zondag 7 juli 2019

Verdriet en vreugde


En zo gingen de Nederlandse Leeuwinnen alsnog ten onder en evenaarden zo, precies 45 jaar later, de prestatie van de Nederlandse mannen die tijdens de WK finale voetbal in Duitsland in 1974 (ook deze finale werd gespeeld op 7 juli) eveneens het onderspit moesten delven.
De meesten onder ons verwachtten het al, net als ik, maar toen de eerste helft met een 0-0 werd afgesloten na een paar fantastische reddingen van Sari van Veenendaal, groeide toch heel langzaam een stiekem geloof in een goede afloop. Een ongelukkige actie van sterverdedigster Van der Gragt luidde uiteindelijk het einde van het sprookje in. Zo jammer.....
Nee, het werd niet de door mij voorziene oorwassing maar gewoon een kleine, maar terechte nederlaag tegen een sterkere tegenstander. De beste ploeg van het toernooi heeft uiteindelijk gewonnen. En dat werd ook wel weer eens tijd. Zo hoort het eigenlijk.
De Nederlandse dames hebben als ware Leeuwinnen gevochten en verdienen alle lof en respect voor hun strijdlust. Het was misschien niet altijd even geweldig, maar toch. Een prachtige, spannende finale. Geen vuile trucjes, geen schwalbes, geen gejeremieer en geen acties, erop gericht om de tegenstander een kaart aan te smeren, maar een eerlijke strijd, met open vizier, van beide kanten. Kom daar in het huidige professionele mannenvoetbal eens om.
Vooral na afloop van de wedstrijd zagen we taferelen waaraan de HH voetballers een voorbeeld kunnen nemen. Het wederzijds respect, felicitaties en woorden van troost tussen beide partijen, was hartverwarmend.
Een lichte pleister op de wonde van deze verloren finale is misschien dan toch het feit dat Rapinoe, uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi, de door mij reeds voorziene dikke middelvinger kan opsteken naar oom Donald.

Het was trouwens een enerverend sportweekendje waarin juichen en verdriet dicht bij elkaar lagen.
Eerst was daar zaterdag de uitschakeling van Kiki Bertens in de derde ronde van het Wimbledon toernooi. Alleen maar treurnis eigenlijk, want het was niet nodig geweest.
Het ultieme "Jantje huilt, Jantje lacht" moment beleefden de begeleiders van de Jumbo-Visma wielerformatie tijdens het Grand Depart van de Tour 2019 in Brussel. Anderhalve kilometer voor de finish ging Dylan Groenewegen, de gedoodverfde favoriet voor de overwinning in deze eerste etappe, keihard tegen het asfalt, wat leidde tot diepe treurnis in de Jumbo-Lotto auto, om enkele ogenblikken later om te slaan in een euforisch gejuich, nadat zij hoorden dat Mike Teunissen zijn voorwiel nipt als eerste over de eindstreep duwde.
Na 30 jaar (!) was er weer een Nederlander die het gele tricot mocht aantrekken.
En de koek was nog niet op! Vandaag (zondag) snelde het team naar de winnende tijd in de ploegen tijdrit met een riante voorsprong op de concurrentie. Zo werden de eerste twee etappes van de jaargang 2019 gewonnen door de Jumbo ploeg, een ongekende prestatie!
Meneer Jumbo zal niet weten hoe hij het heeft! Vorige week de overwinning van Max, en nu dit!
Die sponsorcentjes gaat hij dik terug verdienen!

Dat is wat sport zo ontzettend leuk maakt: dat onvoorspelbare.
Natuurlijk, meestal wordt er gewonnen door de gedoodverfde favoriet, de sterkste deelnemer, en hoewel dat het meest eerlijk is, is dat voor ons toeschouwers uitermate saai. Het wordt pas leuk en interessant als er gewonnen wordt door een outsider. Was het niet de charme van de Tour van vorig jaar dat niet Froome of Dumoulin met de overwinning aan de haal ging, maar Geraint Thomas?
We hadden ons al neergelegd bij een, voor ons Nederlanders, oninteressante Tour de France na de afzegging van Tom Dumoulin. Maar zie, ook Froome moest afhaken en plots zijn er meer dan een handvol renners die kans maken op de eindoverwinning. Of er ook Nederlanders een kans maken? Waarom niet? Kruiswijk van de Jumbo-Lotto formatie heeft in ieder geval een goede start gemaakt!
Maar..... Parijs is nog ver......
Laten we onze verwachtingen niet te hoog stellen, immers: eerste gewin is kattengespin.....

En wat de voetbaldames betreft:


Volgend jaar wachten de Olympische Spelen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten