het adres: Minister-President Mark Rutte, Postbus 20001, 2500 EA Den Haag. Postzegel hoeft niet persé; die wordt betaald door de verliezers ...

    Hartelijke groet van Pieter

    BeantwoordenVerwijderen